luckybird

werking verfschillende merken paroxetine

hallo allemaal, ik ben nieuw hier. ben een vrouw van 47, zoon van bijna 19, lat relatie en werk in de thuiszorg.

sinds 13 jaar slik ik paroxetine, begonnen met het merk genthon wat heel goed hielp maar helaas uit de handel werd genomen in nederland. diverse andere merken sloegen niet aan, maar uiteindelijk kreeg ikhet merk pch dat prima hielp. tot een aantal maanden geleden ik dit merk ook niet meer kreeg, zou te duur worden en alleen nog voor ziekenhuizen gebruikt worden, en kreeg het merk aurobindo. de schrik sloeg me al om het hart, maar ik wilde het het voordeel van de twijfel geven. moest ook wel trouwens, weinig keus. nu na een aantal maanden had ik van de week een enorme terugval. de huisarts en apotheker hebben overlegd en ik heb nu sinds een paar dagen pch weer terug. heel blij ben ik hiermee. alleen ik merkte wel dat zij het maar onzin vinden. terwijl ik het al eerder had ervaren en ook gelezen heb dat er meerdere mensen zijn die hier last van hebben.
zijn er ook hier meer mensen die dit problemen kennen. en is het ook mogelijk, dat je na een boel jaar helemaal resistent wordt voor paroxetine, want dat heb ik ook wel eens gelezen, en dat is echt mijn grootste angst. want ik heb nu een heerlijk leven en ik weet hoe het zou zijn als dat niet meer zo zou zijn.

liefs luckybird.

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 22259
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: werking verfschillende merken paroxetine

Welkom Luckybird,

Ik merk behoorlijk wat onrust in je bericht. De zin die mij opvalt is deze:
is het ook mogelijk, dat je na een boel jaar helemaal resistent wordt voor paroxetine, want dat heb ik ook wel eens gelezen, en dat is echt mijn grootste angst. want ik heb nu een heerlijk leven en ik weet hoe het zou zijn als dat niet meer zo zou zijn.
Het is bekend dat het voorkomt dat bepaalde medicijnen na een (langere) tijd niet meer optimaal voor je werken. Dat komt bij meerdere medicatie voor. Het lichaam raakt gewend aan de stoffen die in het medicijn verwerkt zitten om je te helpen. Als je medicatie vaak en lang gebruikt, kan het voorkomen dat het niet meer werkt of minder goed. Of dat voor het medicijn geldt die jij hier noemt, kan ik niet met zekerheid zeggen. Het is niet uitgesloten. Maar je zou dat eens kunnen navragen bij de persoon die het je voorschrijft.

Je schrijft dat je een heerlijk leven hebt. Hartstikke fijn!! De medicatie helpt je. Je hebt er dus geen last van dat het niet werkt of minder werkt momenteel?
Je kan de angst natuurlijk altijd aangeven. Maar ik zou mij, als het nu werkt en het gaat prima, je geen zorgen maken en genieten van het feit dat het nu zo goed gaat.
Je hebt niet de zekerheid dat het later minder gaat zijn. Het kan ook zo zijn dat het blijft helpen. De zorgen zijn en waren dan minder nodig.

Sterkte en succes!
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: werking verfschillende merken paroxetine

Hoi Lucky Bird,
ik ken idd dde verhaleen vanmensne uit mijn omgeving, die een ander merk kregen en opeens alsnog depressief of aggressief werden - dus ja, het komt vaker voor.

Ook bestaat het "pooping out" verschijnsel: na een x aantal jaren doet een AD opeens niets meer.
Op zich een reden, om de oorzaken van het AD gebruik aan te pakken. (En: bedenk: er was een tijd, dat artsen mensen vertelden, dat ze een soort suikerziekte zouden hebben:"Er is een stofje in uw hoofd, dat u niet aanmaakt". Dat is achterhaald. Denkbaar had je op een bepaald moment ''meer stress dan serotonine'', maar je kunt die stof zelf erg goed aanmaken: dat is nl. wat paroxetine doet: jou een extra zetje geven, om serotonine aan te maken. Dus als je nu tevreden bent, dan is dat, omdat je zelf weer voldoende serotonine aanmaakt.)

luckybird

Re: werking verfschillende merken paroxetine

hartelijk dank voor jullie snelle reacties. het is ook waar, dat ik niet bang moet zijn voor wat er eventueel zou kunnen gebeuren als het opeens niet meer zou werken. eigenlijk had ik die angst ook niet, tot ik ineens dus weer die terugval had. dan denk je ineens weer aan zoveel jaar geleden en hoe je er toen aan toe was.
ik heb ook geen idee of het suggestie is van het stofje of dat het echt zo is. feit is wel dat ik al van jongs af aan bepaalde angstige gevoelens had, maar ik dat nog niet als zodanig herkende. en me zooooveel beter ben gaan voelen na dat ik paroxetine ben gaan slikken. dat besefte ik toen eigenlijk pas.
moet wel eerlijk zeggen dat ik momenteel wat kleine dingen heb waardoor ik meer gestressed ben als normaal. maar ik weet zeker dat ik ook daar weer uit kom, gelukkig ben ik een positief mens. ook zonder de paroxetine was ik dat trouwens :) ,

wellicht nog meer reacties, die zijn altijd welkom, en voor nu vast hartelijk dank.

gr luckybird Forum58

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: werking verfschillende merken paroxetine

luckybird schreef:hartelijk dank voor jullie snelle reacties. het is ook waar, dat ik niet bang moet zijn voor wat er eventueel zou kunnen gebeuren als het opeens niet meer zou werken. eigenlijk had ik die angst ook niet, tot ik ineens dus weer die terugval had.
Hoi Lucky Bird,
nou ben ik doorgaans geen fan van cognitieve therapie, maar ik vind dit eerlijk gezegd een denkfout.
Uiteraard is het eerlijk, dat je niet dagelijks gebukt gaat onder deze angst - maar het is wel een reeel feit, dat helaas kan gebeuren: soms werkt een AD niet meer.
Het heeft dus zin, om daar "beleid op te maken".
(Cognitieve therapie gaat over "anders denken" en denkfouten opsporen, en op zichzelf is dta heel nuttig. De reden dat ik er geen fan van ben, is dat het niet helpt tegen angst, omdat 'het wezen van de angst' nu eenmaal niet in je logische denken zetelt. persoonlijk uitgedrukt: ik heb 4 jaar mezelf een minkukel gevoeld, omdat ik wel keurig alle denkfouten opruimde, "correct dacht" etc.etc. maar de angst maar bleef doorgaan.)
luckybird schreef:dan denk je ineens weer aan zoveel jaar geleden en hoe je er toen aan toe was.
Afgezien van dat dat naar was :knuffel: Neem dat gegeven dus wel serieus!!
luckybird schreef:ik heb ook geen idee of het suggestie is van het stofje of dat het echt zo is.
?
Dat een SSRI inwerkt op serotonine, dat is echt zo.
Dat serotonine angst wat kan dempen en je stemming 'zonniger maakt', is uit en den treure aangetoond en bewezen.
En dat jij zelf serotonine kunt aanmaken, dat weten we ook, want daarom ben je nu tevreden, als deze pil goed werkt.
luckybird schreef:feit is wel dat ik al van jongs af aan bepaalde angstige gevoelens had, maar ik dat nog niet als zodanig herkende. en me zooooveel beter ben gaan voelen na dat ik paroxetine ben gaan slikken. dat besefte ik toen eigenlijk pas.
Ja, die snap ik! Maar bedenk: angst kun je op vee manieren "de nek omdraaien", dat zet op de lange termijn ook meer zoden aan de dijk dan het met een pilletje verdoven.

luckybird

Re: werking verfschillende merken paroxetine

hai Janneke, bedankt voor je reacties.
ik heb inderdaad ook therapie gevolgd. deed ook alles wat de beste man zei, maar het hielp niet. toen hij dat ook in zag zei hij uit zichzelf dat therapie verder geen zin had en ik inderdaad ad moest gaan slikken. wat ik niet wilde maar toch ben gaan doen gelukkig.

ik neem het zeker heel serieus. vandaar dat ik nu ook meteen aan de bel trok bij de huisarts. en mezelf erg in acht neem.

ja gelukkig is dat aangetoond dat het werkt. en ben er ook heel blij mee. feit is denk ik ook inderdaad dat als je je beter voelt je het zelf ook beter aan maakt. en dat is nu dus even minder. ik heb gelukkig nog geen echte paniekaanvallen gehad. meer onrustig gevoel en duizeligheid. ook niet prettig natuurlijk. maar is niets in vergelijking met een echte aanval.

en zeker zou het meer zoden aan de dijk zetten. ik hoop nog steeds dat me dat ooit gaat lukken. doe ik ook zeker mijn best voor.

mag ik vragen hoe het met jou gaat? of je ook ad slikt en wat je klachten zijn of waren? is interesse hoor! :)

groetjes luckybird

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: werking verfschillende merken paroxetine

luckybird schreef:hai Janneke, bedankt voor je reacties.
ik heb inderdaad ook therapie gevolgd. deed ook alles wat de beste man zei, maar het hielp niet. toen hij dat ook in zag zei hij uit zichzelf dat therapie verder geen zin had en ik inderdaad ad moest gaan slikken.
Eh - was dat ook cognitieve gedragstherapie...? (Want dat helpt idd niet tegen angst, maar dat is geen enkele reden om AD te gaan slikken.)

En idd: je neemt het heel serieus, goed, dat je je afvraagt, "hoe of dat zit".
Maar er is geen echte garantie, dat de AD tot in lengt van jaren blijft werken. Het is meer 'tijd kopen'. chtte haast is er niet bij - maar "het is niet urgent" is iets totaal anders dan: "het is niet belangrijk". Het is wel degelijk belangrijk, dat je je angsten de nek omdraait, gewoon omdat je de kans loopt, dat ooit, - laten we zeggen in een verre toekomst - de AD er mee ophoudt.

En: angst is geen emotie, het is veel meer je overlevingsinstinct. Dat soms te 'scherp' staat afgesteld, wardoor je dus niet tot rust kunt komen, maar in angst blijft leven.
Dat gebeurt dus nadrukkelijk niet in het gedeelte van je hoofd, waar je rationeel nadenkt - maar in je emotionele hersenen. (Vandaar dat cognitieve therapie ook gewoon niet kan werken....) Met technieken zoals emdr, somatic experiencing en gespecialiseerde kinesiologie kun je je emotionele hersenen wel bjisturen en 'heropvoeden': "al die angt is nu, anno 2013 niet nodig".

En let op met duizeligheid: dat kan een kwestie zijn van te gespannen nekspieren - dus tussendoor lekker wat draaien met je schouders en andere gymoefeningen doen. (Wa duizeligheid zelf kan ook weer paniek geven en daar zit je bepaald niet op te wachten.)

Met mij gaat het al weer een hele tijd redelijk stabiel en goed. (Okee, momenteel ben ik verdrietig wegens het wegvallen van een dierbare vrieindin, maar 'dat hoort er helaas bij'.)
Sinds ik (naar mijn gevoel jaaaren te laat) emdr heb gekregen, horen mijn angsten uit mijn jeugd (dwz.: die dus zo'n 35 jaar bij me waren geweest) tot het verleden. Een verleden dat mij voedt, maar dat me op geen enkele manier meer schrik aanjaagt.
(Itt het malle advies: "laat je verleden los". Nou, mijn verleden voedt mij, maar ik leef in het heden. Mijzelf opleggen "dat ik er niet aan mag denken" is maar extra moeite - en waarom zou ik? Ik leef nu - en als dingen van vroeger relevant zijn, dan komt die gedachte op, zonder pijn te doen.)

luckybird

Re: werking verfschillende merken paroxetine

hallo Janneke,

gecondoleerd met het verlies van je vriendin. heel veel kracht en sterkte de komende tijd.

fijn dat je je over het algemeen goed voelt. en jammer dat het zo lang heeft moeten duren. maar inderdaad, je verleden draag je bij je, en dat hoeft niet altijd slecht te zijn, hoe slecht of minder goed dat verleden ook geweest is. het hoort bij je leven en de lessen die we leren.

ik heb RET therapie gehad destijds. en bij een andere psycoloog jaren daarna weet ik eigenlijk niet welke therapie hij toepaste. beiden hebben me in elk geval niet van mijn paniekaanvallen afgeholpen, maar toch wel met andere dingen waar ik toen mee zat.

ik was inderdaad al begonnen met wat ontspanning van mijn nekspieren. en als ik naar de ha ga van de week, vraag ik ook even of hij in mijn oren, vooral rechteroor kijkt, want daar blijf ik een soort piep horen, net alsof je in een discotheek bent geweest ofzo. dus wellicht heeft het ook met mijn evenwichtsorgaan te maken. moet wel eerlijk zeggen dat ik niet echt meer duizelig geweest ben verder. wel nog wat onrustig van binnen, trillerig, maar ik ben oververmoeid door diverse oorzaken en dat kan natuurlijk niet in een kleine week helemaal weg zijn.

ik dank je voor je reacties iedere keer. het is fijn dat iemand met je meedenkt.

vr gr luckybird

Terug naar “Medicatie & psychofarmaca”