Het negatieve effect van depressie bij jonge mensen op de gezondheid is groter dan gedacht. Vooral bij vrouwen onder de 40 verhoogt een depressie het risico op overlijden aan een hartzieken aanzienlijk.

Het is voor het eerst dat onderzoekers depressie onderzoeken als risicofactor voor hartziekten. Het resultaat is opvallend.
”Bij vrouwen is depressie een grotere risicofactor dan roken, een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes”, vertelt onderzoeker Viola Vaccarino van Emory University. “Dit zijn standaard risicofactoren voor hartziekten, maar deze factoren komen bij jonge vrouwen nog weinig voor.”

Deze conclusie baseerden de onderzoekers op een studie onder 7.641 mensen tussen de 17 en 39 jaar. Vrouwen met depressie of een geschiedenis van poging tot zelfdoding hadden een drie keer zo grote kans op het overlijden aan een hartziekten en veertien keer zo grote kans op het overlijden aan een hartaanval.
Bij mannen was dit 2,4 keer voor een hartziekten en 3,5 keer voor een hartaanval.

Eerdere onderzoeken bestudeerden vooral oudere personen. Bij deze mensen is er vaker sprake van andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk en diabetes.
Bij jonge mensen spelen volgens de onderzoekers directe lichamelijke effecten van de depressie een grotere rol dan leefstijlfactoren.
De onderzoekers denken hierbij aan een toename van het stresshormoon cortisol, meer ontstekingen in het lichaam en een grotere variatie in tijd tussen de hartslagen. (Bron: Gezondheidsnet)