Smoekel

Nortrilen bij kinderen met ADHD

Sinds enige tijd is het bekend dat mijn zoontje ADHD heeft. Na meerdere medicijnen gebruikt te hebben (Ritalin, Dexamfetamine en Strattera), is er nu Nortrilen voorgeschreven.
Heeft iemand hier ervaringen mee (positief of negatief) en zijn er bijwerkingen die belangrijk zijn om te weten?

Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Nortrilen bij kinderen met ADHD

Hoi Smoekel,
ik ken het als een anti depressivum dat de heropname van serotonine en noradrenaline blokkeert. En ik vind anti depressiva bij een kind altijd een "paardemiddel". Soms is het nodig, daar niet van.
Het lastige is, dat "ADHD" in feite een 'etiket' is dat 'opgeplakt' (excusesz le mot) wordt bij een serie gedragingen. ADHD is een diagnose uit de DSM en gaat dus over gedrag. Gedrag kan door wel 100 verschillende lichamelijke factoren bepaald worden...
Mijn voorkeur zou geweest zijn, om met enige voorzichtige onderzoekjes uit te zoeken, hoe of zijn serotonine huishouding is en hoe of zijn nor adrenaline huishouding is - "Dat weet je echt iets" en op basis daarvan kun je dan een echte keuze maken voor amitriptyline of niet.

Faker

Re: Nortrilen bij kinderen met ADHD

F. Wat zijn mogelijke bijwerkingen van Nortrilen?


De volgende bijwerkingen zijn beschreven bij nortriptyline en/of andere tricyclische antidepressiva.
Cardiovasculair (hart): (orthostatische) hypotensie (lage bloeddruk in staande positie), tachycardie (versnelde hartwerking), geleidingsstoornissen, verminderde contractiliteit, aritmieën en hartblock.
Centraal zenuwstelsel/neuromusculair: verwardheid, sedatie, agitatie, soms overgaand in delier of centraal anticholinerg syndroom, onrust, agressieve uitbarstingen, concentratiestoornissen, expressieve afasie, tremoren, myoclonus (plotselinge, rukachtige spiersamentrekkingen), verergering van wanen en manie, soms insulten.
Anticholinerg: droge mond, accommodatiestoornissen, visusstoornissen (wazig zien), verhoging van de intra-oculaire druk (druk in oog), obstipatie, paralytische ileus en mictiestoornissen (problemen met urineren), soms overgaand in volledige urineretentie.
Allergisch: exantheem (huiduitslag).
Haematologisch (bloed): beenmergafwijkingen zoals leukopenie (vermindering witte bloedcellen) en eosinofilie (vermeerdering bepaald type witte bloedcellen), zelden agranulocytose (plotselinge verdwijning van bepaalde witte bloedcellen uit het bloed).
Gastro-intestinaal (maag-darm): misselijkheid, braken, maag-darmkrampen/ pijn, diarree.
Endocrien (hormonaal): diffuse enzymverhogingen, verstoorde ADH secretie, verminderde libido, ejaculatiestoornissen, verminderde potentie, vertraagd orgasme bij vrouwen. overige: duizeligheid, hoofdpijn, gewichtstoename, versterkte transpiratie, slaperigheid en intrahepatische cholestase (icterus, geelzucht).
Een aantal verschijnselen kan ook een symptoom van een depressie zijn, zoals geremdheid, droge mond, obstipatie, tremoren en duizeligheid.
Mocht u deze klachten krijgen of klachten die niet in deze bijsluiter staan vermeld, neem dan direct contact op
met uw arts of apotheker daar sommige bijwerkingen ernstig kunnen zijn.


- "Dat weet je echt iets" en op basis daarvan kun je dan een echte keuze maken voor amitriptyline of niet.

Nortriptyline is een tricyclisch antidepressivum met een relatief gering sederend effect, dit in tegenstelling tot amitriptyline, waarvan nortriptyline een metaboliet is

http://www.hulpgids.nl/medicijnen/medic ... trilen.htm
Werking en toepassingen

Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

Nortrilen
De werkzame stof in Nortrilen is nortriptyline.Nortriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven het voor bij depressie, zenuwpijn, rookverslaving en ADHD.
http://www.apotheek.nl/Medische_informa ... 04&rId=896

Terug naar “Aandachtsproblemen (en ADHD)”