Gebruikersavatar
YutaYuneYunesson
Berichten: 132
Lid geworden op: 21 nov 2011 23:17

Zou dit het probleem zijn?

Hallo

Ik ben een tijd weggeweest van dit forum, ongeveer het laatste topic dat ik schreef ging over hoe ik over autisme dacht.
Dit topic heten "elke dag denk ik na over autime" staat onder verslavingsgedrag enz.

Als je het topic hebt gelezen zul je merken dat ik behoorlijk ben doorgeslagen in het hele gebeuren, ik heb jaren lang eigen theorieën over autisme gehad en dacht hier veel over na.
Dit alles kwam nadat ik te horen kreeg dat ik zeer waarschijnlijk geen autisme heb, dit kreeg ik te horen van een coördinator van de paddenstoel (re-integratie bureau speciaal voor mensen met autisme).
Ik geloofde de man niet, want hoe kan het nou zijn dat ik aan alle symptomen van autisme voldeed in mijn jeugd maar nu niet meer? Ik begon te twijvelen op alle gronden wat er verklaard is over autisme.

Maar de laatste maanden ben ik er anders over na gaan denken, als ik geen autisme heb, wat dan wel?
De verklaring van de coördinator was: dat ik HSP zou hebben en ik veel te vroeg gediagnoseerd ben geweest (5 jaar) in een tijd waarin er nog niet zoveel bekend was over autisme als nu en vervolgens te lang in een verkeerde omgeving ben gehouden die geen aandacht gaf aan mijn hooggevoeligheid.

Nu is het zo dat ik al een tijdje heb geanalyseerd, waar mijn probleem punten zitten als het gaat om leren.
Het komt voornamelijk door het vertalen van beeld naar taal en andersom.
Ik heb bijvoorbeeld moeite met tekst begrip, neem de tekst te ruim of juist te letterlijk en kan mij daarnaast ook moeilijk concentreren op het lezen omdat overal "beelden" vandaan komen die voor mij een associatie hebben met de begrippen. Ook kan ik dagen hebben waarin ik vreselijk veel last heb van woordvindingsproblemen, dat ik simpele woorden zoals 'balkon" of "paard" vergeet en zelf niet meer weet hoe ik zinnen moet opbouwen.
Schrijven kost mij ook heel veel energie, zoals nu, ik denk dat dit topic zon 2,5 uur in beslag heeft genomen.
Dat gaat niet alleen om woordkeuzen en spellen, maar ook omdat alles van de hak op de tak gaat en ik weer een deel mag wissen omdat het helemaal niets met dit topic te maken heeft.
Maar als ik alle problemen zou opschrijven die van toepassing zijn op het denken in beeld, dan zou dit topic vreselijk lang worden.

De conclusie is: ik denk dat de coördinator gelijk heeft, alleen zit het probleem niet bij mijn HSP maar bij het beelddenken, daar is denk ik te weinig aandacht aan besteed, de specialisten gingen er vanuit dat ik slecht kon leren vanwege een verstandelijke beperking (met autisme) en investeerde weinig in mijn ontwikkeling omdat er vanuit werd gegaan dat ik niet veel zou kunnen bijleren.
Ik denk dat omdat "beelddenken" vrij veel voorkomt, maar het zorgt maar bij weinig mensen zon groot probleem zoals bij mij.

En waarom ze dachten dat ik autisme heb in plaats van HSP en beelddenken, is denk ik omdat daarnaast nog iets bij mij speelde: ik zat zon 80% (niet overdreven) in mijn eigen fantasie wereld, ik was zo in mijzelf gekeerd dat ik geen oog had voor mijn omgeving, de mensen of mijzelf (mij echte zelf).
Ik was dus niet betrokken bij de wereld om mij heen en dat lijkt mij een logische verklaring waarom ik vreemd gedrag vertoonde en achter liep in mijn ontwikkeling.

Nu is mijn vraag: zou het goed zijn om dit alles te bespreken met een psychiater?
De oude diagnoses zijn gesteld aan de hand van wat andere over mij verklaarde, dus ik hoop dat er met mijn eigen verklaring een duidelijkere diagnose naar voren kan komen.

Bedankt voor het lezen.

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13912
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Zou dit het probleem zijn?

YutaYuneYunesson schreef:Nu is mijn vraag: zou het goed zijn om dit alles te bespreken met een psychiater? De oude diagnoses zijn gesteld aan de hand van wat andere over mij verklaarde, dus ik hoop dat er met mijn eigen verklaring een duidelijkere diagnose naar voren kan komen.
Ik denk dat het de moeite waard is om advies in te winnen bij een psychiater of psycholoog. In je slotvraag leg je de nadruk op een duidelijkere diagnose, maar als ik jouw bericht lees, zou ik eerder geneigd zijn nadruk te leggen op meer praktische zaken, of zaken die met het dagelijks leven te maken hebben.
Je schrijft bijvoorbeeld dat je 2,5 uur gedaan hebt over het formuleren van jouw tekst. Ik denk dat dit meer aandacht verdient dan een bijgestelde diagnose.
* Liebe Macht Frei *

Terug naar “Persoonlijkheidsstoornissen”