Steeds meer jongeren lijken te kampen met een burn-out. Experts spreken in Sp!ts over een verontrustende trend.

“Van de 243 mensen met een burn-out die we begeleiden, is 18 procent jonger dan 33 jaar. Ik vind dat nogal wat, zo jong en al totaal uitgeput en overbelast zijn”, zegt Barbara Martens. Zij is oprichter van Gingermood Coachmatchers, een bedrijf dat onder anderen mensen met een burn-out begeleidt.
Volgens Martens kampen de jongere werknemers met extreme vermoeidheid door factoren als onzekerheid, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ze denkt dat het allemaal te maken heeft met de hoge verwachtingen die jongeren ; van het leven hebben.
“De Y-generatie, geboren na 1980, ziet in de media vooral uiterlijk mooie, perfecte mensen van de eigen leeftijd, die altijd gelukkig en succesvol zijn. Dan kijken ze naar hun eigen leven, en dat lijkt daar dan niet op.”
Onderzoeksbureau SKB, dat onder meer advies geeft aan organisaties en bedrijven, heeft de toename van psychische en fysieke klachten onder jongere werknemers ook geconstateerd. “Eerst zagen we meer burn-outklachten bij mensen in de leeftijd van 35 tot 45 jaar. Nu zien we dit meer bij 25 tot 35-jarigen. Dat is een trendbreuk, die zich tussen vijf en tien jaar geleden heeft ingezet”, aldus SKB-directeur Jan Prins.
Ook volgens Prins heeft de jongere generatie een te rooskleurig beeld van de toekomst. Vaak valt die vies tegen. Daarnaast zijn ze erg druk met sociale media, waardoor ze geestelijk niet bepaald tot rust komen.

Bron: gezondheidsnet.nl