Een positieve levensinstelling verbetert de gezondheid

De scheidingslijn tussen psychisch en lichamelijk functioneren wordt met ieder nieuw onderzoek kleiner dan we al dachten. JMeerdere onderzoeken hebben laten zien dat je door positief te denken de zelf-genezende functie van je lichaam kunt bevorderen. Het omgekeerde geldt ook: met een stressvolle levensinstelling schop je je stofwisseling en hormoonproductie in de war wat degeneratieve ziekten (zoals hartproblemen) tot gevolg heeft. Nieuw onderzoek levert zeer overtuigend het bewijs dat een positieve levensinstelling hartproblemen voorkomt.

600 gezonde mensen bij wie hartproblemen in de familie voorkomen zijn 8 jaar lang gevolgd. Het hebben van familieleden met hartproblemen vergroot je risico om hetzelfde lot te ondergaan behoorlijk.

Na 8 jaar bleek het volgende: degenen met een positieve visie op het leven kregen veel minder vaak een hartaanval ├▓f hadden minder pijn door de hartziekten. Het was zelfs zo dat de mensen met een positieve instelling de kans op hartziekte met de helft verkleinden.

De verklaring: mensen met een positieve instelling maken minder stresshormonen aan, wat ze beschermt tegen ziekten. Het goede zien in dingen kan je ook op de weg van genezing brengen als je al ziek bent.

(Bronnen: Center for Health Promotion, WebMD, J. Hopkins Medical Institutions)