Vijf maanden lang heb ik als student Communication & Multimedia Design een uitgebreid scriptie-onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de websites van Nederlandse psychologen. De keus voor het onderzoeken van websites uit specifiek deze doelgroep, maakte ik met het oog op mijn voorspelling dat er de komende jaren waarschijnlijk een hevigere concurrentiestrijd onder psychologen zal ontstaan op het internet. Als gevolg van bezuinigingen in de zorg, een overschot aan psychologen en een nieuwe tak van psychologie (HBO Toegepaste Psychologie), die elkaar allemaal zullen treffen op die plek waar hun cliënten zich het meest bevinden: het internet.

hoe-goed-zijn-de-websites-van-Nederlandse-psychologenSpecifiek heb ik mij gericht op twee zeer belangrijke onderdelen binnen de websites van psychologenpraktijken, te weten: user experience design, en usability. User experience design bepaalt de ‘ervaring van de gebruiker, en het gebruiksgenot’ van websites. En usability bepaalt het ‘gebruiksgemak’ van websites. Op het gebied van usability scoren de websites van veel psychologen redelijk tot aardig. Bekijk ook de usability checklist, speciaal ontwikkeld voor deze scriptie.
Echter het design van de user experience is het punt waar deze websites nog heel vaak tekort schieten. Websites van psychologen hebben doorgaans geen, tot te weinig uitstraling, missen persoonlijke, menselijke elementen en slagen er doorgaans niet in om genoeg van de ‘persoon’ (de psycholoog) over te brengen op de bezoeker.
Veel psychologen zien hun website voornamelijk als digitaal visitekaartje, in plaats van één van de krachtigste, laagdrempeligste en voordeligste marketingkansen die er bestaat. De website is veelal een ‘afterthought’, in plaats van een speerpunt van de praktijk, en mijn schatting is dat dit de komende jaren drastisch zal (moeten) veranderen.

Bepaalde praktijken binnen mijn onderzoek verkregen meer dan 75% van hun cliënten via het internet, terwijl er ook praktijken waren waarbij het percentage dat (nog) via de huisarts kwam op 99% lag. Mijn voorspelling is dat dit allemaal verandert. Steeds vaker doen mensen zelfstandig onderzoek voordat ze iets aanschaffen, of ergens gebruik van maken en zelfs met de doorverwijzingen via de huisarts leek al een verschuiving te merken. De groep mensen die naast de verwijzing toch zelf vast even gingen kijken of de psycholoog ook een website had, en hoe deze persoon (waar zij straks wellicht hun hart bij zouden luchten) over kwam, leek sterk toe te nemen.
Mijn scriptie is dan ook niet alleen een conclusierapport, maar tevens wellicht een wake-up call, en daarnaast een toekomstvoorspelling voor de psychologen van Nederland. Ik ben door veel psychologen ontzettend hartelijk ontvangen, en fantastisch geholpen, en hoewel mijn toon hier en daar wat zakelijk kan overkomen (om deze beroepsgroep wat in beweging te brengen) zijn mijn intenties niets dan positief. In de hoop dat dit onderzoek en de bijgaande conclusies en toekomstvisie een grote groep psychologen kan helpen met het veranderen van hun kijk op hun praktijkwebsite en het internet, heb ik mijn volledige scriptie op mijn website gezet.

Het gehele scriptiedocument is te lezen op: Hoe goed zijn de websites van Nederlandse psychologen?

Meer informatie is te vinden op mijn persoonlijke website: www.paulchristian.nl