Met zelfhypnose kunnen jongeren met angstklachten en bijkomende emotionele of gedragsproblemen geholpen zijn. De effecten van hypnotherapie zijn doorgaans duidelijker dan die van ontspanningstechnieken.

Met deze mening komt David Byron, die onderwijspsycholoog is. Hij baseert zijn uitspraken op onderzoek bij 10 leerlingen in de leeftijd van 11 tot 16 jaar. Bij deze tien personen vormden angstklachten het primaire probleem.
De leerlingen kregen behandeling in gesprekken, waarbij meestal ook hun ouders aanwezig waren. Met behulp van de hypnosetechniek leerden ze hun doelen toe te passen. Gedragsverandering komt goed tot stand, volgens Byron. Daarom vormt hypnose een goede aanvulling op de standaard therapie├źn, aangezien hypnotherapie zowel cognitieve als emotionele veranderingen bewerkstelligt.
Angst bij kinderen kan leiden tot paniekaanvallen, vermijdingsgedrag en continu piekeren over zichzelf. De standaardbehandeling omvat uitleg over wat angst is en cognitieve gedragstherapie.
Byron deelde in een presentatie zijn ervaringen met collega’s tijdens een conferentie van de afdeling kinderpsychologie van de Britse psychologenvereniging.

(Hc2D)