Wetenschappers die gedoken zijn in de onderliggende oorzaak van de stoornis van de aandacht en impulsbeheersing stellen vast: genen zijn allesbepalend.Onderzoek onder families laat zien dat ADHD bij identieke tweelingen niet bij slechts één van de twee personen voorkomt. Verder is gebleken dat een kwart van de mensen die familielid zijn van mensen met ADHD zelf ook deze stoornis hebben. ADHD komt voor bij ongeveer 5% van de mensen.

Op dit moment hebben wetenschappers iets meer dan 30 genen gedetecteerd die de stoornis ADHD mogelijk veroorzaken. Daarmee zou afdoende zijn vastgesteld dat ADHD erfelijk is.

Ook voor de meeste andere stoornissen, zoals obsessief-compulsieve stoornis en Gilles de la Tourette, hebben een genetische component.De zoektocht naar wat er met hersenen misgaat bij iemand met ADHD richt zich op de frontaalkwabben. Dit is het gebied dat ons helpt problemen op te lossen, vooruit te plannen en te organiseren. Specialisten in neuronen zoemen in op het dopaminesysteem, dat emoties, motivatie en het gevoel van plezier regelt.Alles bij elkaar gekomen ziet het plaatje er als volgt uit: ADHD is een erfelijk bepaalde verstoring in het evenwicht van hersenstoffen met name dopamine en norepinephrine.

Deze verstoorde balans heeft een negatief gevolg voor de alertheid, comcentratie, beheersing van impulsen en de motivatie. Deze verstoorde balans kan ten dele worden opgeheven met behulp van medicatie.

Sceptici zeggen dat veel van de wetenschappelijke studies naar de achterliggende oorzaak van ADHD betaald zijn door de farmaceutische industrie.

(Biological Psychiatry)