Tieners die aan veel lichaamsbeweging doen vertonen minder ongezonde gewoontes, zoals roken en alcohol drinken. Het bleek dat kinderen die actiever waren meer zelfvertrouwen hadden, betere cijfers haalden en minder vatbaar waren voor ongezond gedrag als roken, alcoholgebruik, drugsgebruik of seksueel gedrag.De bevindingen komen van een nationaal onderzoek waaraan 12.000 middelbare scholieren hebben meegedaan.

Volgens dr. Penny Gordon-Larsen maakte het niet uit aan wat voor lichamelijke activiteit de jongeren deelnamen. Ze waren hoe dan ook beter af dan de jongeren die veel televisie kijken. De jongeren die veel televisie kijken missen de mogelijkheid te socialiseren, vaardigheden te ontwikkelen, met een team om te gaan en ander ervaringen die hun actievere leeftijdsgenoten wel opdoen.Verder bleek dat kinderen die met hun ouders sportieve activiteiten deden minder ongezond gedrag vertoonden in vergelijking met de televisiekijkers. Dit benadrukt de rol van de ouders in de activiteiten van hun kinderen.

Dit betekent niet alle jongeren zich hoeven aanmelden bij een sportclub.Lichamelijke beweging in hun vrije tijd zoals skaten en skateboarden zijn prima voor het zelfvertrouwen van het kind. Skaters blijken namelijk zelfs beter gemanierd dan televisiekijkers. Skaten wordt echter niet gewaardeerd in de meeste gemeenschappen en vaak wordt het aanleggen van skateparken tegengehouden. Gordon-Larsen vind dit een schande. Volgens haar is het naast de ouders ook de taak van de gemeenschap om jongeren te stimuleren om lichamelijk actiever te zijn. Zowel scholen als de gemeenschap moeten de mogelijkheden creƫren waar kinderen actief kunnen zijn.

Lichaamsbeweging is dus niet alleen gunstig voor het gewicht, maar heeft ook andere voordelen.

(Reuters Health, 5 april 2006)