Het is zondermeer goed voor de gezondheid als je belevingen en emoties uit door erover te praten of schrijven. Dat werkt ook goed via het internet.

Drie jaar geleden kwam het bericht in de media dat internet mensen van elkaar isoleert en tot eenzaamheid leidt. Nu wordt precies het tegenovergestelde gevonden.

Mensen met internetverbinding zijn vanaf 1995 jarenlang gevolgd. Uit de laatste survey blijkt dat de groep van frequente internetgebruikers minder eenzaamheid ervaart, vrolijker gestemd is en positiever over het leven te denkt.

De psychologen verklaren de fikse verandering. Mensen zijn veranderd in de manier waarop ze internet gebruiken en het internet zelf is veranderd. In 1995 moesten diensten zoals e-mail en MSN nog opgezet worden. Nu hebben velen ontdekt dat ze het internet kunnen gebruiken voor contact met vrienden en familie en niet alleen voor entertainment. Je vrienden en buren zijn nou ook online.

Eén kanttekening: zware internetgebruikers ervaren wat meer stress. Dat komt doordat het weer een medium is dat je tijd en aandacht opslokt.

(Bron: Carnegie Mellon University Homenet field trial)