Voeding die arm is aan koolhydraten zou tot stemmingswisselingen en depressie kunnen leiden. Voor het dieet van Atkins geldt dit: het is zeer rijk aan eiwit en arm aan koolhydraten. Er is kritiek op dergelijke diëten vanwege de vermeende verhoogde kans op schade aan de lever, een hoog cholesterolgehalte en suikerziekte.

Nu laat nieuw onderzoek ook nog eens zien dat koolhydraatarm eten de mentale gezondheid beïnvloedt, omdat het leidt tot irritaties, apathie, vermoeidheidsgevoelens en rusteloosheid.


Dr. J. Wurtman van het MIT (klinisch onderzoeksinsitutuut) ontdekte dat de hersenen stoppen met de aanmaak van serotonine bij weglaten van koolhydraten.

Serotonine verbetert de stemming en remt de eetlust.

Antidepressiva danken hun werking aan het laten toenemen van serotonine, waardoor de stemming genormaliseerd wordt.

Koolhydraten hebben langs natuurlijk weg invloed op serotonine.Het MIT-team analyseerde de serotoninegehalten van honderd vrijwilligers die er allemaal een verschillend voedingspatroon op na hielden. De één at voornamelijk vlees en andere eiwitrijke levensmiddelen, de ander legde nadruk op koolhydraten, zoals die gevonden worden in ontbijtgranen en brood.

Het team constateerde dat de hersenen alleen maar serotonine aanmaken na het eten van zoete of vezelrijke koolhydraten.

Vrouwen zouden over het algemeen minder serotonine in de hersenen hebben dan mannen. Daarom kan een koolhydraatarm dieet vooral bij hen tot de beschreven mentale klachten geven.


(MIT, 20-02-2004)