Stoffen die door de hersenen worden aangemaakt (cannabinoïden of anandamide) wissen vervelende herinneringen, blijkt uit onderzoek. Dit geeft een nieuw middel in handen tegen ernstige angststoornissen. De werking van die stoffen lijkt op die van cannabis.

Uit dieronderzoek blijkt dat muizen bij wie de cannabinoïden niet functioneren schokkende gebeurtenissen niet kunnen vergeten.

Medicijnen die de aanmaak van cannabinoïden stimuleren kunnen mensen helpen die een posttraumatische stressstoornis doormaken die met veel angst gepaard gaat.

Een joint kan dit effect niet bewerkstellingen. Softdrugs geeft andere, maar vergelijkbare effecten, zoals veranderingen in het geheugen en pijnvermindering.

Sommige patiënten met angststoornissen zouden zelf ontdekt hebben dat hasj de angst tegengaat. ‘Er zijn aanwijzingen dat nogal wat mensen met psychiatrische aandoeningen zich in het begin van hun ziekte tot cannabis wenden. Wellicht een vorm van zelfmedicatie: zij grijpen naar cannabis om hun extreme angsten een beetje te verdrijven‘.

(Nature, Trouw)