Kinderen met een vertraagde spraak lijken een ander deel van hun hersenen te gebruiken voor luisteren, onderzoeken en mededelingen.

De Miami Children’s Hospital hebben een geavanceerde MRI scantechniek gebruikt om de hersenen van kinderen met en zonder spraakproblemen te onderzoeken. Er was meer activiteit gevonden aan de rechterkant van de hersenen bij kinderen met een vertraagde spraak, terwijl andere kinderen hun linker deel van de hersenen meer gebruikten. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

Dr. Nolan Altman, leider van het onderzoek, vertelde dat taal normaal gesproken voornamelijk de linker kant van de hersenen aan het werk zet. Dit onderzoek geeft een indicatie dat de hersenen van deze kinderen een andere ontwikkelingsweg ondergaan.

De scan werden afgenomen toen de ‚Äìgemiddels vier-en-een-half jaar oude kinderen- naar geluidsfragmenten luisterde van hun moeder. De onderzoekers ontdekten ook dat kinderen met een vertraagde spraak over het algemeen een lagere hersenactiviteit hadden. Klaarblijkelijk worden deze kinderen minder door taal gestimuleerd. Normaal gesproken zeggen kinderen hun eerste woordjes rond hun eerste verjaardag, en ingewikkeldere zinnen rond de 30 á 36 maanden. De onderzoekers adviseren dat kinderen met taalachterstand zo snel mogelijk geholpen moeten worden door een deskundige. (BBC News)