De laatste tijd is uit onderzoek een aantal bijzondere eigenschappen naar voren gekomen van de grapefruit.


Nadeel is dat de flavonoïdden in grapefruit de afbraak remmen van het stresshormoon cortisol (omzetting naar cortison wordt tegengegaan). Daardoor heeft het stresshormoon langer de kans heeft in je lichaam te circuleren en stofwisselingsprocessen te verstoren.


De flavanoïden remmen niet alleen de afbraak van cortisol, maar ook de afbraak van sommige medicijnen in het lichaam. Dat kan betekenen dat deze sterker werken, wat vraagt om aanpassing van de dosering. Het kan ook een remmende werking hebben op medicijnen tegen hoge bloeddruk en angina. De remmende werking wordt veroorzaakt doordat grapefruitsap een enzym remt dat nodig is om bepaalde medicamenten biologisch beschikbaar te maken in het bloed. Dit enzym komt voor in de darmwand en in de leveren. Grapefruitsap wordt vaak ‘s ochtends ingenomen en dat is ook vaak het moment dat eventuele medicijnen worden ingenomen.Aan de andere kant heeft grapefruitsap voordelen, vooral voor mensen die hart- en vaatziekten willen voorkomen. Het ‘anti-oxidant’effect van grapefruitsap blijkt namelijk vele malen groter dan dat van sinaasappelsap.

Sinaasappels bevatten wel veel vitamine C, kalium en foliumzuur, maar als je erop uit bent om hartziekten te voorkomen, moet je de anti-oxidant-werking hebben en die is praktisch 0,0 als het gaat om sinaasappels. Maar grapefruits zijn uniek in dit opzicht. De totale capaciteit aan anti-oxidanten is zelfs drie keer zo groot als die van tomaten en appels.

Dit is aangetoond in dubbel-blind-onderzoek, dus door de lichaamsfuncties van grapefruitsap-drinkers te vergelijken met mensen die de andere sappen drinken.

(Bronnen: Pubmed & Clinical Pharmacology and Therapeutics)