Dikke problemenOuders van (dikke)kinderen laten hun kinderen wel eens een ontbijt overslaan. Dit overslaan zou dan calorieën schelen en zo zouden de kinderen afvallen.

Deze gedachte is wel begrijpelijk, maar een hardnekkig misverstand. De bloedsuikerspiegel moet zo constant mogelijk gehouden worden, dit voor een optimaal functioneren van de van het verbrandingssysteem en hersenen. Wanneer er onvoldoende brandstof aanwezig is zal het kind zich duf en ongeconcentreerd voelen en zijn of haar stemming instabiel. De neurotransmitters (chemische boodschappers in de hersenen) zijn dan uit balans. Onderzoek heeft aangetoond dat een goed ontbijt het leervermogen sterk doet toenemen en er significante verschillen naar voren kunnen treden bij een IQ test (tot wel 15%).

Als de bloedsuiker spiegel laag is krijgen de kinderen (en ook volwassenen) trek in een nieuwe energie-impuls, zoals een reep of andere ongezonde calorierijke snacks. Deze snacks maken de kinderen dik.

Een goed ontbijt zorgt ervoor dat de thermostaat van de kinderen in de juiste stand staat, waardoor vetten makkelijker worden verbrand. Als uw kind gevoelig is voor overgewicht dan is van cruciaal belang dat hij of zij zich houdt aan drie maaltijden per dag.Niet alleen eten speelt een rol in het aankomen, ook lichaamsbeweging neemt een belangrijke plaats in. Veel kinderen zitten uren achter TV en computer met de nodige snacks, dat een dubbele werking heeft wat betreft aankomen. Lichaamsbeweging zorgt niet alleen voor een goede bloedsomloop, het lymfestelsel is in zwaardere mate afhankelijk van lichaamsbeweging. De verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen zorgt voor een juiste afvoer van gifstoffen en brengt meer zuurstof, dat de kinderen op school helderder en actiever maakt. Kinderen moeten eigenlijk minimaal een half uur per dag lichaamsbeweging hebben, niet alleen voor afvallen maar ook voor een juiste lichamelijke ontwikkeling. Voor meer informatie of het aanvragen van een folder kunt u gezondebasis.nl raadplegen. (Bron: Msn.nl)