jpmontana

Ritalin > nadelen

Goedenavond allemaal,

Ik zit nu al een tijdje te overwegen om te beginnen met ritalin.
Heb het er met de dokter over gehad en ik zou er nog even over nadenken.

Heb dit wat ik nu ga vragen niet aan de dokter gevraagd omdat ik dit toen nog niet gelezen had.

Maar ben bang voor wat ik las op wikipedia:
Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen, die in de loop van de tijd vaak afnemen, zijn: hartkloppingen, een gejaagd gevoel, misselijkheid, minder eetlust, meer moeite met in- of doorslapen. Op langere termijn soms vermagering of achterblijvende groei en negatieve invloed op de ontwikkeling van de (voor)hersenen. In het begin kan milde euforie optreden, die na een paar weken afneemt. Hoewel voor het ontstaan van depressie bij behandeling met methylfenidaat wordt gewaarschuwd, is hierover nog geen consensus onder wetenschappers. Depressie is bovendien een veel voorkomende comorbide stoornis bij ADHD, waardoor onderscheid naar oorzaak niet goed mogelijk is. Maar er wordt ook een relatie gelegd met een toename van zelfdoding onder jongeren door het gebruik van methylfenidaat. Na het uitwerken van de laatste dosis kan 's avonds zogenaamde rebound-ontremming optreden, met name in de vorm van een toename van hyperactiviteit, onrust, prikkelbaarheid of concentratievermindering. De meest voorkomende bijwerkingen van methylfenidaat zijn nervositeit, prikkelbaarheid, dysforie, slaapstoornissen, hoofdpijn, tics, stijging bloeddruk en pols, schildklierproblemen, gewichtsverlies en afgenomen eetlust, onrustgevoelens, huidproblemen, gevoel van lusteloosheid, plasproblemen, groeistoornissen, jeuk.[5]

Hierin staat: achterblijvende groei en invloed op de ontwikkeling van de (voor)hersenen.
Wat wil dit zeggen?
Moet ik daar bang voor zij of....

Alvast bedankt voor jullie hulp ;)

Trout Mask Replica

Re: Ritalin > nadelen

dag jpmontana,

ik zit er zelf ook over te denken om ritalin te gaan gebruiken. Een vriend van me gebruikt het ook en zei dat als je last krijgt van de betreffende bijwerkingen het een teken is om de dosis te verlagen. De vraag is natuurlijk ook hoe groot de kans is dat je last krijgt van die bijwerkingen, er zijn volgens mij veel mensen die ritalin gebruiken, daarvan zal het gros er geen last van hebben (anders stop je vanzelf weer)

jpmontana

Re: Ritalin > nadelen

Hey, Trout Mask Replica

Bedankt voor je reactie...

Ja dat is inderdaad zo, niet iedereen krijgt bijwerkingen.
Maar omdat er bij staat iets in de ontwikkeling van de hersenen.... Dat kun je volgens mij toch niet merken.
En dat is een erg groot nadeel als je hersenen niet verder ontwikkelen.

Ik weet niet precies wat er mee bedoeld wordt maar daarom post ik hier ook een bericht.

gr JPmontana

Leeuwtjuh

Re: Ritalin > nadelen

Ach, ze zeggen wel eens dat de 'domste' mensen het meest gelukkig zijn; dus wat dat betreft :D

jpmontana

Re: Ritalin > nadelen

haha dat klopt :lol:

Felix

Re: Ritalin > nadelen

JMontana, de fabrikant wil zich veilig stellen vandaar dat hij er alles op zet wat maar enigszins zou kunnen gebeuren. Maar, normaal gesproken is het niet gevaarlijker dan in een vliegtuig stappen en je arts - je staat onder de hoede van een dokter, ik hoop trouwens dat hij/zij wel een specialist is en geen huisarts, dient je ook goed voor te lichten over het gebruik.

Timothy Lee

Re: Ritalin > nadelen

Hoi jpmontana,

ik neem nu 2,5 jaar Ritalin. En bij mij werkt het heel goed.
In het begin had ik inderdaad veel van die bijwerkingen (hartkloppingen, eetlust vermindering, gejaagd gevoel, moeite met slapen en die euforie).
Denk dat ik er een paar maand last van had. Maar toen ik eenmaal op de juiste dosis zat (ik neem 6x daags 10mg) ging het een stuk beter, ik had meer eetlust en ik kon makkelijker inslapen (omg dat klinkt heel fout). Het effect wat ritalin op mij heeft dat het mij meer rust in mijn hoofd geeft, geen grote chaos meer. Ik heb wel regelmatig nog hyper momenten ondanks dat ik dus ritalin neem. Maar die neem ik voor lief (is af en toe ook wel leuk ;) ).
De rebounds kunnen in het begin zeker heftig zijn. Ik beschrijf het zo, op het moment hoe jij je dan voelt. Wordt dat versterkt. Dat stukje over zelfdoding. Heeft denk ik te maken met dat je de wereld ineens anders gaat beleven. Ik had echt het effect "het gras is echt groen!". Ik kwam toen in een soort van rouwprocces. Ik adviseer wel als je het gaat nemen dat te doen onder begeleiding van je psychiater/psycholoog.

Heel veel succes ermee!!

jpmontana

Re: Ritalin > nadelen

Hee bedankt voor jullie reacties.

Ahaaa dat maakt me al een stuk minder bang.
Dat klopt inderdaad ook dat ze alles moeten vermelden, maar iets met je hersenen dat klonk even angstig.

Ik ga volgende week een afspraak maken met de dokter.
En voorstellen dat ik er wel mee wil beginnen, en dan onder begeleiding van psycholoog of zo.

Wel wacht ik nog even tot het nieuwe jaar, omdat ik wel mezelf met de feestdagen wil zijn.

En een beetje hyper af en toe dat is zeker leuk.

Wat mijn grootste probleem is dat is niet het hyper zijn.
Maar ben harstikke snel afgeleid en ik zou graag vaker wat lezen/leren maar dat valt op deze manier bijna niet te doen.

Wanneer ik 1 bladzijde van een boek lees, dan sla ik misschien 5 woorden totaal op die ik nog weet.
Of het moet echt interessant zijn wat ik lees dan is me concetratie hoger.
Maar gaat het om een telefoonnummer van iemand zoiets onthoud ik wel weer heel erg goed.
Zo kan ik uit me hoofd een stuk of 25 mobiele nummers van vrienden/kennissen opnoemen zonder na te denken. Erg vreemd.

Groetjes JPmontana

Sara_dc

Re: Ritalin > nadelen

jpmontana schreef:Goedenavond allemaal,

ik neem nu relatine 10 mg en voel er niets van ervoor nam ik concerta 35mg maar da was voor de zwangerschap en toen woog ik 28 kilo zou het kunnen dat de dosis te licht is ? weeg nu 70 kilo

Alvast bedankt voor jullie hulp ;)

Sara_dc

Re: Ritalin > nadelen

Sara_dc schreef:
jpmontana schreef:Goedenavond allemaal,

ik neem nu relatine 10 mg en voel er niets van ervoor nam ik concerta 35mg maar da was voor de zwangerschap en toen woog ik 28 kilo zou het kunnen dat de dosis te licht is ? weeg nu 70 kilo

Alvast bedankt voor jullie hulp ;)
correctie 58 kilo :lol:

Jacob

Re: Ritalin > nadelen

Ik gebruik nu ruim een half jaar Concerta. Daarvoor heb ik een maand ritalin gebruikt. Beide zijn gebaseerd op methylfenidaat.

Mijn ervaring met ritalin was matig. Het werkte zo'n 2-2.5 uur per pil, dus je moet er per dag meerdere innemen. Juist als ADHD'er is het aanhouden van regelmaat niet een van mijn sterkste punten. Daarnaast merkte ik ook heel sterk dat er een soort "golvend" effect was. De concentratie in mijn systeem wisselde naar mate een dosis uitwerkte en er weer een nieuwe ingenomen moest worden. Wellicht dat dit op termijn minder wordt, maar ik vond het destijds niks. Ik merkte wel zeker gunstige effecten ten opzichte van mijn (negatieve) ADHD symptomen.

Vervolgens ben ik overgestapt op Concerta. Dit is een time-released pil (ik gebruik de 52mg variant). En ik kan niet anders zeggen dan: heerlijk. Ik zou niet zonder meer willen. Alle positieve effecten van Ritalin, zonder de minpunten van regelmaat en "golfeffect". Het wordt dan weliswaar niet volledig door de zorgverzekeraar gedekt; ik betaal er maandelijks zo'n 52 euro extra voor. Het is voor mij echter zo'n verbetering in mijn dagelijks leven, dat het me dubbel en dwars waard is.

Hou er wel rekening mee: het duurt een aantal weken voordat je de gunstige effecten merkt. Verwacht dus niet dat je na 1 pil direct een gunstige uitwerking hebt (sterker nog, ik werd er in de eerste week juist onrustiger van). Hou er daarnaast ook rekening mee dat methylfenidaat niet voor iedereen werkt (ongeacht of je al dan niet ADHD/ADD hebt). In zulke gevallen kan het beter zijn om naar een alternatief over te stappen, zoals dexamfetamine. Het is wel aan te raden om eerst methylfenidaat te proberen, dat is toch wel 'eerste keus' qua medicatie.

En tenslotte: ga naar een psycholoog/psychiater voor hulp en begeleiding. Deze mensen hebben er specifiek voor geleerd om je in zo'n traject te helpen. Als je daar tegenop kijkt, bedenk je dan dat deze mensen je nooit vreemd aan zullen kijken - ze zitten daar puur en alleen om jou te helpen. En daarnaast is het ook sterk aan te raden om dergelijk medicijngebruik te combineren met therapie.

Tineke

Re: Ritalin > nadelen

Ik slik 3xdaags 10 mg en het werkt bij mij heel goed.
Mijn affecten zijn:

- ik kan nu gewoon een gesprek volgen
- ben alerter en helderde
- minder stemmingswisselingen
- meer motivatie
- actiever
- spraakzamer. Rustig ben ik niet meer, maar ook niet druk. Gewoon normaal zeg maar

Geen bijwerkingen (meer) op dit moment.

Gebruikersavatar
computerfiguur
Berichten: 24
Lid geworden op: 06 nov 2014 02:20

Re: Ritalin > nadelen

Ik heb dit een tijdje moeten gebruiken (op 8-jarige leeftijd heb je niet veel in te brengen) ongeveer 2 jaar lang.

Ik ben 15 cm kleiner dan mn broers en zussen.
Ik heb een verminderde moteriek.
Ik had tijdens het gebruik constant hoofdpijn. Toen we na 2 jaar eindelijk van die dingen af waren, was de hoofdpijn ook verdwenen.
Na het stoppen (na die 2 jaar) begon ik te groeien, kwam ik aan, ontwikkelde ik beter..
De slaapproblemen die tijdens het gebruik van Ritalin ontstaan zijn, zijn nooit meer weggegaan.

Kortom: Geef dit spul niet aan kinderen..
Zoek een andere oplossing.

Wat het bij volwassenen doet weet ik niet, maar ook mensen die ik van vroeger ken die het destijds gebruikte, zijn nu kleiner dan de rest van hun families. Ritalin is in Groot-Brittanië verboden.
Bij een volwassene kan het de groei niet meer remmen, maar veel volwassene die het gebruiken zien er uit als ervaren drugs-gebruikers.

Terug naar “Medicatie & psychofarmaca”