Alvar van Rijn

Positieve emoties ervaren

Hallo iedereen,

Op mijn blog post ik regelmatig zelf geschreven artikelen met een stukje theorie en altijd een duidelijk voorstel over hoe je dit zelf toe kunt passen in je leven. Nummer twee is net verschenen en die wil ik jullie niet onthouden :)

----------------------------------------------------
Tien emoties die je leven voorgoed veranderen

Hoe jij je leven ervaart wordt bepaald door de emoties die je met regelmaat ervaart. Welke emoties je ervaart wordt bepaald door waar je je op focust. Focus wordt bepaald door de vragen die je jezelf stelt. Als je jezelf automatisch (onbewust), als gewoonte, de vraag stelt: wat is er niet goed aan deze situatie, dan komen je hersenen met een antwoord. Als je jezelf de vraag stelt: wat is er goed aan deze situatie, komen je hersenen ook met een antwoord!
Hoe wij de kwaliteit van ons leven inschatten wordt bepaald door de emoties die we met regelmaat ervaren.
Deze automatisch vragen, deze gebieden van focus, gebeuren meestal onbewust en bepalen hoe jij je voelt. Over jezelf, over anderen en over het leven. Als je je leven wilt veranderen en je beter wilt voelen, stel jezelf dan positieve vragen. Je zult meer energie krijgen, meer mogelijkheden zien, meer liefde ervaren, meer doelen bereiken en je op constante basis beter voelen over jezelf en het leven.

Maak er een gewoonte van positieve vragen te stellen.
De truc is om een gewoonte te maken van het stellen van positieve vragen. Een goede manier om een gewoonte te starten is stap voor stap. Begin klein. Kies iets waarvan je wéét dat je het kunt. Ga eerst lopen, dan joggen, dan rennen en dan pas een marathon lopen. Maak de beslissing om iets kleins een week lang dagelijks te doen. Daarna bepaal je of je het langer wil doen. En doe dat dan. Net zolang tot het automatisch wordt.

Kies één van de onderstaande emoties en besteed hier iedere dag een moment aan. Misschien ervaar je een paar van deze emoties al dagelijks. Hoe zou het voelen deze nog meer te ervaren? Welke emoties zou je op die manier ook dagelijks willen voelen? Maak het jezelf makkelijk. Kies een vast moment. Direct na het opstaan, of bij het ontbijt, of iedere dag als je naar huis gaat of misschien vlak voor je gaat slapen. Zorg ervoor dat je hier automatisch aan herinnerd wordt. Hang een poster op, schrijf het in je agenda, zet een alarm op je telefoon.

Je zult merken dat je je beter gaat voelen door stil te staan bij deze emotie. Als je er klaar voor bent kies je nog een emotie en ga je die toevoegen aan je dagelijkse momenten. Je bent er klaar voor zodra het een gewoonte geworden om stil te staan bij je eerste gekozen emotie.

Uiteindelijk zal het een gewoonte geworden zijn dagelijks stil te staan bij elk van deze emoties. Stel je eens voor hoe fijn dat zou voelen! Stel je het verschil eens voor ten opzichte van de emoties die je nu met regelmaat ervaart!

1. Liefde en warmte
Denk aan mensen waar je van houdt. Denk aan de mensen die je dwars zitten. Leer van ze te houden. Iedereen is maar een mens. Wat ze doen, doen ze uit pijn die ze zelf hebben. Wat is er wél goed aan die persoon?

2. Waardering en dankbaarheid
Zie wat mensen voor je doen. Ook de kleine dingen. Waardeer het, zeg het tegen ze. Zie wat je al hebt. Vergelijk jezelf eens met iemand uit een ontwikkelingsland. Kies iets om dankbaar voor te zijn.

3. Nieuwsgierigheid en verwondering
Zie wat om je heen is. Wees nieuwsgierig als een kind. Wat is hier mooi, interessant, leuk aan? Hoe kan ik dit gebruiken om te groeien?

4. Passie en verwachtingsvol
Kies ervoor passie te voelen. Wat wil je bereiken? Wat zou er geweldig zijn als het al zo is? Hoe ziet dat er uit? Wat is er dan gebeurd?

5. Vastberaden en standvastig
Maak een beslissing. Wat gaat er gebeuren? Wat wil je bereiken? Wat heb je daar voor over? Beslis dat je hier aandacht aan gaat besteden.

6. Flexibiliteit
Waar zit je vast in gedrag, gedachte of gevoel. Welke voel je je niet goed over? Waar zie je geen mogelijkheden? Kies een andere benadering. Wat zou iemand doen die wél weet hoe dit te veranderen? Wat is er wél goed aan die situatie of persoon?

7. Zelfvertrouwen en geloof.
Waar ben je bang voor? Kies ervoor vertrouwen te hebben. Zie voor je hoe het goed is gegaan. Je weet niet of het niet goed of goed zal gaan. Kies ervoor aandacht te besteden aan het gevoel dat je krijgt als je je voorstelt dat het wél goed gaat.

8. Vrolijk en opgewekt
Waar kun je vrolijk over zijn? Waar zou je je blij over kunnen voelen als je dat graag zou willen? En vertel dit ook aan je gezicht. Tover een lach op gezicht. Doe dit ook waar anderen bij zijn. Laat ze weten dat je vrolijk bent.

9. Gezond en fit
Wat heb je vandaag gedaan dat gezond was? Hoe voelde dat? Besteed aandacht aan wat goed voelt in je lichaam. Waar zou je je goed over kunnen voelen?

10. Bijdrage
Let op de kleine dingen die je doet voor anderen, voor de maatschappij. Alles wat het leven van anderen prettiger maakt. Tegen wie ben je aardig geweest? Wat heb je bijgedragen vandaag? Voel je goed over jezelf.

---------------------------
Meer van dit soort posts kun je vinden op mijn sitehttp://www.onlinecoachingentraining.nl/inspiratieblog/

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: Positieve emoties ervaren

Goed stuk :) Alleen nr. 6 de laatste zin moet je nog even aanvullen. Zeg maar wat je wilde schrijven, ik zal het editten voor je.
Inzicht als Uitweg..

Alvar van Rijn

Re: Positieve emoties ervaren

Hey Mystica,
Dank je! Dat had ik gemist. Die laatste zin mag weg :)


Terug naar “Positieve verhalen en tips”