sproetje

veel te vroeg wakker na melatonine

Ik heb een zoon van 5,5 jaar oud en weten sinds ongeveer 4 maand dat hij adhd heeft.

hij is gestart omdat er veel probelemen waren en hij het zelf ook merkte dat hij niet werd uitgenodigd op kinderfeestjes en geen vriendjes heeft en altijd druk aanwezig was.

Ook kon hij geen werkje afmaken en vraagt steeds weer aan iedereen een bevestiging.

daarnaast praat hij graag en laat niemand het woord doen, hij wil steeds het woord hebben.

hij is snel afgeleid en geen of weinig concentratie. zo ook met zwemeles en andere dingen.het lukt niet.

vakantie is probleem want geen rust en altijd boos moeten zijn en worden.

hij is gestart met Ritalin en heeft nu 3x 5mg per dag maar sinds 2 weken hebben we idee dat dat niet of nauwelijks meer werkt.

gevoel dat steeds vaker rebound effect er is en we soms geen raad weten als hij door iets kleins zo boos, overstuur en onhandelbaar is.

nu is ook het grote probleem dat hij smorgens om 5.15 wakker wordt en gaat roepen om tv en andere dingen.
van ons mag tv door de week niet aan en moeten voet bij stuk houden anders krijgt hij overal zijn zin.

maar wel dat iedereen dus wij en onze andere zoon wakker worden gemaakt door geschreeuw, gebonk tegen muur slaan met deuren en dit gaat elke 3 min opnioeuwe we kunnen niet meer slapen en zijn nu al enkele weken ook om 5.15 wakker.

wij praten emt hem dit moet je neit doen en alles gedaan maar hij wil of kan het niet begrijpen en gaat dus gewoon door.

hij krijgt melatonine voor inslapen maar is te snel uitgewerkt.

hebben jullie tips voor ons, ik wordt er zelf knettergek van

Gr Sproetje

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: veel te vroeg wakker na melatonine

Hoi Sproetje,
allemaal heel erg lastig hoor...! Zo te horen is er geen enkele redden om aan de diagnose 'adhd' te twijfelen. Maar: het grote probleem is: die 4 letters adhd komen uit de DSM: een 'turfhandboek': de diagnose wordt gesteld op 'gedrag' - het buitenste laagje.
De dsm - en dus het "etiketje" adhd - doet geen enkele uitspraak over het "waarom". Waarom is hij nou zo druk...? Waarom kan dat motortje zo slecht eens 'af'? (Ja, hij heeft adhd, maar hoezo heeft hij dat nou? Wat gebeurt er nou allemaal...?)
Dus in feite, als je weet "Hij heeft adhd" weet je nog vrij weinig.

In alfabetische volgorde: wat regelmatig blijkt te werken zijn de benaderingen via manuele therapie, neurofeedback; het INPP en de orthomoleculaire geneeswijze.
En totdat al dit gewerkt blijkt te hebben, heeft het zin, als hij zich NU lekker in zijn vel kan voelen.
Stil moeten zitten IS op gegeven moment voor sommige mensen ook gewoon heel erg zwaar en moeilijk. Ofwel: mogelijk "stil willen/ moeten zitten" al te veel gevraagd.
Puur feitelijk: stil zitten dan wel stil staan is een hoogtepunt van een (fysieke) ontwikkeling. Een ontwikkeling, die niet iedereen goed doormaakt (en bijna niemand met adhd goed doorgemaakt blijkt te hebben).
Eis niet te veel van hem. Google eens op "actief zitten" "stokke move" "kniestoel" "sitfit" of "zitbal".

Manuele geneeskunde is jargon voor: de manuele arts of KISS fysio therapeut. Die kijkt naar het recht staan van de (hals)wervels. Staan die scheef, wat bij plm. 75% van de ADHDers zo schijnt te zijn, dat geeft dat een enorme stroom verwarrende informatie aan het evenwichtsorgaan. Gevolg: het kind heeft een belabberd overzicht mbt. zijn omgeving (omdat in feite alles draait en niets stil staat).
Daar word je niet 'subtiel, rustig, geduldig en fijngevoelig' van. Staan de scheve wervels recht, dan kan het zijn dat iemand daar alleen al enorm van opknapt.

Neurofeedback gaat over electroden op je hoofd (anno 2010 is dat geen gedoe meer met plakkertjes en lijm, gelukkig maar) en het meten van hersengolven. Nu is bekend, dat mensen met adhd weing betagolven aanmaken.
Opmerkelijk, want in een "normaal mens" zijn dat de hersengolven die gemeten worden, als iemand behoorlijk druk is.
Adhd'ers produceren vaak wel alfagolven (wat de meeste mensen doen als ze wat wegdoezelen) of zelfs theta (wat een uiterst plezierige staat is voor de meeste mensen, je voelt je dan uiterst ontspannen). Het nadeel is alleen wel van alfa en thetagolven:
"niemand" kan logisch nadenken, de boel orderen, overzicht hebben etc. etc. terwijl hij/zij in alfa of in theta is: daar heb je als mens dus die betagolven voor (gesteld, dat je die kunt maken)...
Wat gebeurt bij neurofeedback, is dat gemeten wordt, of hij er ook zo een is, die moeilijk (of maar heel kort, of weinig) betagolven aanmaakt. (Of nu ja: een diagnose is een diagnose: de therapeut 'kijkt' aan de hand van jouw verhaal, wat je hersenen wel en niet
vaak en makkelijk doen.)
En de behandeling is: trainen, trainen, trainen om alsnog te leren betagolven aan te maken. Dat klinkt wellicht zwaarder dan het is: je zit voor een computerscherm en als je even wat betagolven aanmaakt, krijg je meteen het plaatje van jouw voorkeur te zien,
als beloning. Naarmate het beter lukt, krijgt je hele 'verhalen' op het scherm te zien.
Er zijn psychologen die dit doen en als het meezit, vergoed de verzekering de kosten.

Een iets eenvoudiger variant: je kunt CD's krijgen met een 'binaural' effect: je ene oor krijgt via de koptelefooon een net ietsje ander signaal dan je andere oor. Het verschil is te klein om op te merken, je hoort alleen muziek, klanken of wat er maar op de CD staat. Maar als het verschil tussen de 2 signalen 13 tot 40 herz bedraagt, zullen je hersenen er op reageren met het produceren van betagolven. Google eens op bijv. monroe, brainsync of hemisync. Meestal wordt wel gezegd: doe zo'n CD een uur per dag (niet de hele dag door) - voor plm. 20 euro kun je iets fatsoenlijks kopen.

De INPP visie gaat ten eerste over de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder en de pasgeboren baby. Je hebt als mens een serie reflexen, die je in staat stellen van alles en nog wat te doen en te trainen, terwijl je hersens nog onvolgroeid zijn. Als alles meezit,
"verlies" je die babyreflexen als je plm. een jaar oud bent en gaat lopen en praten. Maar bij sommige mensen - die heussies waar ook gewoon gaan lopen en praten - blijven de babyreflexen toch storen.
Zo kan "gewoon rechtop staan" een enorme klus zijn, als je babyreflexen je daarbij storen. En als je moeder of de juf dan iets tegen je zegt, vergeet je gewoon de helft (want het kan er simpelweg niet meer bij). Let wel op: de persoon in kwestie kent zichzelf niet anders dan dit, dus als je vraagt "om rechtop te staan", dan kan dat heus gewoon. Zitten kan trouwens vergelijkbare problemen opleveren. Bewegen gaat over het algemeen nog het beste, maar lopend leren is op onze scholen afgeschaft.
En het probleem wordt dan geformuleerd als: "Ik kan dat allemaal niet opnemen, niet onthouden, niet ordenen". (Of: dit is adhd: al die drukte, dat gebrek aan overzicht, concentratie. Het INPP herformuleert dit (na gedegen diagnostisch onderzoek) als: de reflexen storen je, zodat je het wel degelijk wilt maar nu nog niet kunt.
(Frustrerend!)
Een van de babyreflexen bemoeilijkt het een mens enorm, om een vaststaand punt in de ruimte te voelen. Het is of, alsof de ruimte om je heen ieder moment verandert of alsof de kamer netjes stil staat, maar dat jij constant beweegt of moet bewegen. Tja, als je zo
"moet" leven van je reflexen (je kunt er als mens niets aan doen!!) dan IS overzicht hebben enorm lastig. 'Je kamer opruimen' is iets onbegrijpelijks. Of: een klus keurig volgens een stappenplan afwerken heel raar.

De diagnose komt neer op een uitgebreid bewegingsonderzoek. Aan de hand daarvan kan de therapeut zien, of je idd storende babyreflexen hebt.
De therapie via het INPP komt er op neer, dat je elke dag 5 minuten wat bewegingen maakt, zoals een baby die ook maakt.
Het streven is, je zenuwstel een '2e kans' te bieden, om de babyreflexen alsnog te laten verdwijnen, zoals ze bij andere mensen ook zijn verdwenen. Als de reflexen op houden met storen. wordt de wereld vaak veel overzichtelijker. (Okee, dan moet je nog leren om te ordenen, maar de basis is er. De goede adviezen komen de meeste adhd'ers de oren uit... Ze weten al lang "wat" ze moeten doen, maar de makke is vaak: "hoe" doe ik dat nou?)
Eea kan een jaar tot anderhalf jaar duren. Het wordt door de meeste aanvullende verzekeringen betaald.

Een short cut om een idee te geven: veel adhd'ers voelen zich een stuk rustiger, als ze plm. 1 minuut om hun eigen as draaien
(Let op: een halve minuut de ene kant op, daarna even stilstaan - en dan de ander kant op.) Bij deze short cut mag je lekker tempo maken.
Het werkt plm. een half uur. Het kan niet altijd en niet overal, maar je hebt jezelf altijd bij je en "het is gratis"..;)
Het is noch een diagnose, noch een behandeling, maar dan heb je een klein beetje een idee.


De orthomoleculaire geneeswijze is een bijna regulier werkende arts of therapeut. Er wordt uitgebreid (na een gesprek) via bloedonderzoek (of speeksel of urine) gekeken, of je als mens wel alle biochemisch stofjes 'aan boord' hebt, zodat je zenuwselsel goed kan functioneren.
Zo blijkt regelmatig, dat mensen met adhd te weinig zink in hun lichaam hebben. Of selenium, vitamine B6 of glutamine.
(Ook wordt tegelijkertijd gekeken naar eventuele allergie/ overgevoeligheid voor kleurstoffen etc.)
Het mallotige vind ik altijd, dat artsen deze stap meestal overslaan: uit gedrag blijkt iemand 'te impulsief' en dan krijg je
of een variant op speed (wat idd vaak blijkt te kalmeren)
of een anti psychoticum (want idd: vlak voor een psychose wordt een mens ook overspoeld door een wirwar van zintuigelijk prikkels).
De nuchtere, diagnostische vraag, wat er biochemisch aan de hand is, dat je zenuwstel zich zo gedraagt, zou volgens mij iedere arts zich moeten stellen, voor er medicijnen worden voorgeschreven. Google even op 'mbog', de beroepsvereniging. De meeste
aanvullende verzekeringen betalen de kosten van het consult. De therapie bestaat uit het (aanvankelijk onder begeleiding) bijslikken van de tekorten.
(Ga nou niet zelf naar de drogist: daar kun je eea ook krijgen, maar geen diagnose. En soms heeft iemand een opname probleem en is de enige remedie een tijd lang een ontzettend hoge dosis slikken - "don't try this at home"/ op eigen houtje!!!)

In januari 2011 werd in 'the lancet' gepubliceerd, dat bij tweederde van de kinderen die een zgn. eliminatedieet volgden, de adhd verdween. De artsen zelf snapten het effect niet precies, want er werden geen bloedwaarden gemeten (noch vooraf, noch na afloop)
die met allergie te maken hadden - maar het resultaat was er wel degelijk. 66% is een hoge score in medisch onderzoek. Het dieet dat kinderen na afloop hebben, verschilt per persoon: iemand kan reageren op tomaat, op rode appels, op pinda's of wat dan ook.


Sucses!!

sproetje

Re: veel te vroeg wakker na melatonine

Hoi janneke,

dank voor je berichtje.
Het is ook moeilijk en erg lastig voor hem dit probleem.

wil hem ook graag helpen en kan me voorstellen hoe hij tolt en dingen neit kan scheiden.

daarom hoop ik dat hij goede nachtrust kan krijgen en minder te doen heeft met zich zelf.

voor hem is het merkbaar maar merk ook thuis dat ik ook erg met hem te doen heb en verdrietig van dit feit wordt.

het is erg moeilijk om precies onder woorden te brengen wat er allemaal thuis gebeurd en gaande is, vooral uitleg naar derden is erg lastig en wordt vaak niet begrepen.

ik trek het me ook aan maar ja dat zullen veel meer moeders en vaders doen denk ik

Sproetje

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: veel te vroeg wakker na melatonine

Hoi Sproetje,
tja - hij is pas 5 - geen wonder dat hij dingen maar moeilijk onder woorden kan brengen - verwacht dat ook niet! Lastig is het uiteraard wel..!!!

En als melatonine niet helpt, zijn er wel beter middelen om te slapen: glutamine of anders tryptofaan. Bel even met de apotheker, of het samenkan met de ritalin (ik verwacht van wel).

En blijf ondertussen zoeken naar een oplossing: "Wat gebeurt er nou, dat hij zo druk is, adhd heeft...?" Je kunt niet alle genoemde methoden in 1 keer doen, (an overspeol je hem) maar houd het in mind en werk ze gewoon af. Daar heb je op termijn meer aan, dan een manneke speed te laten slikken (waar hij idd nogal speedy op reageert).

En op zich alleen maar goed hoor - dat je het je aantrekt! Liever niet, dat jij er aan onderdoor zou gaan, maar DAT het iet in je koude kleren gaat zitten,geloof ik grif.

GroLegO

Re: veel te vroeg wakker na melatonine

sproetje schreef: hij krijgt melatonine voor inslapen maar is te snel uitgewerkt.
Hallo sproetje,

Melatonine is een lichaamseigen stof.
Hoe het precies werkt weet ik niet.

Wel weet ik dat wanneer melatonine te vaak en / of te veel wordt toegediend
het lichaam de melatonine niet meer voldoende uit zichzelf aanmaakt.

Zelf geven wij melatonine aan onze zoon.
Echter alleen op zondag en af en toe doordeweeks (max. 2 dagen per week), afhankelijk van de agenda.
In de vakantie`s krijgt hij geen melatonine.
Op deze manier is hij op enkele belangrijke dagen in de week redelijk uitgerust en raakt het lichaam niet gewend aan het extra toegediende.
Het lichaam blijft dus zelf melatonine aanmaken.

Hopelijk kun je hier iets mee. Suc6...

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: veel te vroeg wakker na melatonine

GroLegO schreef:
sproetje schreef: hij krijgt melatonine voor inslapen maar is te snel uitgewerkt.
Hallo sproetje,

Melatonine is een lichaamseigen stof.
Hoe het precies werkt weet ik niet.

Wel weet ik dat wanneer melatonine te vaak en / of te veel wordt toegediend
het lichaam de melatonine niet meer voldoende uit zichzelf aanmaakt.
Oh...?

Hoe zit dat dan...?

Bij gewenning kan ik me namelijk bij lichaamseigen stoffen niets voorstellen.

Wat ik me wel kan voorstellen: je maakt als mens melatonine uit tryptofaan en die omzetting gaat niet altijd even gemakkelijk. (Valkuil: het gaat alleen als het echt, goed donker is: "melatonine" betekent zwartstof.)
Zijn de enzymen voor de omzetting op, dan kun je bijslikken wat je wilt, maar het helpt niet.
(Maar dat is geen gewenning, verre van. Het is een gebrek.)
GroLegO schreef:Zelf geven wij melatonine aan onze zoon.
Echter alleen op zondag en af en toe doordeweeks (max. 2 dagen per week), afhankelijk van de agenda.
In de vakantie`s krijgt hij geen melatonine.
Op deze manier is hij op enkele belangrijke dagen in de week redelijk uitgerust en raakt het lichaam niet gewend aan het extra toegediende.
Het lichaam blijft dus zelf melatonine aanmaken.
Het lijkt me belangrijk, om dit goed door een orthomoleculaire arts te laten uitzoeken...!! (Zijn er bijv. enzymen tekort, heeft het zin om tryptofaan te slikken, zijn er andere tekorten die hem wakker houden etc. )

Want nu is hij helaas eigenlijk nooit goed uitgerust en bovenop alle problemen die hij toch al heeft helpt dat niet.

GroLegO

Re: veel te vroeg wakker na melatonine

Zoals ik heb begrepen maakt het lichaam melatonine aan.
Hier zal het lichaam uiteraard stoffen voor nodig hebben.
Ons is verteld dat het lichaam, wanneer melatonine wordt toegediend, zelf stopt met de aanmaak van melatonine.
Het is immers niet meer nodig omdat het via een supplement wordt ingenomen.
Maar ik zal dit voor de zekerheid nog eens navragen bij de huisarts.
Ook zal ik mij eens proberen in te lezen in de werking en het ontstaan van melatonine.
Zoals gezegd, ik heb het van horen zeggen...

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: veel te vroeg wakker na melatonine

Voor wat het waard is: je huisarts heeft gelijk.

Als een lichaam voelt, dat er voldoende melatonine is, gaat het lichaam het zelf niet meer aanmaken. (En zou er teveel zijn, kan het lichaam het heel goed zelf weer afbreken, wat dat betreft is het allemalal heel veilig.)

Maar dat wil NIET zeggen, dat als je te veel melatonine zou geven, het lichaam lui wordt en er zelfs compleet mee zou stoppen, zodat er een soort sukerziekte ontstaat.
(Bij suikerziekte werkt de alvleesklier niet goed en MOET je insuline spuiten, anders sterf je. Maar zelfs als je bij een gezonfd persoon insuline zou inspuiten - dat IS een misdrijf! - gaat nog de alvleesklier niet kapot....(Je nieren wel.))

Verder is het een vraag, in hoeverre de huisarts hier deskundig in is. Mogelijk is hij hier in geschoold - maar het hoort niet tot het standaard pakket van de huisartsenopleidng. (Ik heb ooit mijn huisarts gevraagd, wat hij concreet wist van *een* ander orthomoleculair middel en hij zei ogenblikkelijk, dat hij het slecht wist, vanuit wat hij terughoorde van zijn patienten.)

En wat je zoontje betreft: het is gewoon belangirjk, dat hij alle dagen van de week is uitgerust. (En liefst ook de tent niet afbreekt.)

Even een andere vraag: kun je je zoontje vragen, of hij op 1 been kan staan...? En dan klokken, hoe lang hij blijft staan...?
(Als hij 11 is moet hij het 30 seconden kunnen, zonder "al te veel" te wiebelen.)

Terug naar “Aandachtsproblemen (en ADHD)”