Gebruikersavatar
Gertjan0808
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 jun 2018 19:49

Misschien toch geen altruiste trekken?

Mijn redenen om mezelf redelijk altruistisch te noemen zijn de volgende:

- Ik verveel me vaak in mijn vrije tijd* en ben daardoor altijd beschikbaar om mensen met plezier te helpen leuke dingen te doen, als bioscoop, gamen, uitgaan, cafeetje, noem het maar op. *Ik besteed nauwelijks geld aan PC gaming of andere games, doe niet aan abonnementen van Netflix, bioscoop, sportschool, museumkaarten en dat soort dingen, ik spaar niks en ik maak me ook niet schuldig aan verslavingen.
- Ik kan nauwelijks alleen zijn. Thuis gamen gaat bijvoorbeeld niet. Daarom koop ik ze ook niet. Download ik een gratis smartphone game, dan kan dit me amper een half uur bezig houden. Ik heb dus echt mensen nodig. De kunst om de juiste mensen te helpen is het vinden van eenzame mensen. En ik kom ook graag bij die mensen langs. Met 2 mensen gamen of TV kijken is nu eenmaal gezelliger dan alleen.
- Gebrek aan geld. Ik heb een dure auto met alle toeters en bellen erop en. Hierdoor kan ik nu eenmaal geen Nintendo of game PC kopen. Een Chromebook kopen kan ik nog voor 250 euro, maar een game PC voor 1500? Nee, echt niet.

Nu is er zo'n vriend van mij met een heel goed inkomen, een lekker groot appartement en itt mij wel het geld voor het meeste hierboven en zelfs meer. Zijn probleem is dat hij hopeloos opzoek is naar een vriendin en die maar niet kan vinden. Niet zo gek ook, als je bijna alleen maar thuis zit.
Dus kom ik spontaan langs met hamburgers bij hem langs om een leuke zaterdagavond tegemoet te gaan; ff lekker gezellig gamen, bioscoopje en dan stappen in een leuk cafe om een leuke meid tegen te komen. Mijn verlies? Wat vrije tijd en geld voor hamburgers. Zijn verlies? Vrije tijd en geld voor de bioscoop en wat drankjes. Dat was de deal. Ik betaal de hamburgers en patat, hij de bioscoop en eten.

Nu deden we dat een paar keer, maar hij begint mij ineens een egoist te noemen omdat ik alleen maar kijk naar zijn games enzo. En hij vind het brutaal dat ik spontaan voor de deur sta want ik schijn niet tegen "vanavond even niet" te kunnen. Hij beweert een introvert te zijn en af en toe thuis te willen zitten. "Oke, dan ook geen vriendin." heb ik verteld. De ruzie daarop volgend kan ik hier niet in kwijt, maar aangezien hij zo tekeer ging begon ik toch wel te twijfelen aan mijzelf...

Waaromzou ik geen altruist zijn, als ik juist mijn tijd, geld en energie opoffer aan het hem helpen aan een vriendin? En waarom dringt het hem niet door met introvert zijn dat hij juist aan zichzelf denkt?

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 14417
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Misschien toch geen altruiste trekken?

Gertjan0808 schreef:
09 jun 2018 19:56
En hij vind het brutaal dat ik spontaan voor de deur sta want ik schijn niet tegen "vanavond even niet" te kunnen. Hij beweert een introvert te zijn en af en toe thuis te willen zitten. "Oke, dan ook geen vriendin." heb ik verteld. De ruzie daarop volgend kan ik hier niet in kwijt, maar aangezien hij zo tekeer ging begon ik toch wel te twijfelen aan mijzelf ...
Waaromzou ik geen altruïst zijn, als ik juist mijn tijd, geld en energie opoffer aan het hem helpen aan een vriendin? En waarom dringt het hem niet door met introvert zijn dat hij juist aan zichzelf denkt?
Ik vraag me af of je de betekenis van het begrip altruïsme wel helemaal begrepen hebt. Hier is de definitie van altruïsme: gedrag of levenshouding waarbij je mensen helpt zonder eigenbelang.

Eh voilà, je twijfels zijn terecht, je bent helemaal geen altruïst. Uit je verhaal kom je over als een gefrustreerd persoon die bewust eenzame mensen opzoekt. Sorry dat ik het zeg, maar ik vind je best wel een engerd. Je verveelt je, kunt niet goed tegen het alleen zijn en daarom ga je in jouw ogen 'eenzame' mensen maar een beetje lastig vallen met je zogenaamd onbaatzuchtige daden. Je gaat fijn je eigen batterij opladen door energie bij eenzame slachtoffers op te zuigen. Je meent zelfs dat je ongevraagd bij ze op bezoek kunt komen? En als ze aangeven dat ze daar niet van gediend zijn ga je de schuld bij de ander neer leggen en de zaken verdraaien?
Vooral die laatste zin uit je bericht duidt er op dat je een rare gedachten kronkel hebt: En waarom dringt het hem niet door met introvert zijn dat hij juist aan zichzelf denkt?

Ik raad je aan eens wat gesprekken met een psycholoog te voeren over je gedrag en je denkwijze, want je bent héél raar bezig.
Hou ook maar beter op met bewust eenzame mensen opzoeken, want je gedrag is helemaal niet in het belang van anderen en zelfs schadelijk voor ze.
* Liebe Macht Frei *

Gebruikersavatar
Gertjan0808
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 jun 2018 19:49

Re: Misschien toch geen altruiste trekken?

Wow, hier schrik ik wel van. Oke, ik dacht juist dat ik altruïstische trekken had omdat ik veel tijd en energie besteed om deze persoon te helpen aan een vriendin. En uitgaan is het makkelijkst om dat te doen.
volhoudertje schreef:
09 jun 2018 20:50
Je meent zelfs dat je ongevraagd bij ze op bezoek kunt komen? En als ze aangeven dat ze daar niet van gediend zijn ga je de schuld bij de ander neer leggen en de zaken verdraaien?
Ik ben opgegroeid met de kennis dat samen dingen doen altijd beter is dan alleen. 4 ogen zien immers meer dan 2, zeg maar. Daarom heb ik moeite met introverten. Waarom zou iemand bewust alleen thuis willen zitten? Iedereen ziet het weekend juist als het moment om te socialen, lekker de deur uit met mensen en leuke dingen doen. Thuis zitten kan toch ook op de maandag bijvoorbeeld. Niemand die dan uitgaat en dan sta ik ook niet bij de voordeur, of andere door de weekse dagen. En als je mij kan helpen? Hoe komt het dan dat een introvert de muren niet op zich af ziet komen zoals ik?

Gebruikersavatar
FlowerPower2020
Berichten: 6765
Lid geworden op: 30 jun 2013 21:54
Locatie: Mentha Aquatica

Re: Misschien toch geen altruiste trekken?

Hoi Gertjan0808,

Allereerst welkom op het forum.

Misschien is het een goed idee om een verschil te zien tussen mensen die alleen zijn en mensen die eenzaam zijn. Dat zijn namelijk twee hele verschillende dingen. Je kan namelijk ook in gezelschap alleen voelen.
Zijn probleem is dat hij hopeloos opzoek is naar een vriendin en die maar niet kan vinden.
Heb jij dit geconstateerd dat dit zijn probleem is of kwam hij er zelf mee?
En hij vind het brutaal dat ik spontaan voor de deur sta want ik schijn niet tegen "vanavond even niet" te kunnen.
En waarom kan jij daar niet tegen? Als iemand een grens opwerpt (vanavond niet) dan lijkt mij dat je dit dient te respecteren. Nee is immers nee. En van die 'nee' kan je onmogelijk een 'ja' maken op jouw manier.
En waarom dringt het hem niet door met introvert zijn dat hij juist aan zichzelf denkt?
+
Daarom heb ik moeite met introverten.
Wat is er in Horus-naam mis met aan jezelf denken? Je hebt er niet alleen moeite mee, maar ik denk dat je het concept ook niet begrijpt. Op mijn beurt vind ik extraverten ook moeilijk te begrijpen maar ik accepteer ze wel (dit is wel heel erg generaliserend gesproken, daarom heb ik het liever over personen). Zo is die persoon nu éénmaal. Anders wordt het zo ontzettend saai op deze aardkloot.

Hier heb je meer info erover: https://nl.wikipedia.org/wiki/Introvert_en_extravert
Waarom zou iemand bewust alleen thuis willen zitten? Iedereen ziet het weekend juist als het moment om te socialen, lekker de deur uit met mensen en leuke dingen doen. Thuis zitten kan toch ook op de maandag bijvoorbeeld. Niemand die dan uitgaat en dan sta ik ook niet bij de voordeur, of andere door de weekse dagen.
Nou die 'iedereen' is best wel generaliserend. Ik gruw ervan om "lekker de deur uit te gaan" en "te socialisen" want ik zie de hele week al mensen en juist het weekend is er om even af te kicken van al die mensen om mij heen.
Understand: you been understood

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 23039
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Misschien toch geen altruiste trekken?

Warm welkom Gert Jan :)

Ik hoop dat je je hier gauw thuis zal voelen, en als je dat leuk vind en er iets voor voelt, kan je naast dit topic natuurlijk altijd deelnemen aan de andere topics en subfora op het forum.
Ik ben opgegroeid met de kennis dat samen dingen doen altijd beter is dan alleen. 4 ogen zien immers meer dan 2, zeg maar. Daarom heb ik moeite met introverten. Waarom zou iemand bewust alleen thuis willen zitten? Iedereen ziet het weekend juist als het moment om te socialen, lekker de deur uit met mensen en leuke dingen doen.
Dat 4 ogen meer zien dan 2 is natuurlijk een waarheid als een koe. Maar dat wil niet zeggen dat introverten dan maar elk weekend uit moeten gaan en los moeten gaan, bijna om JOUW een plezier te doen. Bijdeze dat werkt niet bij introverten. Je vraagt je af waarom introverten graag bewust alleen thuis willen zitten in het weekend. Ik mag wel zeggen, ik als introvert, of deels introvert, doe dat ook heel graag. Ondanks dat ik het ook leuk vind om met mensen om te gaan en ook op z'n tijd een feest of een partijtje te houden. Maar wij introverten of deels introverten, hebben ook veel rust en ruimte nodig, niet alleen samen, ook alleen. En regelmatig juist in het weekend, om bijvoorbeeld de drukte en de indrukken van de week te verwerken. Om even je eigen ding te doen. In het weekend heb je bijvoorbeeld nog meer tijd om te lezen, of om even iets voor jezelf te doen dan door de weeks, en helaas voor anderen, maar ze hebben niet áltijd zin in feestelijke muziek of hardere dreunen uit een luidspreker. En ze hebben niet altijd zin in anderen, hoeveel ze ook om iemand geven, want uit ervaring, ik weet dat ze ontzettend veel om anderen geven. Ze hebben en moeten de tijd krijgen om op te laden, en pushen, werkt niet. Ze trekken zich regelmatig fijn terug, om dat dat goed voor ze is, en dus ook om op te laden. Ze willen niet altijd 'aan staan' en ze willen niet altijd maar moeten. Opladen is heel belangrijk. En dus ook weleens in je eentje. (HEEL PRETTIG!!! ;))
En een kanttekening, introvert of niet, niet iedereen ziet het weekend om te socialen. Niet iedereen ziet het (altijd) als een moment om leuke dingen met anderen te moeten te doen of te gaan doen of de deur uit te gaan, of de deur uit met anderen. Nee, JIJ ziet dat zo. Dat is toch iets anders dan dat iedereen dat zo ziet, dat is écht een verkeerd beeld.
Hoe komt het dan dat een introvert de muren niet op zich af ziet komen zoals ik?
Omdat ieder mens, anders in elkaar zit.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 14417
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Misschien toch geen altruiste trekken?

Daarom heb ik moeite met introverten. Waarom zou iemand bewust alleen thuis willen zitten? Iedereen ziet het weekend juist als het moment om te socialen, lekker de deur uit met mensen en leuke dingen doen.
Je zou er goed aan doen om andere mensen in hun waarde te laten.
* Liebe Macht Frei *

Gebruikersavatar
Gertjan0808
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 jun 2018 19:49

Re: Misschien toch geen altruiste trekken?

Zijn probleem is dat hij hopeloos opzoek is naar een vriendin en die maar niet kan vinden.
Ik vind van wel. Ik weet dat hij Tinder op zijn mobiel heeft, en lid is van minstens 2 datingsites. Hij kijkt regelmatig naar dames. Al kijkend naar een dame krijg ik wel eens de vraag naar mijn hoofd "wat vind je daarvan?". Waar ik stiekem Castlefest enzo ook leuk vind vanwege de dames met strakke korsetten en omhoog gedrukte grote borsten, merk ik bij hem weinig van dit soort interesse.

Aan de rest, ik ga hier nogmaals goed overheen lezen. Vrees toch dat ik inderdaad minder altruistisch ben als dat ik dacht. Helaas kan ik me moeilijk inleven in introverten. Dat alleen zijn...tja blijf het moeilijk vinden.

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 23039
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Misschien toch geen altruiste trekken?

Ik vind dat jij je veel te veel op hem focust en daardoor jezelf verliest. Dat vermoed ik omdat duidelijk is dat je niet echt in de gaten hebt hoe jij bezig bent. En hoe die bezigheid, overkomt op anderen.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Terug naar “Overige problemen en vragen”