paddy_73

Omgaan met negatieve emoties zoals schaamte.

De afgelopen dagen hebben jullie mijn verhaal, over mijn erectieproblemen en de gedachte dat het aan een pornoverslaving lag, kunnen lezen onder het kopje over relaties en seksualiteit.

Ik heb de afgelopen dagen geleerd dat negatieve emoties zoals schaamte, angst en boosheid slechte raadgevers zijn.

In mijn geval was schaamte een groot probleem. Door mijn schaamte over mijn verleden kon ik niet meteen eerlijk zijn tegen mijn vriendin. Dit heeft in de afgelopen dagen bijna mijn relatie gekost.

Wat is volgens jullie nu de beste manier om met negatieve emoties in het algemeen, en schaamte in het bijzonder, om te gaan?

TheEmperor85

Re: Omgaan met negatieve emoties zoals schaamte.

paddy_73 schreef: Wat is volgens jullie nu de beste manier om met negatieve emoties in het algemeen, en schaamte in het bijzonder, om te gaan?
Je zou alles kunnen 'dood'relativeren. Vooral schaamte is iets wat rationeel gezien niet zo rationeel blijkt te zijn.

Je zou ook, als je daar tijd en moed voor heb, een 5G schema voor jezelf bij kunnen houden.
Dit is daar een goed voorbeeld van: http://runnersplaza.nl/images/image/tabel_groen.png
Dit is in principe toepasbaar op alle gebeurtenissen, gedachten, gevoelens.Op die manier leer je je negatieve gedachten (daar komt 'ie weer) te relativeren, en de positieve gedachten de overhand te geven.

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: Omgaan met negatieve emoties zoals schaamte.

Aan schaamte ligt angst ten grondslag en angst kan een slechte raadgever zijn (en ook soms een hele goede!).

Realiseer je dat schaamte (en ook schuldgevoelens) je niets dan ellende opleveren, hoe begrijpelijk ze ook zijn. Ze blokkeren communicatie, openheid en transparantie. Het maakt dat je alleen in je eigen hoofd blijft rondtollen met je negatieve gedachten zonder dat je er uit komt. Schaamte is een negatieve vicieuze cirkel die schadelijk is voor jou en je relaties omdat het je weg houdt van de ander en om het te delen, jezelf te toetsen, te zeggen waar je mee zit, wat je nodig hebt of om de juiste hulp te vragen en te verkrijgen.

Zoals je angst overwint door er "doorheen" te gaan zo geldt dit ook voor schaamte. Je zult op enig moment uit die cirkel moeten stappen door de schaamte en de angst die hiermee gepaard gaat, te doorbreken. Ook hier geldt: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.. er verandert anders niets aan de situatie waar je nou juist zo graag iets aan veranderd zou willen zien. En dat levert dan ook weer schaamte op...
Inzicht als Uitweg..

Terug naar “Overige problemen”