Een enkele hersenschudding kan blijvende schade veroorzaken in de hersenen. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

“Het is voor het eerst dat een onderzoek laat zien dat sommige hersengebieden na een hersenschudding duidelijk volume verliezen”, vertelt onderzoeker Yvonne W. Lui van de NYU Langone School of Medicine. “Bij sommige patiënten zagen we permanente veranderingen in de hersenen na een enkele hersenschudding.”

Eerder onderzoeken hebben laten zien dat 10 tot 20 procent van de patiënten met licht traumatische hersenletsel (waar onder andere een lichte en zware hersenschudding vallen) een jaar na het trauma nog last heeft van neurologische en psychologische symptomen. Van ernstiger hersenletsel was al bekend dat het kan leiden tot hersenatrofie (afname van weefsel), maar over de lange termijn effecten van een enkele hersenschudding was minder bekend.

Lui bestudeerde samen met haar collega’s de hersenen van 28 patiënten met posttraumatische symptomen na een licht traumatisch hersenletsel en 22 controlepersonen. Met behulp van een MRI-scan werden de volumes van de witte en grijze stof bepaald.
Een jaar na de hersenschudding was er duidelijk sprake van hersenatrofie, wat betekent dat niet alleen ernstig hersenletsel de hersenen blijvend beschadigd. De afname in hersenweefsel ging samen met cognitieve veranderingen in geheugen, aandacht en angst. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de resultaten betekenen voor de individuele patiënt.

Bron: gezondheidsnet.nl