Inmiddels zijn er heel wat negatieve berichten over koffie in de pers verschenen. Van alles zou cafeïne kunnen veroorzaken, van hart- en vaatziekten tot kanker. Is dat wel de waarheid? Niet helemaal, want sommige onderzoeken waren onbetrouwbaar (te kleinschalig, te haastig) en resultaten spreken elkaar tegen.Nieuw onderzoek stelt nu onomstotelijk vast: cafeïne heeft geen schadelijk effect op het lichaam, zolang het maar gaat om gematigd gebruik. Daarmee wordt bedoeld: 3 kopjes per dag.

Cafeïne is geen drug, waaraan je verslaafd kan raken. Het blijft niet lang in het lichaam. Je kunt wel afhankelijk zijn van je dagelijkse kopje koffie en je rot voelen als je het niet krijgt, maar dat is wat anders dan verslaving.

Er zijn geen aanwijzingen dat cafeïne een factor is die de kans op kanker vergroot. Wèl is nu 100% zeker dat de kans op botontkalking vergroot wordt. Mensen die daar gevoelig voor zijn zouden hun koffiegebruik flink moeten beperken.

Cafeïne blijkt ook een positief effect op de gezondheid te hebben. Het verbetert motorische vaardigheden, reactietijd, redeneervermogens. Er zijn nu ook aanwijzingen dat het drinken van koffie het goede cholesterol (HDL) laat toenemen.

Het beste advies: ga na wat voor effect cafeïne in jouw lichaam heeft, want niemand anders kent je lichaam zo goed als jezelf.(Bronnen: Food and Drug Administration, American Medical Association, Centers for Disease Control and Prevention)