Brittje1992

Narcisme??? HELP

Hee!

Ik zag afgelopen zondag een uitzending van Van God Los. Na de afleveringen laten ze altijd een professor vertellen wat er omgaat in de hoofden van de personages. Super interessant! Maar nu hadden ze het zondag dus over narcisme. Wie het filmpje wilt zien --> https://www.youtube.com/watch?v=lx8kd7suTmU. Nu vroeg ik mij af: is het waar wat deze professor over narcisme (en paranoïde) vertelt? Ik herken het namelijk heel erg in m'n vriend en ik wil écht weten of dit klopt voordat ik hem ermee ga confronteren…

Alsjeblieft help!

Groetjes,

Britt

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13865
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Narcisme??? HELP

Brittje1992 schreef:Nu vroeg ik mij af: is het waar wat deze professor over narcisme (en paranoïde) vertelt? Ik herken het namelijk heel erg in m'n vriend en ik wil écht weten of dit klopt voordat ik hem ermee ga confronteren…
De professor schetst een beeld aan de hand van een voorbeeld situatie, uiteraard weet de professor waar hij
over spreekt. Maar je moet er altijd voor opassen om wat je op tv ziet onmiddelijk te betrekken op de
werkelijkheid en mensen uit je omgeving.
Als je vriend zich op een manier gedraagt die bij jou vraagtekens oproept, kun je hem er gerust mee confronteren,
maar ik zou voor jezelf niet te veel nadruk leggen op narcisme of eventuele paranoïde gedragingen die je
aan de hand van dat tv programma meent te kunnen herkennen. Het stellen van diagnoses kun je altijd beter aan een
deskundige over laten.
* Liebe Macht Frei *

Tineke

Re: Narcisme??? HELP

Ik heb wel narcistische paranoïde gedragingen zoals: acherdochtig. Niet op andere gedachten kunnen brengen.
Dat ik vind dat ik altijd gelijk heb verder niet. Herken me ook niet in het filmpje.

Tineke

Re: Narcisme??? HELP

En dat ik alle maar aan mij zelf denk en geen rekening hou met andere mensen. Ik zou niet tegen hem zeggen dat hij narcisme en paranoïde gedragingen heeft.

Gebruikersavatar
Psycholoog Dea
Berichten: 191
Lid geworden op: 27 nov 2013 16:59

Re: Narcisme??? HELP

Beste Britt,

Ik begrijp dat je bang bent voor een eventueel negatief label dat je vriend zou kunnen krijgen. Wees echter, zoals al gezegd is, voorzichtig met een voorbeeld van de televisie direct toe te passen op je eigen leven.

De vraag die je jezelf kan stellen is: Wat vind je van je vriend zoals hij is? Wat vind je van zijn hele persoonlijkheid, de dingen die hij doet, hoe hij dingen aanpakt. Als je hier een antwoord op kan geven, maakt het dan nog uit wat één of andere professor hier voor labeltje op wil plakken?
Psycholoog Dea van de online Psychologenpraktijk Boom.

Liza_co

Re: Narcisme??? HELP

Ik zou erg graag een reactie willen plaatsen maar enkele emoties speler er wel vandaar dat ik hoop dat het een beetje fatsoenlijk overkomt.

Het voelde goed gisteren het filmpje bekeken te hebben.Nu vraag ik me af hoe ga je emotioneel om met met mensen die dit soort gedrag vertonen in je "veilige"omgeving? vooral zou ik het zeer kunnen waarderen als iemand mij verteld wat ik kan doen met mijn emoties. Ik ben helaas geen robot vandaar dat ik het moeilijk vind te kiezen hoe me hieronder te voelen.

Mijn 2 vragen zijn ontstaan uit de volgende situatie: In mijn veilige omgeving heb ik iemand waar ik heel veel van houd. Dit persoon ken ik al jaren maar op de 1 of andere manier laat hij me steeds schrikken op belangrijke momenten over belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld als ik ziek ben kan hij ineens hele rare boze opmerking maken, vorig jaar was ik bezig met examens 1 dag daarvoor werkt hij me op de zenuwen, ik ben op reis gegaan alleen naar Amerika en uit veiligheid had ik wat voorbereidingen gemaakt zoals s'avonds niet over straat en 1 nacht voordat ik ging manipuleert hij me door te zeggen dat ik teveel grenzen heb etc. ik moest sociaal zijn etc. Goed, ik denk niet dat het handig is alles te herhalen wat hij heeft gezegd maar steeds was het het tegenovergestelde als in, zeg ik zwart dan is het wit. Heb ik het over vaste relaties zegt hij vrijheid daarna is het een zonde.
Ik ben een beetje terughoudend van alternatieve metal muziek niet voortkomend uit smaak of mening maar heb er wat vervelende ervaringen mee. Wat doet hij? zijn liefde hiervoor publiek maken, mensen uitnodigen die exact daar van houden en dat extravert uitstralen. De onderliggende toon is altijd het eigenwaarde omlaaghalende, jij kunt dit niet, jij mag dit niet dat wat je doet is afschuwelijk, maar wat ik nog het meest erge vond was dat ik een tijd geleden een training moest volgen voor inkomsten (ik moet ook eten). Ik kwam daar aan en werd gezien als een bescheiden,vrijwel timide VROUW, tenger etc. maar zeiden ze, we belichten je goede kanten als je werkelijk wilt kan jij ook verbaal sterk zijn en natuurlijk na een paar dagen in een leuke groep ging het erg goed. Ze vonden dat ik verbaal sterk was geworden en accuraat vanuit mezelf. Als grap zei ik thuis pfff ik lijk wel een controle freak tegen een vriendinnetje van me. Hij was daar achter gekomen en ging ineens rond bazuinen dat ik
A. een controle freak was
B. dat ik een ontembaar beest was
C. dat controle freaks te bestempelen waren als niet te hanteren personen
D. Dat iedereen controle freaks moest vermijden en dat ze als ze niet zouden veranderen alleen op de wereld achter bleven.
E. Hij laat me voelen alsof ik dus meer een MAN ben met extreem grof luidruchtig gedrag. Ik voelde me hierdoor minder vrouwelijk alsof ik een monster was of zoals hij het beest noemt. Hij zelf heeft last van overgewicht en wordt gezien als het tegenovergestelde van mij.

Terwijl dit dus een grap naar de vriendin was. Dit heeft mij heel erg laten schrikken. Ik had en heb de angst voor valse beschuldiging. Hij heeft me hiermee vals beschuldigd en ik denk dan door. Ik ben bang voor de toekomst omdat ik het gevoel heb niets te kunnen doen zonder het gevolg een fikse beschuldiging te krijgen. Dat vind ik dus niet leuk, ik voel me dat beest ondanks wat de buitenwereld over mij zegt. De rest vind ik ook erg maar dit spant toch wel de kroon. Ik heb er moeite mee nog maar enig stap in zijn richting te zetten uit angst voor dat.

Hij weet hier van en nu behandeld hij me met een overdaad aan liefde dat is dan ook weer kenmerkend maar dat is juist hetgeen waarmee het begonnen was. Dit persoon was zo extreem liefdevol dat ik me er ontzettend goed bij voelde.Ik heb net al gezegd dat ik er dus moeite mee heb te vertrouwen of de kust wel veilig is voor beschuldiging. Nu zegt hij het in het openbaar tegen vrienden tegen wie de volgende keer en wat? en hoe heftig? wat zijn mijn risico's? Als ik niks doe kan ik dan nog? manipuleert hij me tot bepaald gedrag? wie weet. Meestal voor dat laatste moet je manipulatief beinvloedbaar zijn terwijl ik nogal aards ben maar toch. Misschien omdat ik denk nee hoor, we doen een beetje behoudend, een beetje netjes reageert hij wel zo. Ik weet het niet. Misschien steekt het hem dat ik het gewoon goed wil doen.
Dit vind ik dus al een risico waar ik wel eens over nadenk en ik probeer dan eerlijk gezegd zo goed mogelijk de risico's in kaar te brengen. Dus dat lukt me misschien wel maar als je dan op dat punt komt van wat ze noemen "homeostase"dus het normale leventje zonder spanningen dan kom ik bij mezelf een hoop gevoelens tegen met name de "loss of apetite" gevoelens. Denk dan aan gevoelens als: een ongezonde verveeldheid, het tegenstrijdige gevoel dat ik bang ben hem te missen maar anderzijds helemaal geen trek er in hebben hem in mijn buurt te hebben. Dit gebeurt dan op momenten dat alles dus weer een beetje zijn gangetje gaat. Ik spreek hier niet vaak over omdat ik ook wel eens te horen heb gekregen dat het er dan aan lag dat ik hem niet leuk genoeg vond. Dat is het hem niet. Het is de sfeer die het verziekt heeft. En naast het liefdevolle heeft hij dus vandaag weer een uitspraak gedaan waardoor ik de angst krijg dat ik straks weer van deze gevoelens krijg. Soms denk ik dat het verbitterdheid is van mijn kant maar ik weet het niet. Ik zou eerlijk gezegd met heel mijn hart willen dat ik mij dus gelukkig kon voelen en dat ik op momenten dat het weer zo ver is weet wat ik moet doen om het om te zetten in gevoelens die er mogen zijn. Dit vind ik niet zo leuk.

Tot slot zou ik nog aan willen geven dat ik waarschijnlijk omdat ik toch de kracht heb gehad tot op heden toe om vol te houden omdat ik weet dat ik van hem houd maar hoe het gevoel hoog te houden is natuurlijk de vraag maar goed ik ben er achter gekomen dus als beloning voor het toch maar volhouden dat hij tegen meerdere zo is. Hij zit bijvoorbeeld vaak op internet wat ik hem gun maar daar gaat hij ook de strijd aan. Hij houd van spiritualiteit bijvoorbeeld en zoekt bewust wetenschappelijke sites op om er tegen tekeer te gaan. Scheldwoorden blijven dan niet uit. Er zijn wat mensen die het contact daarom met hem vermijden en dat uiten. Dat vind ik dan ergens zielig omdat ik weet hoe belangrijk het voor hem is en ik zie de bui al hangen dat het straks tot hem doordringt en dat hij dan in een gat valt. Eerlijk waar ik heb tegen hem gezegd joh ga maar gewoon op die fora laat je niet intimideren want jouw mening hoe tegendraads ook mag. Anders heeft hij niks meer, wat dan in zijn ogen weer niet waar is want hij letterlijk HAAT die mensen. Waarom dan constant terug keren? Hij houd er gewoon van, het lijkt alsof hij er adrenaline van krijgt. Als hij denkt in termen van HAAT zal hij me misschien bij tijd en wijle ook wel haten. Met extreme uitbarstingen ten gevolge. Ergens moest ik in mezelf een beetje lachen dat hij een keer terug gepakt werd maar dit vergalt mijn gevoel wel ten aanzien van hem. Ik wil graag met hem door maar ik ben bang toe te geven aan mijn gevoel van verminderd interesse en dat ik dan niet bij machte ben aan te geven wat de reden is waardoor ik het meteen afbreek wat ik zo ontzettend zonde vind.
Soms heb ik het gevoel zowat te denken je bent leuk om een bakje koffie mee te drinken maar voor de rest vind ik het verstikkend. Eerst kon ik mijn gevoel ook niet richten op andere dingen maar nu denk ik ik kan wel gevoelens ervaren bij andere dingen maar niet bij jou dat wordt vaak al teveel dodelijk saai. De oorzaak lijkt me duidelijk maar ik wil pertinent er wel mee door hoe mijn gevoel terug te krijgen daar ben ik helaas niet altijd achter. Want als ik teveel medelijden toon precies, dan ben ik weer zijn moeder en te weinig? dan ben ik een koud aards type. Gelijk een wetenschapper waar hij zo'n extreme woede tegen heeft.

Sorry voor mijn openheid. Ik denk ook niet dat ik er veel mee opschiet dit zo eerlijk te zeggen maar ik ben enorm blij met de door jullie gegeven ruimte.

Liza

Liza_co

Re: Narcisme??? HELP

Wat ik ook vervelend vind is dat ik hierdoor mijn verhaal wil doen wat niet iedereen mij misschien in dank afneemt. Ik vergeef hem dat wel maar goed het komt wel een beetje raar over.

Liza

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13865
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Narcisme??? HELP

Liza_co schreef:Wat ik ook vervelend vind is dat ik hierdoor mijn verhaal wil doen wat niet iedereen mij misschien in dank afneemt. Ik vergeef hem dat wel maar goed het komt wel een beetje raar over.
Ik vind niet dat het raar over komt, Liza. Het is een situatie die je duidelijk dwars zit.
Ik vind het alleen maar positief dat je zo uitgereid je verhaal wilt doen en er ook heel open in bent.
* Liebe Macht Frei *

Liza_co

Re: Narcisme??? HELP

Hey dankjewel he!
3some

Groetjes
Liza

Edith

Re: Narcisme??? HELP

oei Liza,
Dit is heel herkenbaar voor een Narcissistisch / Psychopatisch karakter.
Een goede aanrader is om naar de site en You Tube presentatie te kijken van dr. Sam Vaknin - zeer uitgebreid en toonaangevend onderzoek.
Ook een aanrader dr. Hare, specialist in deze.
Sam Vaknin beschrijft heel duidelijk hoe je met dit soort mensen om moet gaan, en waarschuwt wat het allemaal bij je doen kan : zeer destructief.
Je vraagt om help. Zoek naar inzicht in dit geheel, wees op je hoede.
Dit gedrag, persoonlijkheidsstoornis, is niet met liefde weg te krijgen.
Je wordt de grond in geboord en er blijft niet veel van je over, als je niet nu weggaat.
Hoe dat te doen wordt je hier aangegeven.
Goed boek is van Jan Storm, Psychopatie op de schop.

Sterkte,

gr. Edith.

Edith

Re: Narcisme??? HELP

PS,
..hem er onvoorbereid mee confronteren is gevaarlijk, niet doen dus.

Terug naar “Obsessief gedrag/gedachten en verslavingsgedrag”