Afgelopen februari meldde de Consumentengids dat biologische groenten nauwelijks méér voedingsstoffen bevatten dan reguliere groenten. In een eigen onderzoek waren nauwelijks verschillen gevonden in hoeveelheden vitamine C, mineralen, vezels en antioxidanten tussen biologische en gewone groenten. Tijdschrift Ortho stelt dat bij dit onderzoek stoffen over het hoofd zijn gezien die het verschil maken tussen biologisch en niet-biologisch. Dit zijn de ‘salvestrolen’.

De moleculen die behoren tot de salvestrolen zijn niet nieuw. Ze zijn onlangs echter door een Britse onderzoeksgroep opnieuw gegroepeerd op basis van hun functie. Salvestrolen passen namelijk op een specifiek enzym: het CYP1B1. Dit enzym wordt uitsluitend gevonden in tumorcellen. Wanneer een salvestrol reageert met dit enzym, vormt zich een stof die de tumor doodt. Op deze wijze bieden salvestrolen mogelijk bescherming tegen kanker.

Salvestrolen worden vooral gevonden in biologische groenten en fruit. Planten maken zelf salvestrolen aan om zich te beschermen tegen schimmelinfecties. Salvestrolen zijn daarom juist daar te vinden waar de kans op een infectie het grootst is, zoals aan de buitenkant en aan de oppervlakte van de wortels en de vruchten. Wanneer deze plantendelen van buitenaf worden bespoten met schimmelwerende middelen, is het voor de plant niet meer nodig om de beschermende stoffen zelf te produceren. Het gevolg is dat bespoten groenten en vruchten arm zijn aan salvestrolen.

(Ortho, oktober 2006)