Gebruikersavatar
Crocro
Berichten: 54
Lid geworden op: 25 jan 2016 18:33

Diëten

Wanneer wordt gezond diëten een probleem zoals een eetstoornis. En hoe herken je dit in jezelf of anderen? Hoe ziet een gezond dieet er eigenlijk uit?
Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 15088
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Diëten

Crocro schreef:Wanneer wordt gezond diëten een probleem zoals een eetstoornis.
Het antwoord zit eigenlijk al in je vraag besloten, een dieet dat is uitgegroeid tot een probleem of zelfs een eetstoornis, is geen gezond dieet. Er zijn tal van diëten waarvan je gerust zou kunnen stellen dat ze ongezond en onverantwoord zijn. Hieronder vallen vooral de modieuze 'crash diets' waarbij het de bedoeling is binnen zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk gewicht te verliezen.

Een gezond dieet bevat alle voedingstoffen die noodzakelijk zijn voor je lichaam, alleen is de hoeveelheid calorieën teruggebracht, waardoor je lichaam geleidelijk aan moet overgaan tot het verbranden van overtollig lichaamsvet.

Wanneer iemand obsessief bezig is met gewichtsverlies zou je kunnen stellen dat iemand risico loopt om een eetstoornis te ontwikkelen. Maar daarbij moet je natuurlijk voor ogen houden dat het streven naar gewichtsverlies ook een tijdelijke bevlieging zou kunnen zijn. Bevliegingen kunnen uiteraard wel eens uit de hand. Het kan geen kwaad om dat bij jezelf of anderen in de gaten te houden.
* Liebe Macht Frei *
Gebruikersavatar
justloseit
Berichten: 34
Lid geworden op: 11 mei 2016 12:26

Re: Diëten

Bij een gezond dieet trek je 500kcal af van je dagelijkse behoefte. Bij mannen ligt de dagelijkse behoefte rond de 2500kcal. Trek daar 500 kcal vanaf en je valt af. En de invulling van je dieet moet goed zijn. Zo moet je elke dag minstens twee soorten fruit eten en 4-5 eetlepels groente. Eet trage koolhydraten (zilvervliesrijst, volkoren producten) met voldoende eiwitten en gezonde vetten (olijfolie, visolie). Voorkom dat je crasht. Dit doe je als je als man bijvoorbeeld 1000kcal per dag eet.
Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 15088
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Diëten

justloseit schreef:Zo moet je elke dag minstens twee soorten fruit eten en 4-5 eetlepels groente.
Het Voedingscentrum adviseert 'twee stuks' fruit per dag te eten, maar dat betekent niet dat je
'minstens twee soorten fruit' moet nemen, maar twee porties per dag, van in totaal 200 gram. ;-)
* Liebe Macht Frei *
Gebruikersavatar
justloseit
Berichten: 34
Lid geworden op: 11 mei 2016 12:26

Re: Diëten

Nou, wat ik bedoel is dat je bijv. een mandarijn eet en een appel. Dus niet twee appels of twee mandarijnen. In een appel zitten weer andere voedingsstoffen dan in een mandarijn. Daarom is het verstandig om te combineren. Het is inderdaad waar dat je elke dag minstens twee stukken fruit moet nemen. Mag ook meer trouwens. Zolang je maar niet teveel calorieën binnen krijgt maakt het niet zoveel uit. Met groente net zo. Neem een portie groente met zoveel verschillende kleuren.

Terug naar “Eetproblemen”