Je hebt veel meer invloed op je hormoonhuishouding dan je misschien altijd hebt gedacht. Dat zegt Ralph Moorman, die levensmiddelentechnologie heeft gestudeerd en daarna de kant op ging van lifestylecoach.

Hormonen zijn de regelstoffen in je lichaam en dan gaat het niet alleen om mannelijk hormoon (testosteron) en oestrogenen.
De aanpak die Ralph Moorman voorstelt berust op drie pijlers. Invloed op hormonen – de regelstoffen in je lichaam – krijg je door je voeding te veranderen, op een bepaalde manier te trainen in de sportschool en stress op een andere manier te handelen. Uit wat Ralph vertelt, wordt duidelijk dat teveel langdurige stress funest is en de hormoonlbalans ontregelt. De stress kan ook door verkeerde voeding ontstaan.

Ons lichaam met al zijn reacties is nog hoe het was in de oertijd, toen ons stress-systeem in werking werd gezet door het zien van een leeuw. Tegenwoordig leven we in een complexe maatschappij die ons opjaagt en is werk- of prestatiedruk de grote leeuw die doorlopend stressreacties kan geven. Dat kan een tijdlang goed gaan, maar op een gegeven moment raakt de bijnier die de stresshormonen aanstuurt uitgeput. En dan ben je niet meer vooruit te branden en rest het uitbannen van alle stressbronnen.
Dat moment is een uiterste dat je voor kan zijn door de eerste signalen van een verkeerde ontwikkeling serieus te nemen? Heb je een plotseling opkomende ontsteking? Ga dan na wat in je leven teveel stress en sores geeft. Pak dit bij de bron aan, als je daarop invloed kunt uitoefenen. Neem op gezette tijden pauzes en zorg voor je onspanning.
Om extra stressprikkels in je lichaam te voorkomen, is het zeer belangrijk om gezonde voeding te eten. Dat is voeding waarbij je zo dicht mogelijk bij de natuur blijft staan. In de supermarkt kun je het beste de dingen in de schappen laten liggen die jouw overgrootmoeder niet zou herkennen. Je kan het beste kiezen voor zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen en als het kan voor biologische voeding, om extra stress voor je lichaam te vermijden.

Ralph geeft goede en duidelijke uitleg als je de fragmenten van de interviews beluistert die je vindt op www.dedonderdagdate.nl. Elke week komt er een nieuw interview bij te staan.
Www.dehormoonfactor.nl is de website van Ralph Moorman, waarop veel goede informatie te vinden is.