Lampje101

Ik wil me beter voelen!

Hee

Ik heb nog nooit een forum geplaatst, maar er zitten me dingen zo erg dwars. Dit bericht is niet bedoeld om mijn hart te luchten, maar meer om eindelijk een oplossing voor mijn problemen te vinden. Ik ben er klaar mee.

Ik ben een jongen van 18 jaar, die niets te zeuren heeft. Ik zit op het vwo, zit in een goede vriendenkring, heb een rijke familie en zie er niet slecht uit.
Toch voel ik me nooit vrolijk. Soms een beetje maar dat duurt dan niet lang. Het is echt frustrerend, ik voel me altijd raar. Ik heb dit bijna mijn hele leven lang al gehad. Mijn hoop was dat het wel voorbij zou gaan als ik eenmaal uit de pubertijd zou zijn, maar die hoop begint steeds meer te vervagen.
Ik voel me dom, onzeker, raar en afwezig in me hoofd, ben niet spontaan etc. Ik ben er nooit echt bij in me hoofd, ik kan nooit echt een goed gesprek voeren omdat ik altijd aan andere dingen denk.
Met mijn vrienden spreek ik ook wat minder af, ik probeer vaak contact te vermijden. Vaak zit ik dan achter de tv omdat ik me dan op me gemak voel. Ik kan nergens plezier in hebben. Zo zit ik gewoon in elkaar, het zit in de familie.

Ik wil mezelf eindelijk is wakker schudden!! Ik heb er echt genoeg van om me zo raar te voelen. Het leven kan zo leuk zijn! Ik zie hoeveel plezier iedereen heeft: nieuwe vrienden maken, uitgaan, een vriendin krijgen, etc. Ik doe mee met al die dingen, maar ik kan die stap in me hoofd niet zetten en er plezier in hebben. Ik moet stoppen om zoveel over alles na te denken, ik vind mezelf zo'n slappe hap..
Ik wil een vriendin en betere 'beste' vrienden hebben. Ik voel me met niemand echt verbonden, dat lukt me gewoon niet. Ik ben ook bang om een vriendin te hebben, omdat ik mezelf niet waardig genoeg vind. Ik voel me dan toch weer niet op me gemak en kan niet goed met haar praten.

Heeft een van jullie antwoorden? Ik ben al naar de psycholoog geweest, slik natuurlijke kruiden tegen somberheid, probeer sociale dingen te ondernemen ook al heb ik er geen zin in, etc.. Maar niks werkt.
Het is niet dat ik zelfmoord wil plegen, maar ik vind het leven gewoon echt niet leuk. Ik voel me altijd, maar dan ook altijd raar. Het is soms best benauwend.

(ik heb het gevoel dat ik nog 100 andere dingen kon zeggen, maar dat duurt te lang)

Groetjes!

Gr

TheEmperor85

Re: Ik wil me beter voelen!

Hoi Lampje, welkom op het forum.

Het is voor pubers heel normaal om zich af en toe eenzaam, of somber of afstandelijk of onzeker te voelen.
Je geeft zelf aan 18 jaar te zijn: Je hormonale huishouding is vanaf de eerste dag dat je 18 wordt niet in één klap weer volledig tot bedaren gekomen. Helaas. Vroeger was je volwassen op je 14e, sommige Amerikaanse staten zeggen 21, wij trekken zelf de grens bij 18..het is maar hoe je het bekijkt. M.a.w, je doet zelf niet per sé iets verkeerd, het kan ook heel goed aan je lichaam liggen dat je je zo voelt. Meiden zijn iets sneller volwassen, wij doen er helaas iets langer over.
Zou je mee willen geven je vooral niet schuldig te voelen, en het gewoon nog eventjes aanzien. Tegen de tijd dat mensen je met knuppels achteraan komen is het tijd om voor jezelf in actie te komen ;)

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Ik wil me beter voelen!

Hoi Lampje,
een goede diagnose is het halve werk: wat precies zit in de familie...?
Weinig plezier hebben, zwaar depressief zijn - geldt dat voor iedereen of alleen voor sommigen...?

En: 'dat ej eer nooit echt bij bent' in je hoofd, is dat alleen bij gesprekken et mensen...? (Je zit op het VWO, dus denkbaar kun je je wel concrentreren als je leest, of gaat ook dat heel moeizaam...?)
Lampje101 schreef: Ik moet stoppen om zoveel over alles na te denken, ik vind mezelf zo'n slappe hap..
:question: "Niet denken maar doen"...? Niet altijd verstandig!
Lampje101 schreef:Ik wil een vriendin en betere 'beste' vrienden hebben. Ik voel me met niemand echt verbonden, dat lukt me gewoon niet. Ik ben ook bang om een vriendin te hebben, omdat ik mezelf niet waardig genoeg vind.
Waar komt dat jezelf afkraken precies vandaan...?

Lampje101

Re: Ik wil me beter voelen!

Bedankt voor jullie reactie

Depressiviteit zit in mijn vaders kant van de familie. Veel van hun hebben er last van.
Als ik mijn vader vertel hoe ik me voel, is het wel troostend dat hij me begrijpt. Hij zei dat hij precies hetzelfde had, en het allemaal goed zal komen. Hij zegt dat ik nog even geduld moet hebben. Maar als ik naar hem kijk, heeft hij ook geen plezier in het leven. Ik ben bang dat ik me voor de rest van me leven somber ga blijven voelen.
Ik probeer niet al te somber te raken door 'leuke' dingen blijven te doen (wat anderen dan iig onder leuk verstaan). Dingen zoals naar feestjes gaan ed. Maar mijn probleem is dat ik me bijna nooit op me gemak voel bij mensen. Het liefst sluit ik me van de hele wereld af, zodat ik me nooit meer gekwetst hoef te voelen.
Mijn grootste droom is om me op me gemak te voelen met wie ik ben en niet zo veel hoef na te denken over alles. Mijn hele leven lang denk ik erover na wat mensen van me denken, wat ik moet zeggen, hoe ik een goede vriend moet zijn, etc. Ik weet dat het maar een knop is die ik in me hoofd moet omdraaien, maar dat lukt gewoon niet. Als vrienden van me vragen of ik kom afspreken, zeg ik ze vaak af. Ze vragen dan waarom.. Maar daar kan ik geen goed antwoord op geven. Hierdoor ben ik niet een vriend die actie onderneemt en waarmee je altijd leuke dingen kan doen.
Het leven is hierdoor erg vermoeiend. Ik kan niet genieten omdat ik zo erg over alles nadenk.

lezen gaat ook niet echt goed! Ik ben gediagnosticeerd met ADD, maar ik geloof daar niet in. Doordat ik de hele tijd over allemaal dingen nadenk, kan ik me nergens bij concentreren: ook niet bij lezen. Me cijfers gaan daardoor ook niet goed. Hierdoor kan ik ook niet goed gesprekken volgen ed.
School is ook erg frustrerend soms. Soms als alles zich opstapelt heb ik zin om me ergens op te sluiten en nooit meer naar buiten hoef te komen.

Ik kraak mezelf zo vaak af omdat ik weet dat ik zo veel meer uit het leven kan halen. Ik zie allemaal gelukkige mensen, waarna ik denk: was het leven maar ook zo gemakkelijk voor mij!

Je zou kunnen zeggen: onderneem leuke dingen, dan wordt het leven geleidelijker leuker! Maar nee, ik vind dingen ondernemen vaak vermoeiend.
Op school voel ik me niet op me gemak, als ik met vrienden afspreek ook niet, alleen als ik thuis zit en niks doe wel..

Afwachten voor mij dus.

Gebruikersavatar
Selfje
Berichten: 1586
Lid geworden op: 25 jan 2012 13:27

Re: Ik wil me beter voelen!

Wat bedoel je precies met ADD, daar geloof ik niet in?

ADD is precies wat jij beschrijft; je kunt je niet concentreren, omdat je de hele tijd
druk bent in je hoofd. Voor lezen is een bepaalde mate van concentratie nodig, daarom is
dit ook lastig voor jou.
Laat je glimlach de wereld veranderen,
maar laat de wereld niet je glimlach veranderen.

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Ik wil me beter voelen!

Hoi Lampje,
dank voor je antwoord. Depressie kan volgens sommigen erfelijkzijn - maar de relatie is wel ingewikkeld.
ten eeste: als je opgevoed bent, door een min of meer depresieve vader - dan laat dat sporen achter. Tuurlijk is het fijn, dat hij jou begrijpt, maar wellicht heb je ook een minder ideaal voorbeeld gehad. Dus dat is altijd lastig uiteen te rafelen.

Verder kan et zo zijn, dat er een erfelijke kwestie meespeelt, waarbij je om erfelijke redenen, bijvorbeeld moeilijk vitamine B6 kunt opnemen. Dat kun je uit laten zoeken (in elk geval: of jij voldoende opneemt/ aan boord hebt. B6 kan een beperktede factor zijn in serotonine aanmaak.)

Enne: als je nou de feestjes overboord kiepert - zij er dan andere dingen dan alleen zijn, die jij min of mer leuk zou vinden...?
Lampje101 schreef: Mijn hele leven lang denk ik erover na wat mensen van me denken, wat ik moet zeggen, hoe ik een goede vriend moet zijn, etc. Ik weet dat het maar een knop is die ik in me hoofd moet omdraaien, maar dat lukt gewoon niet.
Eh - degene, die geprobeert heeft, dit jou wijs te maken is volgens mij niet heel erg goed snik.
Binnen bepaalde grenzen: nadenken over hoe je een goede vriend moet zijn, is het belangrijkste wat er is. (Uiteraard: als je intuitie je helpt, gaat et een stuk sneller en betrouwbaarder.) Dus zet die knop nou maar niet om.
Nadenken over hoe je overkomt: ook niet verkeerd (tenminste: liefst niet de hele dag...)

Enne: ken je dat 'grapje' van "denk niet aan de roze olifant"...?
(Zodat je er dus prompt aan denkt.)
Dat is ook een beetje het wan- verhaal van 'die knop moet om'. Mensen die jarenlang goed begeleid worden in meditatie kunnen die knop inderdaad omdraaien - verder is het gewoon onzin: een mens is geen radio, teevee of mobieltje. Die hele knop bestaat niet - je gedachten ordenen, kalmeren en laten uitdoven kan wel, maar is wel iets, dat lang duurt en waar een context bij hoort.
Lampje101 schreef:Als vrienden van me vragen of ik kom afspreken, zeg ik ze vaak af. Ze vragen dan waarom.. Maar daar kan ik geen goed antwoord op geven. Hierdoor ben ik niet een vriend die actie onderneemt en waarmee je altijd leuke dingen kan doen.
Het leven is hierdoor erg vermoeiend. Ik kan niet genieten omdat ik zo erg over alles nadenk.
Eh - die snap ik niet.
Het klinkt mij eerder zo in de oren: jij durft niet - terecht of onterecht, dat weet ik niet en dat onderscheid is heel belangrijk - te zeggen, hoe de vlag er bij jou voorstaat.
Nuchter stellen, als iemand opbelt, dat het vandaag allemaal niet zo gaat - en iemand veel plezier wensen "bij samen met iemand anders naar die film" kan de zaken (in een gunstig geval!!!) veel minder ingewikkeld maken.

Lampje101 schreef:lezen gaat ook niet echt goed! Ik ben gediagnosticeerd met ADD, maar ik geloof daar niet in.
;) Daar geloof ik ook niet in. Er zijn mensen met ADD die uitstekend kunnen lezen.
Moeilijk kunnen lezen kan door van alles en nog wat komen (dyslexie of wat dan ook - en soms lijkt dyslexie op ADD - en vaak lopen die diagnoses hopeloos door elkaar heen: ze gaan nl. over gedrag, NIET over de oorzaak van dat gedrag. En aangezien gedrag in wezen het buitenste schilletje is, is het soms flinterdun... Mogelijk zou het wel leuk zijn, als iemand ene idee had, over de oorzaken van je concentratieproblemen dan wel slecht lezen dan wel piekeren... Heb jij zelf een idee? Soms is het ook iets zeer basaals, zoals je lichaamscoordinatie die niet perfect werkt en als gevolg daarvan je oogbewegingen die energie vreten...Dat is te verhelpen en het is geen echte ADD, maar wordt er heel vaak wel voor versleten!)

Gebruikersavatar
YutaYuneYunesson
Berichten: 132
Lid geworden op: 21 nov 2011 23:17

Re: Ik wil me beter voelen!

Ik kan mij een paar dingen bedenken aan de hand van dit verhaal.
Misschien spreek jij jezelf teveel in dat iets leuk "moet" zijn, omdat andere dat ook vinden.
Maar misschien haal jij wel veel meer plezier uit andere dingen: film kijken,creatief bezig zijn,sport etc.

Misschien dat je daar ook je vrienden in moet aanpassen, vrienden vinden waarbij jij je wel goed voelt, het kan zijn dat je tussen mensen zit die ook niet bij jou passen.
Wat ik wel kan vertellen, is dat als je wat ouder bent zul je waarschijnlijk veel minder nadenken over wat mensen van je vinden, je hebt dan vrienden al een tijdje en je weet wat je wel en niet gaat verwachten. Rond de pubertijd hebben mensen nog de drang om te weten wat hun vrienden vinden over hen en wat hunzelf en andere van hun vrienden vinden, maar dat is later allemaal niet meer belangrijk, ik heb het over een jaar of 20/23 =).

Lampje101

Re: Ik wil me beter voelen!

YutaYuneYunesson schreef:Ik kan mij een paar dingen bedenken aan de hand van dit verhaal.
Misschien spreek jij jezelf teveel in dat iets leuk "moet" zijn, omdat andere dat ook vinden.
Maar misschien haal jij wel veel meer plezier uit andere dingen: film kijken,creatief bezig zijn,sport etc.

Misschien dat je daar ook je vrienden in moet aanpassen, vrienden vinden waarbij jij je wel goed voelt, het kan zijn dat je tussen mensen zit die ook niet bij jou passen.
Wat ik wel kan vertellen, is dat als je wat ouder bent zul je waarschijnlijk veel minder nadenken over wat mensen van je vinden, je hebt dan vrienden al een tijdje en je weet wat je wel en niet gaat verwachten. Rond de pubertijd hebben mensen nog de drang om te weten wat hun vrienden vinden over hen en wat hunzelf en andere van hun vrienden vinden, maar dat is later allemaal niet meer belangrijk, ik heb het over een jaar of 20/23 =).
Zo heb ik het nog nooit echt bekeken, maar het klopt wat je hier zegt!
Ik zit in een vriendenkring met vooral 'populaire' mensen. Hiermee bedoel ik de mensen die vooral heel sociaal zijn en vaak naar feesten gaan ed. Ze zijn heel grappig, alleen heb ik vaak het gevoel dat ze een beetje ongevoelig zijn, in tegenstelling tot mijzelf. Ze willen alleen maar plezier hebben en leuke grappen maken. En als iemand zoals ik niet altijd zo ben, wordt ik als saai ervaren. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik moet presteren, anders vinden ze met dus niet leuk.

Vaak kan ik me maar niet in hun gesprekken verdiepen. Het gaat bijna altijd over muziek, toekomstige feesten, etc. Ik probeer er leuk over mee te praten, maar dat lukt me gewoon niet omdat ik het niet interessant vind. Ik vind mezelf dan saai en krijg een laag zelfbeeld. Ik ga nadenken wat ik moet zeggen, hoe ik me moet gedragen etc.. Het gaat niet vanzelf.
Hierdoor heb ik nooit echt het gevoel gehad een 'echte' vriend te hebben, waarbij ik me op mijn gemak voel. Hierdoor spreek ik ook de laatste tijd iets minder met ze af. Ze begrijpen dat niet en vinden mij hierdoor een saai persoon.. Maar nee, ik zie nu dat ik gewoon andere interesses heb.

Zo af en toe heb ik ook contact met de iets 'rustigere' groep mensen. Het valt me op dat ik me bij hun veel meer op mijn gemak voel. Ik voel me gerespecteerd en geaccepteerd. Ik denk niet meer de hele tijd na over wat mensen van me denken.
De interesses van mijn huidige vrienden liggen dus bij vooral sociale activiteiten. Die van mij meer bij: sporten, films kijken, rustig avondje thuis met alle vrienden gezellig, creatief bezig zijn,, precies wat jij zei.
Vandaag sprak ik bvb met een andere vriend met mij over tennis. Ik kon met hem de hele tijd doorpraten en voelde me begrepen. Normaal heeft iedereen het altijd over voetbal, wat ik dus niet leuk vind.
Ik heb nu besloten dat ik mezelf probeer te zijn, en niet zo probeer te zijn zoals de rest.
Ik ga dingen doen waarbij ik me op mijn gemak voel! Hopelijk verdwijnt mijn depressie hierdoor.

Hawk L.

Re: Ik wil me beter voelen!

Lampje101 schreef:Zo heb ik het nog nooit echt bekeken, maar het klopt wat je hier zegt!
Ik zit in een vriendenkring met vooral 'populaire' mensen. Hiermee bedoel ik de mensen die vooral heel sociaal zijn en vaak naar feesten gaan ed. Ze zijn heel grappig, alleen heb ik vaak het gevoel dat ze een beetje ongevoelig zijn, in tegenstelling tot mijzelf. Ze willen alleen maar plezier hebben en leuke grappen maken. En als iemand zoals ik niet altijd zo ben, wordt ik als saai ervaren. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik moet presteren, anders vinden ze met dus niet leuk.

Vaak kan ik me maar niet in hun gesprekken verdiepen. Het gaat bijna altijd over muziek, toekomstige feesten, etc. Ik probeer er leuk over mee te praten, maar dat lukt me gewoon niet omdat ik het niet interessant vind. Ik vind mezelf dan saai en krijg een laag zelfbeeld. Ik ga nadenken wat ik moet zeggen, hoe ik me moet gedragen etc.. Het gaat niet vanzelf.
Hierdoor heb ik nooit echt het gevoel gehad een 'echte' vriend te hebben, waarbij ik me op mijn gemak voel. Hierdoor spreek ik ook de laatste tijd iets minder met ze af. Ze begrijpen dat niet en vinden mij hierdoor een saai persoon.. Maar nee, ik zie nu dat ik gewoon andere interesses heb.

Zo af en toe heb ik ook contact met de iets 'rustigere' groep mensen. Het valt me op dat ik me bij hun veel meer op mijn gemak voel. Ik voel me gerespecteerd en geaccepteerd. Ik denk niet meer de hele tijd na over wat mensen van me denken.
De interesses van mijn huidige vrienden liggen dus bij vooral sociale activiteiten. Die van mij meer bij: sporten, films kijken, rustig avondje thuis met alle vrienden gezellig, creatief bezig zijn,, precies wat jij zei.
Vandaag sprak ik bvb met een andere vriend met mij over tennis. Ik kon met hem de hele tijd doorpraten en voelde me begrepen. Normaal heeft iedereen het altijd over voetbal, wat ik dus niet leuk vind.
Ik heb nu besloten dat ik mezelf probeer te zijn, en niet zo probeer te zijn zoals de rest.
Ik ga dingen doen waarbij ik me op mijn gemak voel! Hopelijk verdwijnt mijn depressie hierdoor.
Exact. Enige raad: ga enkel nog met die mensen om en laat die anderen maar. Of is dat niet makkelijk?

Lampje101

Re: Ik wil me beter voelen!

Dat gaat niet zo gemakkelijk, het zijn nog steeds wel mijn vrienden.
Ik heb vaak ook plezier met hun. Alleen als ze iets sociaals gaan doen heb ik, vooral de laatste tijd, niet altijd zin om mee te gaan. Ondanks dat ik het ze vaak probeer uit te leggen, begrijpen ze het niet. Ze hebben er geen begrip voor. Doordat ik niet altijd meega, ben ik soms een beetje het buitenbeentje.
Als ik niet meega, leg ik ze uit dat het niet aan hun ligt, maar dat ik gewoon niet in de stemming ben om mee te gaan. Ze reageren dan onbegripvol en vinden dat ik saai ben. Dit is de eigenschap die ik niet mag van hun.

Ik weet het dus niet echt.. Met deze mensen maak ik wel dingen mee, ik word gestimuleerd om actief te zijn. Alleen ik voel me niet begrepen en ervaar ze soms als afstandelijk.. Bij die groep met de rustigere mensen voel ik me wel begrepen, maar mis toch weer een beetje de avontuurlijke kanten van me andere vrienden..

Ik ben een persoon die een beetje tussen deze beide groepen in zit.
Mijn plan is om met beide groepen om blijven te gaan.

Ik voel me dus meer op mijn gemak bij de rustigere mensen, maar heb meer plezier bij de socialere mensen.
Ik wil alleen juist een van die sociale mensen zijn, een persoon die veel dingen meemaakt. Ik probeer die stap te maken, alleen dat lukt dus niet echt goed.
Voorlopig ga ik dus nog met beide groepen om.

Hawk L.

Re: Ik wil me beter voelen!

Als ze dat niet begrijpen, betekent het dat ze niet de beste vrienden voor je zijn; want echte vrienden begrijpen elkaar wél. Laat je niet meeslepen door die populaire meelopers!

Misschien kun je eens aan de rustigere groep voorstellen om samen eens iets leuk te gaan doen en dan krijg je misschien het gevoel dat je bij die populaire mensen ook krijgt?

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Ik wil me beter voelen!

Lampje101 schreef:
Zo heb ik het nog nooit echt bekeken, maar het klopt wat je hier zegt!
Ik zit in een vriendenkring met vooral 'populaire' mensen. (...) Ze zijn heel grappig, alleen heb ik vaak het gevoel dat ze een beetje ongevoelig zijn, in tegenstelling tot mijzelf. Ze willen alleen maar plezier hebben en leuke grappen maken.(...) Ze begrijpen dat niet en vinden mij hierdoor een saai persoon.. Maar nee, ik zie nu dat ik gewoon andere interesses heb.

Zo af en toe heb ik ook contact met de iets 'rustigere' groep mensen. Het valt me op dat ik me bij hun veel meer op mijn gemak voel. Ik voel me gerespecteerd en geaccepteerd. Ik denk niet meer de hele tijd na over wat mensen van me denken.
De interesses van mijn huidige vrienden liggen dus bij vooral sociale activiteiten. Die van mij meer bij: sporten, films kijken, rustig avondje thuis met alle vrienden gezellig, creatief bezig zijn,, precies wat jij zei.
Vandaag sprak ik bvb met een andere vriend met mij over tennis. Ik kon met hem de hele tijd doorpraten en voelde me begrepen. Normaal heeft iedereen het altijd over voetbal, wat ik dus niet leuk vind.
Ik heb nu besloten dat ik mezelf probeer te zijn, en niet zo probeer te zijn zoals de rest.
Ik ga dingen doen waarbij ik me op mijn gemak voel! Hopelijk verdwijnt mijn depressie hierdoor.
cheerqd5 cheerqd5 cheerqd5 cheerqd5

Heel nuttige inzichten!!!
En twee prima besluiten: je gaat lekker jezelf zijn - en die dingen doen (en, zo lees ik: et die mensne omgaan) die jij leuk vindt.

Ken je die spreuk van Loesje:
"Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen"...? ;)

(Gewoon boven je bed hangen.)

En ik hoop, dat je zelfbeeld en je stemming weer bijtrekken!

Terug naar “Depressiviteit, somber zijn”