Onderzoeken naar de invloed van uiterlijk blijven trekken. Zo heeft een werknemersorganisatie uit Reykjavik onderzoek gedaan bij 3400 leden naar de invloed van haarkleur op salaris. Hieruit is gebleken dat blonde werknemers zo’n 10 procent minder verdienen dan de donkerblonde werknemers. Mensen met een zeer donkere haarkleur verdienen iets minder dan degenen met donkerblond haar, gevolgd door rood- en grijsharigen. Blonde, korte vrouwen komen er wat salariĆ«ring betreft in Ijsland het slechtst af.

Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat mannen achttien procent meer verdienen dan vrouwen.

Daarnaast speelt lengte dus een rol: vrouwen langer dan 1,79 meter verdienen gemiddeld 213 duizend kronen, terwijl vrouwen die kleiner dan 1,65 meter 195 duizend kronen krijgen. Dat verschil bestaat ook bij mannen: als ze langer dan 1,79 meter zijn krijgen ze een salaris dat zo`n zestien procent hoger is dan dat van tien tot vijftien centimeter kortere collega`s.

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat het humeur van werknemers weinig invloed heeft op de hoogte van het salaris.

De IJslandse spaarbank Kaupthing heeft naar aanleiding van het onderzoek een goed advies voor mensen die weken: “Stop met het bleken van je haar en wees blij met je muisachtige kleur, want blijkbaar is het effectief. Koop schoenen met hogere hakken, en frons vooral tijdens het werk”. Ook deze bank ziet de inkomsten al stijgen.