De aanbevolen hoeveelheid voor vitamines en mineralen is gebaseerd op een bepaalde ‘index’ voor ziekten. Om bijvoorbeeld de benodigde hoeveelheid calcium te bepalen, heeft men gekeken hoeveel mg nodig is om botontkalking te voorkomen. Bij vitamine D ging het om het voorkomen van Engelse ziekte (rachitis).

Maar pas de laatste jaren ontdekt men dat voedingsstoffen niet alleen op de korte termijn ziekten helpen voorkomen, maar ook van belang zijn bij preventie van chronische kwalen.

De ‘normale’ range voor veel voedingsstoffen, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, is alleen gericht op hun actie tegen korte-termijn-ziekten en is waarschijnlijk ontoereikend als het gaat om bescherming van het lichaam tegen de lange-termijn-kwalen, zoals kanker, hart- en vaatziekten en achteruitgang binnen het centrale zenuwstelsel. Omdat deze chronische aandoeningen pas laat in het leven de kop op steken, worden ze vaak toegeschreven aan andere factoren dan voeding. Nu laat nieuw onderzoek echter zien dat marginale voedingstekorten aan de basis kan liggen van vele chronische aandoeningen.vitamine DEén van die stoffen is vitamine D. Oorspronkelijk dacht men dat een persoon genoeg vitamine D had, als Engelse ziekte niet voorkwam.

Het artikel waarnaar de onderstaande link verwijst, belicht dat al meer dan 60 jaar bekend is dat er een omgekeerd verband is tussen zonlicht en kanker. Er is natuurlijk wel een direct verband tussen blootstelling aan de zon en huidkanker.

De actieve vorm van vitamine D (calcitrol) zou celdifferentiatie controleren en dus beschermen tegen kanker.

Vooral mensen die de ontwikkeling van een autoimmuunziekte, zoals MS en reumatoïde artritis, willen tegengaan, moeten ervoor zorgen dat er voldoende vitamine D beschikbaar is. En dat is maar de vraag nu dat mensen hun huid minder blootstellen aan zonlicht.Vitamine D zit vooral in vette dierlijke levensmiddelen, zoals vette vis, kaas, lever, eieren en levertraan. Je lichaam kan zelf voldoende vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Als er genoeg zonlicht dagelijks op je huid valt, hoef je geen voedsel te eten dat vitamine D bevat.

In deze periode van het jaar is suppletie met levertraan(capsules) een aanrader. Deze bieden een uitstekende bron van vitamine D.

In het geval van vitamine D schaadt overdaad, omdat het een vetoplosbare vitamine betreft. Het is daarom altijd belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

(Zie: American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 78, 912-919, November 2003)