Geld kan mensen met overgewicht motiveren om af te vallen. En het hoeft niet eens om een groot bedrag te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Mayo Clinic dat gepresenteerd wordt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Cardiology.

Voor het onderzoek volgden honderd proefpersonen met obesitas (een BMI tussen 30 en 40) een afvalcursus in verschillende groepen. De helft kreeg een beloning van 20 dollar als ze die maand hun doel bereikten. De andere helft moest juist een boete van 20 dollar in de pot stoppen als ze hun streefgewicht van die maand niet haalden.
De mensen in de groep die maandelijks een beloning konden verdienen, maakten bovendien aan het einde van het onderzoek kans op het winnen van de pot met betaalde boetes.
Een beloning bleek beter te werken dan een boete. Van de deelnemers die 20 dollar konden verdienen, maakte 62 procent de cursus af. Ze verloren gemiddeld ruim 4 kilogram. Van de proefpersonen die een boete riskeerden, hield maar 26 procent de cursus vol. Bovendien raakten zij gemiddeld 1,4 kilogram kwijt.
“Een financiële stimulans kan mensen helpen met afvallen. Het gaat niet om rijk worden, maar om mensen verantwoordelijk houden”, zegt onderzoeker Steven Driver. Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen hoe lang z’n financiële beloning werkt.

Toon het originele artikel:
‘Geld motiveert om af te vallen’