Uit Japans onderzoek is naar voren gekomen dat mensen van middelbare leeftijd op maandagen meer risico lopen op het krijgen van een eerste beroerte dan in de rest van de week. De onderzoekers analyseerden de gegevens meer dan 12.000 mensen die tussen 1985 tot 2001 een eerste beroerte hadden gekregen.

Ze maakten daarbij een onderscheid tussen mensen van 40 tot 59 jaar en mensen van 60 jaar en ouder (60 is de pensioengerechtigde leeftijd in Japan). Door dit onderscheid te maken werd duidelijk dat mensen uit de eerstgenoemde groep vaker op maandagen een beroerte hadden gekregen en minder vaak in de weekenden. Bij de oudere groep werd dit patroon niet gevonden. Volgens de onderzoekers heeft dit mogelijk te maken met werkstress. Meer onderzoek is uiteraard nodig om hier meer over te kunnen zeggen.

Daarnaast werden er meer verschillen gevonden: de oudere groep kreeg vaker een beroerte in de winter. Ook werden er sekseverschillen gevonden: mannen kregen vaker een beroerte in de winter en vrouwen in de lente.

Bron: Patient Health International