Je cognitieve vermogens (je intelligentie) zijn niet zo onveranderlijk als je zou denken. Bekijk de volgende onderzoeksbevindingen eens en doe er je profijt van.Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 10 min. luisteren naar een Sonate van Mozart een aantoonbaar beter ruimtelijk inzicht hebben (tijdelijk) dan mensen die evenlang niksen.

Koolhydraat rijk eten bevat veel suikers dat intellectuele prestaties vermindert. Kies daarom voor voeding dat in verhouding veel eiwit en gezond vet bevat, zoals makreel en zalm.

Voldoende slaap draagt ertoe bij dat je de informatie die je de afgelopen dag heb moeten opnemen beter ‘verwerkt’ wordt. REM-slaap (de fase waarin dromen optreden) zorgt ervoor dat hersenen zich ontdoen van onnodige informatie. Overigens is gebleken dat mensen die zich hun dromen herinneren veel slimmer zijn en een rijker fantasieleven hebben dan mensen bij wie dat niet het geval is. Het je herinneren van dromen kun je actief bevorderen.

Een glas alcohol verbetert tijdelijk je geheugen voor woorden. Meer dan dat doet je geheugen juist verslechteren.

Ook cafe├»ne heeft invloed op je geheugen en ruimtelijke redeneervaardigheden, vooral als je een extravert karakter hebt oftewel duidelijk gericht bent op mensen in je omgeving (en daarmee een ‘ondergestimuleerd’ zenuwstelsel hebt).

Lichamelijke beweging doet de bloedtoevoer naar je hersenen groeien. Vooral op oudere leeftijd blijken fitte mensen intelligenter en slimmer dan inactieven.