Gebruikersavatar
StevenL
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 okt 2021 17:05

ADHD, hoe weet je of je op de juiste dosis zit?

Hallo iedereen,

ik ben nieuw op dit forum. Ik had al gezocht achter mijn vraag, maar voorlopig geen antwoord gevonden.
Ik heb recent de diagnose gekregen van ADHD van het gecombineerde type als volwassene van 33 jaar oud. Ik begon te zoeken na aanhoudende problematiek en na een bezoekje aan een gespecialiseerde psycholoog ben ik een traject van vier maanden gestart om mezelf te laten testen.

Intussen heb ik de diagnose officieel gekregen en heb ik de afgelopen twee weken doorgebracht met Medikinet (10 mg), snelwerkende dosis van 4u.
Dit neem ik 's ochtends in, 2x in de namiddag, en 1x na het avondeten.

Dit is een immens verschil in mijn leven. Ik voel echt het verschil, kan me beter concentreren dan ooit, ik ben alerter, aanweziger, ik ervaar drukke situaties als minder vermoeiend en na een drukke werkdag ben ik niet langer "op". Als iemand me onderbreekt ben ik niet langer mijn draad helemaal kwijt, maar kan ik daarna snel weer verder doen.
Ook de bijwerkingen vallen reuze mee tot nu toe.

Zoals afgesproken met mijn arts heb ik in de tweede week geprobeerd om 20mg dosissen te nemen. Eéntje 's morgens, ééntje op de middag, en eentje bij het avondeten.
Ik schrok ergens hoe "klein" het verschil is tussen 10mg en 20mg. Dat voelt helemaal niet aan als het dubbele, maar als nog een klein beetje beter dan 10mg. Ik kan me nog langer concentreren en lijk iets actiever dan anders.

Mijn vraag is nu als volgt ... hoe weet je nu of je op de juiste dosis zit? Volgens mijn arts: "als er geen ruimte meer voor verbetering is EN als de bijwerkingen aanvaardbaar blijven." Dat laatste is zeker zo tot nu toe. Maar hoe weet ik of er nog ruimte is voor verbetering?
Ik heb nl. nog nooit iets anders gekend dan leven met ADHD, dus elke kleine verbetering voelt fantastisch aan.
Heeft iemand daar advies over?

En zou ik eens een dag proberen met dosissen van 30mg? Of gaat dat geen zin hebben omdat 20mg voor geen fenomenale verbetering (meer) zorgt?

Heeft iemand ooit al met hetzelfde te maken gehad, of was dat voor jullie gewoon duidelijk van "dit is het" ? :-)

Bedankt!
Melanoisia
Berichten: 2069
Lid geworden op: 01 feb 2020 03:23

Re: ADHD, hoe weet je of je op de juiste dosis zit?

Ik zou niet zelf gaan proberen met doses, daar zijn dokters voor :). Bespreek met je arts wat je nog kan verwachten aan verbetering met een hogere dosis, door aan te geven wat je merkte toen je de dosis verhoogde van 10 naar 20 mg. De arts weet dan wel of dat dan een kleine of grote verbetering is. Als een verdubbeling van de dosis nog maar een beetje extra effect heeft, zoals je zelf aangaf, dan denk ik persoonlijk dat je al dichtbij je maximale dosis zit. Maar nogmaals, wil je een deskundig advies dan zou ik wat je hier vraagt aan de arts vragen.
Erg fijn om te horen dat het zo'n verschil maakt :). Geniet ervan. Zelf heb ik trouwens geen ervaring met dit soort medicatie.

Terug naar “Aandachtsproblemen (ADHD)”