Een relatie aangaan met een ander is niet altijd even gemakkelijk. Of het nu gaat om een romantische relatie, een vriendschap of een collegiaal verband, aan relaties moet je werken. Maar hoe doe je dat dan, een relatie onderhouden? Hoe ga je überhaupt een relatie met iemand aan? Om je hierbij te helpen, volgen een aantal tips voor het krijgen en behouden van een goede relatie.
Laten we het eerst hebben over hoe je nieuwe mensen kunt ontmoeten die potentieel relatiemateriaal zijn. Om deze mensen te kunnen ontmoeten, doe je er goed aan om de deur uit te gaan. Schrijf je in voor een cursus in een gebied wat je interesseert, ga op een sport, neem contact op met de buurtvereniging, enzovoort. Stel dat je bijvoorbeeld altijd al eens op voetbal hebt willen gaan, dan zal je merken dat je bij een inschrijving bij de lokale voetbalvereniging niet alleen eindelijk een balletje kunt trappen, maar ook een heleboel nieuwe mensen ontmoet met dezelfde interesse als jij. Stel je open voor deze nieuwe contacten en spreek ook buiten jullie gezamenlijke ontmoetingsplek af om elkaar beter te leren kennen. Als het klikt, heb je er een nieuwe relatie bij.
Wanneer je eenmaal een nieuwe vriend hebt gemaakt of de relatie met een bekende wilt versterken, helpt het als je open en eerlijk bent. Veel relaties, vooral romantische, lopen mis omdat er teveel dingen niet besproken worden. Er irriteert je bijvoorbeeld iets aan het gedrag van de ander, maar zegt hier niks van. Dit soort irritaties zullen zich ophopen en uiteindelijk komt er een ontploffing waarbij er dikke ruzie kan ontstaan. Je kunt dit voorkomen door zo snel mogelijk de dingen die je moeilijk vindt, waar je je aan irriteert of die anderzijds niet goed voor je zijn, te bespreken. Op deze manier kun je samen naar een oplossing toe werken, zonder dat er ruzie bij hoeft te komen kijken. Een goede relatie is niet gebaseerd op weinig problemen, maar hoe jullie met de problemen om kunnen gaan. Als het voor beiden een positieve oplossing is, zal de relatie versterken.
Een andere tip gaat over je eigen gevoel. Je hoeft niet met iedereen die je kent een goede relatie te hebben. Met sommige mensen heb je een klik en met anderen niet, zo simpel is het. Het is belangrijk dat je bij jezelf blijft en die mensen uitzoekt die bij jou passen. Er zijn zoveel mensen op de wereld, er zijn genoeg die wel goed bij je passen. Sommige mensen proberen zichzelf constant aan te passen om zo goed mogelijk bij de ander aan te kunnen sluiten. Deze manier zal echter nooit voor een integere relatie zorgen waar beide partijen wat aan hebben. Juist door bij jezelf te blijven zal je mensen aantrekken die jouw kwaliteiten naar boven halen en waar je het oprecht leuk mee hebt.
Een laatste punt dat ik hier wil aanstippen betreft investering. Een goede relatie kost nu eenmaal werk. Als je een vriendschap hebt zonder een plek waar je elkaar standaard ziet, zoals werk, dan zal je regelmatig af moeten spreken. Dit kost tijd die je beiden misschien weinig hebt. Daarnaast vereist een goede romantische relatie een balans van geven en nemen, elkaar accepteren, oplossingen vinden en tijd voor elkaar vrijmaken. Dit kost ook tijd en moeite. Het klinkt nu misschien heel negatief, maar al dit werk kan juist heel leuk zijn. Als je een klik met elkaar hebt of een goede basis, dan is het juist leuk om die tijd en moeite in elkaar te steken. Daarnaast wordt de relatie sterker, diepgaander en waardevoller. De eerste verliefde gevoelens voor elkaar verdwijnen in het niet in vergelijking met het gevoel van een sterke langdurige relatie. Geef jezelf de kans om dit te ontdekken.
Een goede relatie opbouwen vergt tijd, moed en als het goed is een heleboel plezier. De waarde hiervan zal met de jaren stijgen en is het echt waard om naar toe te streven. Hoe kijk jij tegen deze tips aan? Heb je wellicht aanvullingen of eigen ervaringen om te delen?
(Geschreven door: Online studentenpsycholoog Dea Boom van psychologenpraktijkboom.nl; afbeelding: IloveArt)