Groene thee zou best eens de basis kunnen zijn voor een nieuwe generatie HIV medicijnen, zeggen experts.

Wetenschappers in Japan hebben een component in groene thee gevonden dat ervoor zorgt dat HIV stopt met het binden aan gezonde immuun cellen, die voor verspreiding zorgen. Hun laboratorium testen suggereren dat het chemische stofje Epigallocatechin Gallate (EGCG) de cellen beschermt.

In de Allergy and Clinical Immunology zeggen onderzoekers dat deze ontdekking wel eens tot nieuwe behandelmethodes zou kunnen leiden.

Groene thee bestaat uit vele chemische stoffen genaamd catechins, waarvan EGCG het meest voorkomt.  Wetenschappers denken dat de EGCG verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen van een dagelijks kopje groene thee. Groene thee is de laatste tijd veel in het nieuws omdat het bescherming zou bieden tegen vele ziektes, waaronder kanker en hartziekten.

Dr. Kuzushige Kawai en zijn collega’s aan de Universiteit van Tokio voerde een aantal testen uit om de invloed van groene thee op HIV duidelijk te krijgen. Ze ontdekten dat het EGCG het virus stopte met zich te binden aan de CD4 moleculen en menselijke T-cellen. HIV dringt normaal gesproken deze celen binnen en schakelt te uit. Wel zeggen de onderzoekers dat nader onderzoek zeker nodig is om te zien of de EGCG gebruikt zou kunnen worden in nieuwe anti-HIV medicijnen. Eén ding is wel duidelijk, het drinken van een kopje groene thee biedt geen bescherming tegen HIV. De concentratie EGCG die in de laboratoriumtesten zijn gebruikt zijn vele malen hoger dan je met het drinken van groene thee binnen zou krijgen.

(BBC News)