Wetenschappers van de Queen Mary Universiteit in Londen beweren nu dat ze weten hoe een ingrediënt in rode wijn de zogenaamde ‘Franse paradox’ kan verklaren. De Fransen eten veel kaas, botersausen en dergelijke, maar hebben minder last van hartziekten dan de Amerikanen.
Het gaat om de pigmenten, de polyfenolen, die niet aanwezig zijn in witte wijn en rosé, en minder sterk werkzaam zijn in druivensap. Polyfenolen verhinderen de aanmaak van een bepaald eiwit, melden de wetenschappers deze week in het wetenschappelijke blad Nature. Dat eiwit, endotheline-1, vernauwt de bloedvaten en bevordert aderverkalking.

De onderzoekers deden hun werk grondig. Ze probeerden 23 soorten rode wijn, vier witte, een rosé en druivensap. Alleen bij de rode wijnen werd de vorming van het bewuste eiwit geremd,

Er zijn andere onderzoeken geweest die lieten zien dat rode wijn tegen hart- en vaatziekten beschermt. Men heeft toen verondersteld dat deze werking veroorzaakt werd door de antioxidanten in wijn, die de beschadigende werking van zuurstof op het lichaam remmen. Het onderzoek door de Queen Mary Universiteit wijst echter op dat een totaal ander werkingsmechanisme verantwoordelijk is voor de Franse paradox.

(CNN)