Dé oorspronkelijke kerstgedachte is dat vanaf heden de dagen weer langer gaan worden. En dat was, zeker vroeger, een feestje waard. Met extra veel eten (want het jachtseizoen kwam er toch bijna weer aan).
Toen kwamen de christenen, vonden het vieren van deze overigens heel begrijpelijke reden maar niets, en gooide er de verjaardag van een zekere baby in, die eigenlijk in midden juli geboren zou zijn.
Tegenwoordig doen we het allebei een beetje: de helft van ons zit met een wat schijnheilig smoel bij de nachtmis (..
) de andere helft doet ook dat niet meer en begint direct met schranzen. Soms vind ik het wel wat beschamend als je ziet wat er allemaal wordt gekocht voor die 2 dagen.. alsof die mensen in geen weken gegeten hebben. Er zijn nogsteeds een miljard mensen op aarde die honger lijden..waar is de kerstgedachte dan ineens?
Voor mij is de kerstgedachte, voor zover uberhaupt aanwezig (want ik vind Oud&Nieuw een miljoen keer leuker feest, en ook veel logischer) dat je wat extra tijd maakt voor je dierbaren, gezellig samenzijn. En natuurlijk ga ik ook wat speciaals maken.
Ik dacht aan een Hollandse garnalencoctail als aperitief, Franse kogelbiefstuk of beef Wellington als hoofdgerecht, en dessert mag je kiezen: sorbet, of zelfgemaakte mokka-ijs met heul veul slagroom. Wat vinden jullie?
(en tweede kerstdag zal wel weer gourmette worde ben ik bang..)