Oudere mannen van zestig tot tachtig jaar verouderen mentaal minder snel als ze een paar koppen koffie per dag drinken. Dat ontdekten onderzoekers van RIVM en Wageningen Universiteit toen ze zeshonderd oudere mannen psychologisch testten, tien jaar volgden, en vervolgens nog eens testten.

Welke stof in koffie het effect veroorzaakt, is nog niet helemaal bekend. Men speculeert dat de cafeine in de koffie een factor is. Cafeine blokkeert de adenosie A2a-receptor in de hersenen en verhoogt zo de afgifte van acetylcholine. Acetylcholine beschermt hersencellen tegen de eiwitplacques die zich opbouwen tijdens het verouderingsproces. Andere mogelijke actieve stoffen in koffie zijn magnesium of de polyfenolen. Het belangrijkste polyfenol in koffie is cholorogeenzuur.
Volgens de gegevens van de onderzoekers is het effect optimaal bij een inname van drie koppen koffie per dag. Bij een hogere inname wordt het wat minder. Uit de studie blijkt verder dat in de groep van de allergrootste koffiedrinkers ook meer rokers en meer drinkers zitten.

(Eur J Clin Nutr. 2006 Aug 16; [Epub ahead of print])