Dit verhoogde risico geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ook de kans op stress-gerelateerde klachten neemt hierdoor toe, zo blijkt uit Deens onderzoek.

De onderzoekers gingen het beroep van 14.166 mensen tussen de 18 en 65 jaar na, die waren behandeld voor stemmings- of stressgerelateerde stoornissen. Dit beroep en de mate van geweld die hierbij plaatsvond, werd vergeleken met het werk van 38.000 mensen zonder psychiatrische problemen.

Blootstelling aan geweld en bedreigingen op het werk bleek samen te hangen met een significant hoger risico op zowel depressie als stress. Geweld en bedreigingen werden voornamelijk ervaren door mensen werkzaam in de gezondheidszorg, het onderwijs en de hulpverlening. Cliënten, leerlingen, klanten, of patiënten bleken het vaakst de bron van ergernis of confrontaties te zijn. Daarnaast ervaarde 5 procent van de participanten bedreigingen en gewelddadig gedrag van hun leidinggevenden, collega’s of ondergeschikten.

De onderzoekers wijzen naar aanleiding van dit onderzoek op het belang van preventie en verminderen van geweld en bedreigingen op het werk. 

(Journal of Epidemiology and Community Health, september 2006)