Gebruikersavatar
Erik1991
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 apr 2017 23:52

Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Toen ik mijn huidige vriendin (20) ontmoette, dacht ik bij mezelf (29): dit is werkelijk het meest lieve en onschuldige meisje wat er is op deze wereld. Ze is mooi van buiten (is internationaal model) en nog mooier van binnen. Ik ben daadwerkelijk verliefd geworden op haar mooie innerlijk. Helaas, moet ik concluderen -nu we een jaar verder zijn- dat ik heel erg twijfel, of ik nog wel geloof in haar onschuldigheid en goede bedoelingen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een schatje en ik zou niets liever willen dan met haar een mooie toekomst op te bouwen. Ik weet dat ze een goed en groot hart heeft, maar haar acties en haar gedrag maakt de gehele relatie kapot.

Ze is als kind heel erg gepest en haar basisschool-tijd was een absolute ramp voor haar. Haar vader heeft haar vroeger een keer mishandeld in een dronken bui en haar moeder heeft enkele jaren terug kanker overleefd nadat ze al was opgegeven. Ze heeft nauwelijks nog vriendinnen over en heeft veel kortstondige relaties gehad met jongens. Ze komt uit een welvarend gezin en kan bestempeld worden als een ‘verwend meisje’. Haar vader kijkt nauwelijks naar haar om en werkt als expat vaak voor langere periodes in het buitenland.

Mijn vorige vriendin in een vorige relatie had borderline persoonlijkheidsstoornis. Zij kreeg zware medicijnen hiervoor en ging wekelijks naar de psycholoog en psychiater. Ik ben hier toentertijd helemaal aan ten onder gegaan en die periode heeft een dikke mentale litteken achter gelaten bij mij. Ik weet niet of ik door deze relatie, nu sneller een nieuwe vriendin met haar ga vergelijken en daardoor niet meer objectief kan beoordelen, maar ik zie helaas toch daadwerkelijk enkele overeenkomsten met mijn huidige vriendin. Ik heb reeds een gesprek gehad met iemand die hier meer vanaf weet, en die wist mij te vertellen dat mijn huidige vriendin een duidelijk geval lijkt te zijn van een meisje met ‘Verborgen Narcistische persoonlijkheidsstoornis’. Ik zal hieronder enkele situaties omschrijven en ik zou graag willen horen wat jullie hiervan denken.

1. Ik blijf het gevoel bij haar houden, dat ze een groot geheim achterhoud voor mij. Ze blijft iets mysterieus hebben en ik kan mijn vinger er maar niet op leggen. Ze kan zich nooit volledig geven en lijkt geremd in haar liefdes-uitingen en het tonen van liefde. Ze weet daarentegen altijd de juiste dingen te zeggen en precies te weten wat ze moet zeggen om mij te overtuigen van haar liefde. Enkel ze toont het nauwelijks in daden naar mij toe.

2. Weet situaties altijd zo om te draaien dat jij je schuldig gaat voelen. Wanneer zij schuldig is aan iets, weet ze de focus te leggen op wat jij vervolgens als reactie heb gedaan of gezegd. Hiermee laat ze overkomen dat jouw reactie te overdreven en te hevig was, waardoor ze jou dwingt om een excuses aan te bieden. Hiermee verlegt ze voorlopig het feit dat zij een fout heeft begaan en ben jij uiteindelijk degene die zogenaamd fout zat, in plaats van dat zij dat was.

3. Vertoont zeer passief-agressief gedrag. Zegt daarbij nooit iets verkeerds, of gemeens en zal ook nooit tegen je schelden. Maar ondertussen probeert ze heel sneaky en vaak op een uitgekookte en achterbakse wijze haar punt duidelijk te maken en je pijn te doen. Dit wat uiteindelijk ook vaak weer escaleert tot een grote ruzie, omdat voor de ander heel duidelijk zichtbaar is waar ze mee bezig is. Zij zal het daarentegen nooit, maar dan ook nooit toegeven dat ze een bepaald doel hiermee voor ogen had en alles lijkt altijd maar louter toeval te zijn. Wanneer je dit niet van haar wil geloven, ben jij degene ruzie veroorzaakt, reageert ze overdreven emotioneel, aangezien je haar niet wil of kan geloven. Terwijl je voor 99% zeker weet dat het niet klopt wat ze zegt en zij altijd inspeelt op die 1% mogelijk dat de situatie puur toeval is. Uiteindelijk laat je het voorval gaan, ondanks dat je beter weet, omdat ze toch niet zal toegeven en verder ruzie maken geen zin heeft.

4. Lijkt volledig gericht en gefocust te zijn op haar eigen leven, bezigheden en bereiken van haar persoonlijke doelstellingen. Empatisch vermogen is daarbij zeer laag te noemen en toont nooit meer interesse dan ‘hoe is je dag’ en ‘wat ga je doen vandaag’. Wanneer je aangeeft dat je het gevoel heb, dat ze er niet voor je is wanneer je haar nodig heb, dan reageert ze zeer verontwaardigd en geeft ze aan dat het niet zo is en dat ze er alles aan doet om er voor me te zijn. Het blijft enkel altijd bij woorden en dit gaat nooit samen met haar daadwerkelijke daden.

5. Extreme emotionele stemmingswisselingen. De ene dag kan ze sprankelen en is ze energiek en is ze een genot om bij te zijn. De andere dag is ze extreem emotioneel, neerslachtig en wordt van een mug wordt een olifant gemaakt. Dan is ze onredelijk, irrationeel en is er geen normale discussie mee te voeren. Ze weet omgekeerde psychologie toe te passen door te zeggen: ik maak je niet gelukkig en misschien is het beter dat je een ander meisje zoek dat je wel gelukkig kan maken. In de hoop dat ik haar vertel dat ik geen ander wil en dat ik van haar houd. Alles wat ze graag wil horen.

6. Is de gehele tijd enkel bezig met haar leven op social media. De gehele dag door selfies plaatsen op snapchat, of foto’s van haar modellenwerk op facebook en instagram. Is teleurgesteld wanneer zij niet 200 likes krijgt op een foto. Ze kent 4000 vrienden op Facebook, maar heeft in het ‘echt’ leven, nauwelijks vriendinnen. Want die staan volgens haar niet achter haar modellenwerk en dat ze vaak voor langere periodes in het buitenland zit. Zelfs op het moment dat ik haar vroeg om mijn vriendin te worden, werd letterlijk direct haar telefoon gepakt, om het te delen op facebook. Ze lijkt volledig bezig te zijn met de online wereld, waarin ze zich kan voordoen als succesvol model dat een prachtig leven leidt. De waarheid is daarentegen heel anders, waarbij ze zich heel vaak alleen en verdrietig voelt en de periodes in het buitenland vaak uitlopen op een grote teleurstelling. Maar naar de buitenwereld toe is het vooral: #lovemylife #blessed.

7. Is onwijs koppig en eigenwijs. Alles moet op haar manier en niemand kan haar van die gedachten afbrengen. Is niet bereid een middenweg te vinden en vindt dat alles en iedereen zich moet aanpassen aan haar. Dit zegt ze niet op deze manier, maar dit weet ze op slinkse wijze telkens voor elkaar te krijgen, door op je gevoel in te spelen.

8. Aangezien ze geen vriendinnen heeft, is haar moeder haar beste vriendin. Ze verteld alles, maar dan ook alles tegen haar moeder. Ook over onze relatie en alle bijhorende ruzies en andere onenigheden.. Ik heb haar duizend maal verteld, dat ze haar moeder er buiten moest houden. Ze beloofde telkens dat ze dit zou doen, maar telkens als zij boos op mij was, ging ze haar hart weer uitstorten bij haar moeder. Hierdoor werd de relatie tussen haar moeder en mij heel ongemakkelijk en bleef er altijd wrijving, omdat ik had gehoord dat haar moeder boos op mij was. Mijn vriendin werd altijd erg boos en opstandig, als ik vroeg of ik eens mijn kant van het verhaal kon doen bij haar moeder. Dan was het voorbij zij ze als ik dat zou doen. Oftewel; haar moeder hoorde alles via de mond van mijn vriendin. Ik was ineens de slechte jongen en deed alles fout. Dit heeft me extreem pijn gedaan, zeker aangezien ik vaak de dupe was van haar fouten en toch werd gezien als het verkeerde vriendje dat haar niet goed behandeld.

9. En dan het grootste punt binnen onze relatie, wat heeft gezorgd voor het grotendeels verdwijnen van al mijn vertrouwen in haar. Zij heeft tijdens haar modellenwerk in Istanbul op kamers gezeten met een Engels model dat tevens als high-class escort bij verdiende. Ze liet zich volledig indoctrineren door deze meid, die haar vertelde dat ze te jong is voor een jonge relatie en moet genieten. In die periode wilde ze graag aardig gevonden worden deze meid en erbij horen en liet zich uiteindelijk meeslepen in de misselijke levensstijl van deze Engels meid (veel drank, drugs en sex). Ondanks dat ze aangaf dat ze mij als vriend had en dat ook vertelde tegen die Engelse meid, voelde ze de behoefte deze Engelse meid te vertellen dat met een rijke oude turkse man naar bed was gegaan, zodat ze erbij zou horen. Ik ben hier uiteindelijk achter gekomen toen desbetreffende persoon haar een whatsapp berichtje stuurde en ik toen foto’s op haar telefoon zat te bekijken. Ik herkende haar totaal niet terug als dat lieve en onschuldige meisje. Dat meisje waarvan ik dacht dat ze ‘s avonds braaf naar bed ging en zich netjes gedroeg, hield er een dubbelleven op na, waar ik totaal geen weet van had die periode. Dit heeft mij maandenlang compleet gek gemaakt, omdat ik mijn eigen vriendin totaal niet terug herkende in alle seksistische berichtjes en het verlagen van haarzelf en gebruik van alcohol en drugs. Ze heeft zich verlaagd tot het allerlaagste (prostituee) om geaccepteerd te worden door de andere modellen die dat dus ook deden. Ik geloof haar dat ze dit niet heeft gedaan en enkel meeging hierin omdat ze graag geaccepteerd wilde worden.

10. Ze heeft ondertussen al drie keer haar opleiding uitgesteld. Ze wil gaan studeren in utrecht, een opleiding die 30.000 euro zal kosten en betaald zal worden door haar vader. Elke keer verzint ze een nieuwe reden om het uit te stellen en als ik haar aanspreek op ‘uitstelgedrag’ en ‘bang om te falen’ en ‘bang voor nieuwe vrienden maken en wellicht niet geaccepteerd’ worden, dan reageert ze furieus en is het onzin. In de tussentijd geeft het telkens uitstellen van haar opleiding, haar weer de mogelijkheid om opnieuw voor langere periode (3-4 maanden) naar het buitenland te gaan voor modellenwerk. Zij zegt dan: dit is mijn passie en dadelijk begin ik echt met school en dan kan het niet meer. En waarom kan je niet gewoon trots op mij zijn? Ondertussen ben ik telkens degene die overblijft in Nederland en telkens maanden om haar moet wachten tot ze terug is en zij een leuke tijd daar heeft. Ze doet nauwelijks moeite om te regelen dat we elkaar zien in de tijd dat ze in het buitenland is, maar ze wil wel elke dag appen en bellen en zegt dat ze oud met me wil worden en kindjes met me wil krijgen. Ik voel mij al een jaar lang aan het lijntje gehouden! Telkens hoop op betere dagen, maar ondertussen doet ze enkel waar ze zin in heeft en dien ik maar te accepteren.


Ik ben heel erg benieuwd naar jullie meningen en ik ben daarbij zeker niet bang om de waarheid te horen.
Alvast hartelijk dank.
Erik.

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 22367
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Welkom op het forum, Erik.


Wat ik mij afvraag is wie je precies hebt gevraagd en ingelicht over deze kwestie. Je schrijft dat het iemand is die er meer vanaf weet.
Was het de buurman, was het de huisarts, was het een psycholoog of een psychiater, was het een vriend of vriendin...?

Je moet altijd heel voorzichtig zijn met diagnoses stellen. 'Zij heeft kenmerken van dit en van dat en van zus en van zo' is geen goede basis om dan gelijk met in dit geval verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis aan te komen zetten. Het kan namelijk van alles zijn en je doet het ook achter haar rug om heb ik het idee. Heb je weleens over haar gedrag gesproken en heb je weleens over haar acties gesproken?

Je schrijft dat ze een hele moeilijke jeugd heeft gehad. Ze werd gepest, haar basisschooltijd was een hel en ze kreeg weinig liefde. Ze heeft te maken gehad met mishandeling en wellicht een vorm van verwaarlozing. Dat is natuurlijk niet niets. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.
Wij kunnen hier geen diagnoses stellen. Daar is (grondig) onderzoek voor nodig. Daar gaan wij hier ook niet aan beginnen. Maar ik zie wel dat zij het heel moeilijk heeft gehad en waarschijnlijk nog steeds. Dat ze wellicht enorm zoekende is naar liefde, warmte en bevestiging. Natuurlijk zijn er kansen, dat je bepaalde zaken kan ontwikkelen. Dat er bepaalde zaken tot uiting kunnen komen, maar dan zou je toch (en ik denk dat het beter is in mede weten van haar of samen met haar) verder moeten zoeken hogerop om daar misschien duidelijkheid over te krijgen.
Wat ik verder opmerk is dat ze erg opzoek is naar houvast, naar controle en naar grip op situaties en gevoel.

Als je een stabiele, stevige basis mist, dan is dat een belangrijk stukje. Dat kan grote gevolgen hebben in je verdere leven.
Je kan haar geen gehele basis teruggeven of geven. Omdat ze deze waarschijnlijk in haar jeugd al niet heeft gehad. Maar je kan er wel deels (met haar) aan werken en aan het vertrouwen. Vertrouwen teruggeven aan haar en haar laten weten dat je er bent en dat ze er mag zijn. Haar het gevoel geven dat ze echt op je kan terugvallen. Als een stabiele factor.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Al is het maar veen heel klein beetje. Laat je het mij/ons weten? Voor de rest wens ik je toe dat je het hier fijn zal hebben en dat je verder komt. Zowel rond haar als rond jezelf. En wellicht kan je ook anderen steunen of aanwezig zijn in de andere subfora.
Nogmaals welkom. :)
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13902
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Erik1991 schreef:
06 apr 2017 00:02
Ik heb reeds een gesprek gehad met iemand die hier meer vanaf weet, en die wist mij te vertellen dat mijn huidige vriendin een duidelijk geval lijkt te zijn van een meisje met ‘Verborgen Narcistische persoonlijkheidsstoornis’. Ik zal hieronder enkele situaties omschrijven en ik zou graag willen horen wat jullie hiervan denken.
Altijd interessant als er mensen in je kennissen-of vriendenkring aanwezig zijn die zich dusdanig deskundig achten dat ze een diagnose op afstand kunnen stellen en kunnen smijten met mooie termen als ‘Verborgen Narcistische persoonlijkheidsstoornis’.

Dit forum is niet bedoeld om mensen op afstand te diagnosticeren, ik zou je daarom willen aanraden om je te beperken tot je eigen rol in deze relatie.
* Liebe Macht Frei *

Gebruikersavatar
Erik1991
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 apr 2017 23:52

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Bedankt voor jullie reacties.

Ik begrijp jullie reactie. Ik laat me ook zeker niet leiden door de mening van 1 persoon, vandaar dat ik dit graag met jullie wilde delen via dit forum.

Ondertussen is de relatie verbroken. Ik heb haar nogmaals geconfronteerd met de situatie en zij reageerde weer onwijs fel daarop.. maakte mij eigenlijk belachelijk, dat ik het zo extreem zag en dat ik diegene was die net deed alsof zij gek was.. maar inhoudelijk ingaan op de daadwerkelijke boodschap van mij, dat zit er dan helaas niet in.. Op een gegeven moment negeerde ze mij en we hebben nu al dagen geen contact meer. Hierin zie ik helaas een vast terugkerend patroon; ik vertel haar de waarheid, zij wil dit niet horen of inzien, negeert mij of reageert verontwaardigd en wacht vervolgens totdat ik excuses aanbied.. en zo herhaalt de cirkel zich telkens. Maar daar ben ik nu per direct mee gestopt.

Op de vraag of ik eerder met haar heb gesproken over dit probleem. Ja, dat heb ik geprobeerd. Ik heb dat heel subtiel proberen te brengen, maar daarop was de reactie al heel fel van haar kant. Ik heb daarbij later de woorden 'emotioneel instabiel' laten vallen, aangezien zij het ene moment het lieve en blij meisje was en het andere moment een meisje dat heel neerslachtig was, alleen maar huilde en alles wat ik zei verkeerd opvatte of verdraaide.

Vervolgens heeft zij 'emotioneel instabiel' veranderd naar de woorden 'mentaal gestoord' of 'want zo gestoord was ik toch?' als reactie geven. Zelfs haar moede heeft ze verteld dat ik haar mentaal gestoord noemde, terwijl ik dat zo heb gezegd of bedoeld. Hierdoor kreeg ze haar moeder aan haar kant.. wat uiteindelijk resulteerde in dat ik weer mijn excuses moest aanbieden voor deze woorden. Het daadwerkelijk oppakken en bespreken, van de issues die ik probeerde aan te kaarten, vielen daarmee weer in het water..

Ik hoop dat jullie mij wat meer informatie kunnen geven over deze situatie en/of hoe ik hier het beste in zou kunnen reageren.. Hopelijk wijzen jullie mij niet telkens meer op het feit dat ik te snel conclusies trek, want ik vertel enkel wat er in mijn hoofd omgaat en daarbij leg je snel verbanden bij dingen die je hoort en leest. Daarom vraag ik graag naar jullie expertise.. Alvast dank.

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13902
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

De onvermijdelijke vraag die zich altijd opdringt is "wil je verder met deze relatie en waarom?" Zijn er vooruitzichten op verbetering? Wat is het toekomstperspectief?

Het wordt in een relatie verdraaid moeilijk als je de moeder tegen je hebt, er valt als eenling nauwelijks op te boksen tegen het 'moeder-dochter' pact. Je zou kunnen proberen om de hulp in te roepen van een neutrale bemiddelaar om met elkaar in gesprek te blijven. Het nadeel is alleen dat alle betrokken partijen bereid moeten zijn tot een dergelijke vorm van coaching.
* Liebe Macht Frei *

Gebruikersavatar
Erik1991
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 apr 2017 23:52

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Nou, daar ligt dus het probleem voor mij.. wat het zo moeilijk maakt.. Ik vind haar geweldig, zowel qua innerlijk als uiterlijk. Ik zie haar zonder enige twijfel als mijn toekomstige vrouw en moeder van mijn kinderen.

Maar;

Haar gedrag en daarbij behorende acties, staan haaks op alle mooie woorden die ze uitspreekt. Ik heb constant het gevoel aan het lijntje gehouden te worden en telkens het gevoel dat ze geheimen achter houdt en nooit de volledige waarheid vertelt..

Iemand die telkens haar eigen belang, boven die van een relatie stelt.. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13902
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Erik1991 schreef:
10 apr 2017 22:43
Ik vind haar geweldig, zowel qua innerlijk als uiterlijk. Ik zie haar zonder enige twijfel als mijn toekomstige vrouw en moeder van mijn kinderen.
Misschien ligt daar het kernprobleem, mensen houden vaak van datgene wat ze graag in een ander willen zien, maar de realiteit is toch vaak anders.
Als ik je verhaal lees, lijkt het eigenlijk of je vriendin nog helemaal niet toe is aan een echte relatie.
Probeer de communicatie met haar open te houden, dat lijkt me op het moment zeker van belang.
* Liebe Macht Frei *

Gebruikersavatar
Erik1991
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 apr 2017 23:52

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

volhoudertje schreef:
10 apr 2017 22:57
Erik1991 schreef:
10 apr 2017 22:43
Ik vind haar geweldig, zowel qua innerlijk als uiterlijk. Ik zie haar zonder enige twijfel als mijn toekomstige vrouw en moeder van mijn kinderen.
Misschien ligt daar het kernprobleem, mensen houden vaak van datgene wat ze graag in een ander willen zien, maar de realiteit is toch vaak anders.
Als ik je verhaal lees, lijkt het eigenlijk of je vriendin nog helemaal niet toe is aan een echte relatie.
Probeer de communicatie met haar open te houden, dat lijkt me op het moment zeker van belang.
Dat klopt, ben ik met je eens. Ik ben tevens van mening dat ze nog niet klaar is voor een echte relatie. Te jong en te onervaren.. weet nog niet goed wat je hoort te doen EN te laten in een relatie, om het tot een succes te brengen. Het vervelende is enkel; ze weet altijd het juiste te zeggen, waardoor je denkt dat ze precies weet wat ze moet doen in het belang van de relatie. Enkel ze doet vaak het tegenovergestelde, wat dan ook weer totaal fout uitpakt en ten koste gaat van de relatie.. Maar omdat ze zo extreem eigenwijs is en letterlijk nooit iets aanneemt, komen er heel vaak discussies en ruzies.. en als ik dan achteraf gelijk had over iets, dan erkent ze haar fout uiteindelijk, maar doet het de keer er op weer precies zoals zij wil.. Ze leert niet van haar foutjes helaas, tot grote frustratie van mij.

De communicatie heb ik open proberen te houden, zeer zeker.. en telkens weer mooie praatjes en beloftes. Maar als ze uiteindelijk een keuze moet maken, is het altijd in eigen belang..

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13902
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Erik1991 schreef:
10 apr 2017 23:27
De communicatie heb ik open proberen te houden, zeer zeker.. en telkens weer mooie praatjes en beloftes. Maar als ze uiteindelijk een keuze moet maken, is het altijd in eigen belang..
Dat lijkt me een zeer frustrerende situatie, want er komt ook geen beweging in.
Ik vraag me af hoe lang je daar geduld mee kunt hebben. Wat voor perspectief is er op verandering?
* Liebe Macht Frei *

Gebruikersavatar
Erik1991
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 apr 2017 23:52

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Nou, mijn geduld is nu ook op.. Vorige week heb ik haar de waarheid verteld, maar dan reageert ze niet en negeert ze me volledig.. Ze wil de waarheid niet onder ogen zien en weet het telkens goed te praten in haar hoofd en haar zelf te overtuigen dat ik diegene ben die fout zit en verkeerde dingen over haar zegt.. En op die wijze weet ze telkens de werkelijke situatie te ontvluchten.

Ik zie nauwelijks vooruitgang bij haar, maar ondertussen is ze haar vriendje kwijtgeraakt en het overgrote gedeelte van haar vriendinnen.. en nog steeds valt niet het kwartje, dat het misschien te maken heeft met haar gedrag..

Hoe kan ik in vredesnaam bij dit meisje doordringen?

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13902
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Erik1991 schreef:
11 apr 2017 07:41
Hoe kan ik in vredesnaam bij dit meisje doordringen?
Het lijkt me heel moeilijk om haar duidelijk te maken dat deze situatie jou erg frustreert en verdriet doet, daarvoor moet je in je gedachten namelijk de plaats van de ander kunnen innemen, daar is zij op dit moment niet toe bereid en misschien ook niet toe in staat. Bovendien heeft ze ook haar moeder aan haar kant, daar valt moeilijk tegen op te boksen.
* Liebe Macht Frei *

Gebruikersavatar
Erik1991
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 apr 2017 23:52

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

volhoudertje schreef:
11 apr 2017 10:56
Erik1991 schreef:
11 apr 2017 07:41
Hoe kan ik in vredesnaam bij dit meisje doordringen?
Het lijkt me heel moeilijk om haar duidelijk te maken dat deze situatie jou erg frustreert en verdriet doet, daarvoor moet je in je gedachten namelijk de plaats van de ander kunnen innemen, daar is zij op dit moment niet toe bereid en misschien ook niet toe in staat. Bovendien heeft ze ook haar moeder aan haar kant, daar valt moeilijk tegen op te boksen.
Ja, klopt. Maar hoe zou ik haar kunnen bereiken? Dat ze eindelijk is inziet, dat de keuzes die zij maakt, enkel in het voordeel werken voor haarzelf, maar dat ze iedereen om haar heen er wel telkens mee kwijt raakt.. Want dat kwartje wil maar niet vallen.. Op alle mogelijke manier proberen duidelijk te maken..

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 22367
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Erik1991 schreef:
11 apr 2017 14:46
volhoudertje schreef:
11 apr 2017 10:56
Erik1991 schreef:
11 apr 2017 07:41
Hoe kan ik in vredesnaam bij dit meisje doordringen?
Het lijkt me heel moeilijk om haar duidelijk te maken dat deze situatie jou erg frustreert en verdriet doet, daarvoor moet je in je gedachten namelijk de plaats van de ander kunnen innemen, daar is zij op dit moment niet toe bereid en misschien ook niet toe in staat. Bovendien heeft ze ook haar moeder aan haar kant, daar valt moeilijk tegen op te boksen.
Ja, klopt. Maar hoe zou ik haar kunnen bereiken? Dat ze eindelijk is inziet, dat de keuzes die zij maakt, enkel in het voordeel werken voor haarzelf, maar dat ze iedereen om haar heen er wel telkens mee kwijt raakt.. Want dat kwartje wil maar niet vallen.. Op alle mogelijke manier proberen duidelijk te maken..
Soms is het enige wat je kan doen het nogmaals duidelijk aangeven. Soms willen of misschien in dit geval momenteel kunnen mensen het niet inzien.
Dan is het enige wat misschien rest met de neus ertegenaan lopen en het dan pas gaan inzien.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Terug naar “Persoonlijkheidsstoornissen”