De gemiddelde koffiedrinker wordt niet alert en wakker door zijn eerste kop koffie die hij ‘s ochtends drinkt. Dat zeggen onderzoekers van de University of Bristol tijdens de bijeenkomst van de British Nutrition Foundation.

congres.jpgEén kop koffie bevat voor de doorsnee-koffiedrinkers nog niet voldoende cafeine om een effect te hebben op de alertheid of concentratie. Diegenen die gewend zijn aan koffie reageren daar niet op. Koffiedrinkers merken wel dat ze koffie nodig hebben om op gang te komen. Dat komt doordat ze een milde verslaving hebben ontwikkeld. Het eerste kopje koffie helpt om de ontwenningsverschijnselen weg te nemen. De alertheid die de koffiedrinker na één kop voelt, is eigenlijk niets meer dan het terugkeren naar de normale toestand, aldus onderzoeker Peter Rogers.
Matig gebruik van cafeine heeft overigens wel positieve effecten. Recent onderzoek laat namelijk zien dat een paar kopjes koffie per dag de hersenen beschermen tegen veroudering. Rogers stelt echter ook dat je het beste kunt kiezen voor decafé. Zodra je een doorsnee-koffiedrinker wordt, zit je volgens Rogers al in de spiraal van ontwenning.

(British Nutrition Foundation, mrt 2007)