Gebruikersavatar
myo
Berichten: 39
Lid geworden op: 09 sep 2014 16:19

bijwerking risperdal?

Hey,

Sinds begin november neem ik risperdal, dit is mij aangeraden omdat ik heel onrustig ben en omdat ik snachts begin te 'flippen' in men bed zeg maar... nu heb ik de indruk dat ik daar echt angstig van word... s'avonds heb ik zoveel last dat ik mijzelf moet 'beheersen' voor een paniekaanval... ook omdat mijn maag niet goed is sta ik steeds op het punt naar spoed te keren... s'nachts is een echte hel dan is het helemaal paniek zeker als ik wakker word, dan lijkt het of mijn hart gaat ontploffen en dan heb ik zoveel angst... Nu vraag ik mij af of dit van de risperdal zou kunnen komen? Dit zou het normaal moeten tegengaan maar het word juist alleen maar erger... zijn er hier nog mensen met ervaring mee?

groetjes,

Myo

Gebruikersavatar
Lenno
Berichten: 5
Lid geworden op: 06 jan 2015 23:27

Re: bijwerking risperdal?

wat is de juiste reden dat je dit voorgeschreven krijgt?

bedenk ook dat alle antipsychotica of antidepressiva meestal een 3-6 weken kunnen nodig hebben eerdat je brein wat gewend is aan de stoffen. het hangt wat af van persoon tot persoon.

ik neem zelf ook risperdal. ik kan er wat suf van worden maar heb er geen maagklachten van. ik word er net rustig van ( ik neem het ook voor het slapen)

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: bijwerking risperdal?

Hoi Myo,
Als ik je verhaal zo lees zou ik ten eerste zweren dat de risperdal niet werkt.
Maar: mijn vriendin werd juist erg onrustig van oxazepam: ze had het terechte gevoel: "mijn schildwachten vallen in slaap - nu ben ik pas echt in gevaar! " dus dat kan ook nog (= het pilletje werkt, maar juist dat jaagt jou angst aan. )

Een van de effecten van angst isook, dat je spijsvertering er zo ongeveer mee stopt, mogelijk verklaart dat ook een deel van je maagklachten.
Ook een hart dat als een gek klopt hoort daar bij.
Midden in de nacht kan het ingewikkeld zijn, maar wat het beste en het snelste helpt, is even fysiek actief zijn. (Buiten hollen is erg fijn maar niet praktisch - 'march in place' en dan telkens met je linkerhand naar je rechterknie en rechterhand naar linkerknie en dat drie minuten lang doet het ook wel.)

En uiteraard zou het fijn voor je zijn als je goede therapie tegen angst kreeg: lees alvast eens een boek van Peter Levine, zijn techniek somatic experiencing zet zoden aan de dijk, net zoals emdr of gespecialiseerde kinesiologie.

Terug naar “Medicatie & psychofarmaca”