Vrouwen met anorexia nervosa zijn vaker geboren in de lente of vroege zomer. Dat blijkt uit Schots onderzoek. Het is goed mogelijk dat een gewone winterinfectie, zoals de griep, een ongeboren kindje een verhoogd risico op de eetstoornis geeft.

Anorexia wordt meestal gezien als een psychische stoornis. Als probleem dat door stress in het gezin begint en zijn wortels heeft in een cultuur die het slankheidsideaal aanhangt. Nieuw bewijs wijst dus op een neurobiologische oorsprong.

Eerdere onderzoeken wezen al eens op een verband tussen schizofrenie en het griep- en poliovirus. Er bleek dat bij patiënten met schizofrenie zo’n virus toegeslagen had in het lichaam van de moeder tijdens de eerste maanden van haar zwangerschap.

Sommigen trekken de biologische oorzaak in twijfel. Volgens experts wordt anorexia veroorzaakt door een combinatie van genen, sociale omgeving en temperament. Het verband met seizoenen vinden ze niet overtuigend.

Toch is het wel opzienbarend dat uit scans bleek dat de hersenen van veel anorectische vrouwen structurele afwijkingen vertoonden. En welke genen de eetstoornis zouden veroorzaken is tot nu toe (nog) niet vastgesteld.

Het is boeiend hoe te zien hoe stoornissen ontstaan door een ingewikkeld samenspel van factoren. Bij anorexia is er in elk geval méér aan de hand dan simpelweg verzet tegen de moeder, waar psychoanalytici van uit gaan.

(Bron: New Scientist)