Het kruiden extract Ginkgo Biloba heeft geen positieve invloed op het geheugen, zeggen onderzoekers in de American Medical Association. Ginkgo is veel in het nieuws en de berichten zijn vaak tegenstrijdig.

Gingkosupplementen worden wereldwijd erg veel gebruikt om het geheugen een boost te geven. Het is een extract van de Ginkgo boom en wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt als medicijn. Sommige studies wijzen uit dat Ginkgo dementie zou tegengaan.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Williams College in Williamstown, Massachusetts en de The Memory Clinic in Bennington in Vermont (usa).

Er werkten 230 mensen aan het onderzoek mee, waarvan er 60 lichamelijk en geestelijk gezond. Ieder persoon werd aan 14 testen onderworpen die keken naar het geheugen, leervermogen en de concentratie. Aan mensen die dicht bij hun stonden werd gevraagd of ze een de mentale conditie zouden kunnen inschatten. Een groep kreeg Ginkgo en de andere een placebo. Om het onderzoek nog betrouwbaarder te maken zorgde de onderzoekers ervoor dat noch de deelnemers, noch de onderzoekers wist wat er aan wie gegeven was.

Het onderzoek duurde 6 weken om er zeker van te zijn dat Ginkgo zijn werk zou kunnen doen, aangezien de fabrikanten claimen dat er binnen 4 weken resultaten kunnen worden verwacht.

Onderzoekers hebben geen significante verbeteringen op het mentale vlak waargenomen. Paul Solomon, professor in de psychologie verbonden aan het Williams College zegt dat dit onderzoek een indicatie is dat Ginkgo niet effectief is zoals door de fabrikant wordt voorgeschreven. Solomon hoopt dat dit onderzoek een opstapje is voor andere onderzoekers om meer kruiden en vitamines op hun werking te testen.  (Bron: BBC News)