hersenenNeurowetenschappers zijn aan het ontdekken dat, als we ouder worden, onze verouderende hersenen bewijsbaar verrassend kneedbaar zijn, en op manieren die niet eerder waren voorzien, maar er zijn grenzen. Er is groeiend bewijs dat buiten wat voorheen werd aangenomen; dat de volwassen menselijke hersenen opmerkelijk kneedbaar zijn en capabel tot nieuwe prestaties–zelfs in de laatste decennia van het leven.

In feite, kunnen nieuwe ervaringen leiden tot grote fysieke veranderingen in de hersenen binnen slechts enkele dagen, en bepaalde voorwaarden kunnen dit fysiek, chemisch en functioneel remodelleren van de hersenen versnellen.

“Wij waren gewend om te denken dat de hersenen volledig gevormd waren door de ontwikkeling en dat de basisstructuur niet veel veranderde bij volwassenen, maar naargelang het onderzoek vorderde ontdekten we dat dit niet waar was, ten minste in de hersenschors,” verklaart Randy Bruno, een lid van het Kavli Institute for Brain Science aan de Columbia University. “We weten nu dat een onderliggend gedeelte van de hersenen de thalamus genaamd, de cortex informatie vanuit onze zintuigen voedt, ook opmerkelijk plastisch is.

“Verandering kan ook snel gebeuren. Met behulp van nieuwe onderzoekstechnieken op ratten, heeft Bruno’s lab gevonden dat de neuronale verbindingen die de thalamus overbruggen naar de cortex niet alleen massaal plastisch zijn, maar ze groeien en trekken vrij snel terug in slechts een paar dagen in reactie op verschillende sensaties.” De snelheid van deze groei is echt opvallend – het gebeurt binnen slechts drie dagen, waarvan niemand in het verleden dacht dat dit mogelijk was. Dit soort snelle fysieke veranderingen treden waarschijnlijk ook op in andere delen van de hersenen.

“In feite, versnellen bepaalde voorwaarden dit fysieke, chemische en functionele remodelleren van de hersenen”. zei Michael Merzenich, Professor-Emeritus aan de Keck Center voor Integratie Neurowetenschappen aan de Universiteit van Californië in San Francisco, en directeur en oprichter van de the Brain Plasticity Institute, “In onze experimenten bij volwassen ratten, vonden wijzigingen alleen plaats als het dier oplettend was binnen een belonende leeromgeving. Als we de dieren trainen om hun gedrags capaciteit onder bijna-optimale contextuele voorwaarden te verbeteren, kunnen we gemakkelijk in een dag of twee opneembare functionele en fysieke wijzigingen in de hersenschors bereiken. Daarentegen wordt weinig of geen verandering bereikt door passieve blootstelling van een dier tijdens vele dagen van training met stimulans met duizenden van dezelfde stimuli.

Gelijkertijd zijn er beperkingen die door de leeftijd komen. “Er is geen bewijs dat er een deel van de volwassen hersenen niet plastisch is” zei Randy Nudo, directeur van het Landon Center on Aging en Professor in het Department of Molecular and Integrative Physiology at the University of Kansas. “Maar uit onderzoeken blijkt dat sommige aspecten van een muzikale opleiding, zoals de mogelijkheid om tijdelijke patronen te bereiken, wordt van de hersenen vereist dat ze getraind worden in een vroege ontwikkelings periode, als ze voorbereid worden op bepaalde soorten van stimuli. Voor andere aspecten van muzikale ontwikkeling, zoals de mogelijkheid van het eigen maken en herhalen van een fragment van tonen, is het niet relevant of u die ervaring en opleiding al eerder in uw leven heeft gehad.

“Dit alles is belangrijk bij het overwegen van de relatie tussen leeftijd en hersenontwikkelingsstoornissen zoals dyslexie, autisme en het syndroom van Down. “De hersenen zijn plastisch voor leven,” zei Merzenich. “Het oorspronkelijke gegeven dat bepaalt hoeveel [personen met hersenafwijkingen] zullen verbeteren, is het niveau van hun oorspronkelijke beschadiging, maar niet hun leeftijd.” (Bron: Kavlifoundation)

Met dank aan Leefbewust.com/Shanti.