Deborah88

Heb ik last van een depressie?

Ik heb sinds een paar maanden last van een aantal problemen waarvan ik denk dat ze te maken zouden kunnen hebben met een depressie, maar ik vind het lastig om dit te bepalen.

Ik ben 23 jaar, en woon nu bijna 2 jaar samen met mijn vriend. Tot een paar maanden geleden studeerde ik HBO Communicatiemanagement, op het moment ben ik daarmee gestopt. Wel heb ik een parttime baan in een kledingwinkel.

Sinds een maand of 4 heb ik last van sombere stemmingen, waarbij ik ontzettend veel pieker en het gevoel heb dat niets goed gaat. Ook kan ik slecht besluiten nemen, en heb ik last van het 'struisvogel-effect', zoals ik het zelf noem, ik steek mijn kop in het zand en in plaats van oplossingen te zoeken voor mijn problemen hoop ik dat ze vanzelf overgaan, terwijl dit het alleen maar erger maakt. Zo had ik contact op moeten nemen met school voor een boel dingen die ervoor zouden kunnen zorgen dat ik geen studievertraging zou krijgen, maar in plaats daarvan ben ik alleen maar bang geweest voor de reacties en de gevolgen waardoor ik het alleen maar erger gemaakt heb.

Door het piekeren kan ik ook niet meer inslapen, ik voel me 's nachts ontzettend schuldig over alle dingen die ik niet heb gedaan en besluiten die ik niet heb genomen. Het duurt uren voordat ik eindelijk in slaap val, en als ik eindelijk slaap is het zo vast dat ik de volgende dag doodmoe wakker wordt. Dit is vlak na mijn sombere stemmingen begonnen. Ook lig ik 's nachts na te denken over wat ik de volgende dag allemaal kan doen (ik ga eindelijk een vaste baan zoeken, ik ga mijn opleiding in deeltijd afronden, etc, allemaal beslissingen die ik zou kunnen nemen). De volgende dag heb ik echter zo weinig energie dat nergens iets van terecht komt, waar ik me vervolgens 's avonds weer schuldig over voel.

Ik heb ook nergens zin meer in, ik ben zo verschrikkelijk moe en lusteloos dat ik me nergens toe kan zetten. Doordeweeks ben ik vrij, meestal kom ik pas rond 12 uur mijn bed uit, plof ik op de bank en wil ik eigenlijk verder slapen. Vervolgens kom ik een uur voordat mijn vriend thuis komt in een soort stroomversnelling van schoonmaken en douchen omdat ik me dan schuldig voel als ik de hele dag niets aan het huis heb gedaan en in mijn joggingbroek op de bank zit.

Als hij thuiskomt voel ik me altijd wel een stuk beter, de vermoeidheid blijft maar hij is voor mijn gevoel op het moment één van de weinige lichtpuntjes waar ik me aan vast kan grijpen. Ik ben alleen een ontzettende binnenvetter, ik heb een aantal weken geleden één keer een uitbarsting gehad waarbij ik alles heb verteld wat ik voelde, waarbij hij het goed begreep maar wel oplossingsgericht naar de situatie keek, terwijl ik meer een luisterend oor wilde. Hij zij bijvoorbeeld dat ik moest stoppen met school, óf me er volledig voor in moest zetten en weer doorgaan, en dat ik als ik zou stoppen met school op zoek moest gaan naar een goede fulltime baan.

Ik wilde niet stoppen met school, maar ik kan me er ook niet meer toe zetten om naar school te gaan of om dingen te maken, te leren voor tentamens enz. Alles kost me te veel moeite, wat eigenlijk belachelijk is aangezien ik 23 jaar oud ben, maar ik voel me soms 80.

Ook is mijn eetpatroon veranderd, soms eet ik een halve dag niets, en soms eet ik me helemaal vol aan ongezonde dingen. Over het algemeen heb ik geen zin meer in brood o.i.d maar alleen maar in zoete dingen en lekkers. Zo eet ik als ontbijt cake, of werk ik een half pak koekjes weg.

Ik voel me zo schuldig dat ik geen energie op kan brengen om iets aan mijn situatie te doen en in plaats daarvan de hele dag maar thuis hang.

Om een lang verhaal kort te maken, heb ik last van de volgende verschijnselen:

* slapeloosheid
* sombere gevoelens
* schuldgevoelens
* extreme moeheid/lusteloosheid
* veranderd eetpatroon

Zijn er mensen die dit herkennen?

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Heb ik last van een depressie?

Hoi Deborah,
first things first: welkom op het forum. Hopelijk heeft je verhaal spuien je ook wat 'lucht' gegeven.
En: heel rot, zoals je je momenteel voelt...!

Om je vraag te beantwoorden: dit zou een depressie kunnen zijn. Er is een brave definitie van "depressie" en het spijt me, je komt een fiks eind in die richting. Maar: het nadeel van die definitie (uit de zogeheten DSM) is, dat er geen enkele uitspraak wordt gedaan over het "hoe, waarom en hoe nu verder." Terwijl dat wel belangrijke dingen zijn...!

Zo wil het nog wel eens gebeuren, dat mensen depresief worden in reactie op een heftge gebeurtenis. (Dwz.: soms blijf je als mens hardstikke sterk tijdens de narigheid, om jaren later bij een minieme herinnering "in een gat" te donderen...)
Of dat je als mens depressief raakt, na (of: shit happens: tijdens) een periode met veel stress. (Er is een theorie dat je lichaam dan een soort 'shut down' uitvoert, omdat nog meer stress niet meer te verdragen is. De shut down voelt ook verre van plezierig, i know...)
Herken je hier op de ene of op de andere manier iets in...?

Wat me ook trof, is dat je schreef, dat je behoefte hebt aan ene luisterend oor.
:knuffel:
Je weet wat je nodig hebt...! (Nou ;) de rest nog - zorgen dat je dat krijgt.)
(En oma zegt, dat het heel typisch is, dat "mannen oplossingsgericht denken" en vrouwen vooral willen spuien - die oplossingen bedenken dat kan altijd nog, eerst spuien!)
Als je met in grote lijnen dit verhaal, zoals je het hier vrtelde naar je huisarts stapt en vraagt om een psychologe die steun geeft, zal hij/zij dat gewoon doen.

En wat ook de moeite waard is: samen met een psychologe oid, kijken naar je angst en besluiteloosheid.
Nou kun je eeuwig debatteren over de vraag "wat was er eerder: de kip of het ei" maar soms is het zo, dat de angst ouder is en de depressie oproept (en een standaard depressie behandeling slaat dan niet aan).
En ivm. je inslaap problemen zou je kunnen kijken, of yoga met iets van meditatie of mindfulness iets voor je is. (Technieken, om zachtjes en geweldloos het piekeren te stoppen.)
Want of je je ellende nou labelt als depressie, angst of wat dan ook: goed slapen en daarna weer energe hebben is een basis, een belangrijk begin.

En mogelijk heeft het zin, om iets van "een structuur" te hebben. en hele dag in je eentje thuis doorbrenen met "niets" doen
(piekeren, bang zijn, je akelig voelen, luisteren naar nare gedachten - noem het maar niets...)
IS gewoon erg zwaar. Een vaste afspraak (die niet als molensteen voelt..!!) om mensen te zien, *iets* te doen waar je LOL van hebt (en jezelf dat toestaan, ook nog lastig maar belangrijk)
breekt die lange dag een beetje.

And last but not laest: :knuffel:

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: Heb ik last van een depressie?

Ja het klinkt als een depressie. Hoe lang heb je dit al ?

Je zult eens moeten kijken wanneer het ontstaan is, waarom, waardoor ? En dan zal je die blokkades op dienen te ruimen. Je leven wat anders inrichten zodat er meer bekrachtiging komt in dingen die wel lukken, die je meer zelfvertrouwen gaan geven en die je naar boven gaan halen ipv dieper in een put weg te zakken.
Inzicht als Uitweg..

kssie

Re: Heb ik last van een depressie?

Hallo allemaal,

Ik loop al een hele tijd met hetzelfde probleem als Deborah. Ik ben een student van 22 jaar en woon nog bij m'n ouders. Na een tijd in het buitenland (stage), en dus een tijd alleen te zijn geweest, kwam ik er achter hoe uitgeput ik eigenlijk overal van was... en sinds ik terug ben (juni) wordt het voor mij al moeilijker energie op te brengen, voor... nou ja, eigenlijk alles. Ik wilde er over gaan schrijven, maar doe dat liever aan iemand, dan voor mezelf. Ik kwam op dit forum en wilde me net gaan registreren, en toen zag ik dit topic. Ik had het zelf niet beter op kunnen schrijven.

Ik loop al een tijdje bij een hulpverlener, die mij eventueel door kan verwijzen... ik ben ook een echte binnenvetter, en vind het moeilijk me kwetsbaar op te stellen en hulp te vragen. Met mijn studie ben ik daar nu te laat mee, waardoor ik een fikse vertraging heb opgelopen, als is stoppen - bij gebrek aan goede alternatieven - niet echt een optie. Ik had een relatie met iemand aan de andere kant van het land, en die relatie heb ik verbroken onder het mom van 'als ik niet voor mezelf kan zorgen, dan ook niet voor een ander'. Dat doet pijn... en ik moet zeggen, ik kom al dieper in de put en vind het al moeilijker om dingen te vinden om het nog voor te doen... terwijl ik van mezelf hartstikke humoristisch (althans, dat hoop ik) en sociaal ben. De laatste tijd is er helaas weinig van te merken... die mevrouw zegt ook dat ik wel depressieve neigingen heb, en dat vind ik een moeilijk stempel om te dragen...

Binnenkort ga ik misschien beginnen met een cursus mindfulness, en dan laat ik weten (met name aan Deborah) hoe het ging, misschien dat het helpt... Houd me op de hoogte, ik sta hartstikke open voor suggesties.

Groeten,

Hawk L.

Re: Heb ik last van een depressie?

Deborah en kssie, jammer genoeg ken ik jullie probleem maar al te goed. De kans is inderdaad groot dat het een depressie is; zeker volgens een gespecialiseerde dokter van mij. Ook humeurschommelingen zijn typerend.
Een goede eerst stap die ik iedereen blijf aanraden: praat erover en wel het liefst met je huisarts.
Deborah88 schreef: Ik heb ook nergens zin meer in, ik ben zo verschrikkelijk moe en lusteloos dat ik me nergens toe kan zetten.
Hier heb ikzelf al jáááren last van, zelfs al voel ik me best oké. Het zal me altijd een raadsel blijven waarom. Ik heb al verschillende bloedonderzoeken laten doen, maar alles was steeds in orde, of het was dat ik eens wat vitamine B12 tekort had. Ook al kreeg ik daar een kuur voor, de vermoeidheid bleef.
Nu zit ik veel binnen en kun je wel denken dat het daarom is, maar het rare is; als ik dan eens ergens heen ga (en de laatste tijd doe ik dat wel meer met de vriend en zo), dat ik voel alsof ik maar half wakker ben. Als ik moet wandelen, lijk ik mezelf voort te slepen. Mijn ogen zien dan ook niet helder genoeg. Als we een tijdje ergens zitten, bijvoorbeeld om iets te eten, kan ik na een tijdje wel in slaap vallen op die stoel of bank. Na het eten is het nog erger (maar dat is misschien nog normaal). Ik ben wel een goede eter, heb vaak honger en weeg genoeg, dus daaraan kan het al zeker niet liggen.
Als we dan terug thuis zijn moet ik altijd kunnen gaan liggen en meestal val ik ook een tijd in slaap.

Als ik dan gewoon thuis blijf ben ik meestal na de middag ook weer erg vermoeid, terwijl ik meestal niets of toch niet zoveel gedaan heb.

Vreemd hé allemaal... Hebben jullie (of anderen) dit ook?

Als ik fiets heb ik dit gelukkig (bijna) niet; logisch, want dan moet je je ogen goed op de weg houden.

Verder nog veel succes; hopelijk raken jullie er vanaf, maar zoals ik al zei: begin met langs de huisarts te gaan en beschrijf alle klachten goed.
Laatst gewijzigd door Minerva op 30 nov 2011 20:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: quote code herstelt

Hawk L.

Re: Heb ik last van een depressie?

Ter toevoeging: hoe intenser ik droom, hoe vermoeider ik wakker word en soms hoofdpijn heb.
Iemand?

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Heb ik last van een depressie?

Hoi Hawk,
mijn partner meldt soms, "dat hij de halve nacht houtjes heeft liggen hakken."

Tijdens je REMslaap bewegen niet alleen je ogen snel, de rest van je lichaam kan ook intens in beweging zijn - en in je psyche gebeurt ook het een en ander. (Je REMslaap is grosso modo de tijd, waarin je nare ervarigen verwerkt.)

Dus dat je na een forse periode REMslaap moe bent, dat is logisch.
Dat je veel REMslaap nodig hebt (of nu ja, de periodes ligge min of meer vast - maar dat ze heftig zijn) kan we een en ander zeggen over jouw toestand - maar op zich is het positief, wat er 'snachts (...tijdens dat houtjes hakken...) allemaal gebeurt.

Hawk L.

Re: Heb ik last van een depressie?

In REM slaap is je lichaam toch helemaal verlamd? (Maar we moeten opletten dat we niet teveel offtopic gaan...)

kssie

Re: Heb ik last van een depressie?

Hawk L.,

Dat van die dromen komt mij inderdaad heel bekend voor: ik slaap al onrustiger, en mijn dromen worden al vreemder en intenser. Normaal heb ik hier niet zo veel last van. Gek genoeg gaat het op andere momenten weer goed, de laatste tijd, zolang ik afleiding heb... de vermoeidheid blijft. Ik ben erg verstrooid, laat zelfs dingen uit m'n handen vallen. Ik snap er echt niets van, en zou willen dat ik weer de oude was... Ik denk dat een goede nachtrust zeker bij zou dragen aan m'n herstel, dus ik overweeg slaappillen aan te vragen bij de huisarts.

Groetjes,

kssie

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: Heb ik last van een depressie?

Als er veel dingen gebeuren in je leven, die heftig zijn, dan ga je ook intenser en onrustiger slapen en dromen. Da's een manier van je hersenen om dingen te verwerken. Om emoties te reguleren en gebeurtenissen te ordenen, hoe vreemd dat misschien ook mag klinken. Slaappillen nemen is niet de oplossing maar zal het probleem van niet-verwerken enkel verstoren. Ik kan het je niet aanraden. Je slaapt dan misschien dieper maar de verwerkingsfunctie van dromen wordt er mogelijk door aangetast. Beter is het om te praten over wat je zo bezig houdt en het in je waakbewustzijn goed te verwerken, dan worden die heftige dromen vanzelf ook minder.
Inzicht als Uitweg..

Hawk L.

Re: Heb ik last van een depressie?

Inderdaad, over slaappillen heb ik ook nog niet veel goeds gehoord.
Ikzelf droom sinds een tijdje elke nacht over hetzelfde meisje, waarmee ik een haat-liefdes verhouding had. Een paar jaar geleden is de bom echt gebarsten en wou ik geen contact meer met haar en nu wil ik dit nog steeds niet.
Het rare is dat ze in mijn dromen wel steeds een redelijk goed karakter heeft.

Is dit dan een verwerkingsproces in mijn hoofd?

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: Heb ik last van een depressie?

Er ligt waarschijnlijk een verlangen, wens of ideaalplaatje aan ten grondslag en een open eind wat onvrede geeft ?
Inzicht als Uitweg..

Hawk L.

Re: Heb ik last van een depressie?

Dat kan, maar het is wel vreemd dat het nu is. Het is al meer dan 5,5 jaar geleden...

kssie

Re: Heb ik last van een depressie?

hoi allemaal,

Ik ben een tijdje bezig me in te lezen in mindfulness. Ik ga daar misschien binnenkort een cursus voor volgen. Het boek wat ik nu heb is heel interessant (en ik lees met kippenvel, omdat alles zo herkenbaar beschreven is!), maar om in het in de praktijk te kunnen brengen heb ik wat begeleiding nodig. Het gaat nog steeds niet goed met me. Als ik alleen ben voel ik me hartstikke slecht, terwijl ik me met bijv. uitgaan hartstikke goed voel en lekker mijn gang ga. Ik word alleen erg moe van de stemmingswisselingen...

Zijn jullie bekend met mindfulness? Of zouden jullie, gezien mijn 'symptomen', toch aanraden naar bijv. een hypnotherapeut te gaan?

Groetjes,

kssie

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: Heb ik last van een depressie?

Ik zou eens langs de huisarts gaan en kijken wat hij/zij er van vindt. Mogelijk kan die je doorverwijzen naar een counselor of psycholoog. Dit is alleen nodig als je het gevoel hebt dat je niet goed kan functioneren, dat je er erg last van hebt.
Inzicht als Uitweg..

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Heb ik last van een depressie?

Hawk L. schreef:In REM slaap is je lichaam toch helemaal verlamd? (Maar we moeten opletten dat we niet teveel offtopic gaan...)
Nee - je droomt vaak (ik tenminste) dat je weg wilt hollen en dat dat dan zo langzaam gaat.
Maar als partner kan ik melden ;) , dat Klaas dan ligt te woele en te draaien en te mompelen...

Hawk L.

Re: Heb ik last van een depressie?

Janneke schreef:Nee - je droomt vaak (ik tenminste) dat je weg wilt hollen en dat dat dan zo langzaam gaat.
Maar als partner kan ik melden ;) , dat Klaas dan ligt te woele en te draaien en te mompelen...
Van waar komt slaapverlamming dan?

Terug naar “Depressiviteit, somber zijn”