Valt uw kind al bij het ontbijt in slaap? Wellicht komt dit door het gebruik van hun mobiele telefoon na bedtijd. Dit is de conclusie van een onderzoek dat uitgevoerd is aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Aan het onderzoek deden 1656 Vlaamse leerlingen mee. De gemiddelde leeftijd van de jongste groep was 13.7 en van de oudste groep 16.9. Slechts 38% van de scholieren zei na bedtijd nooit hun mobiele telefoon te gebruiken. Degenen, die hun mobieltje maximaal één keer per maand na bedtijd nog gebruikten, hadden 1.8 keer zoveel kans om een jaar later zeer vermoeid te zijn. Zij, die vaker dan één keer per week na bedtijd nog belden en/of smsten, hadden 5.1 keer zoveel kans op ernstige vermoeidheid een jaar later.

Niet alleen het daadwerkelijke gebruik ervan zou bijdragen aan vermoeidheid. Ook het aan hebben staan van je mobiele telefoon en het wachten op een telefoontje en/of berichtje kan ervoor zorgen dat je wakker blijft en slaap tekort komt. Kortom, ben je vermoeid? Probeer je mobiele telefoon ‘s avonds uit te zetten. (Sleep, september 2007; volume 30, issue 09, 1220-1223.)