Wie graag ponden kwijt wil, kan beter niet gaan eten met vrienden. Beter schuif je aan bij dunne mensen, zodat je spontaan minder eet. Dat ontdekten psychologen van de State University of New York door proeven op zeventig jeugdigen van 9-15 jaar.

De omstandigheden waarin je eet bepalen hoeveel je eet, weten psychologen inmiddels. Je eet meer als je wordt afgeleid. Daarom eten mensen meer als ze tijdens het eten kijken naar de TV.
Hoe het gaat met sameneten met anderen, is nog niet echt bekend.
Om dit te achterhalen brachten de onderzoekers jonge proefpersoon samen met vrienden of met leeftijdgenoten, en zetten een paar schalen met snacks voor hun neus. Op de schalen lagen gezonde voedingsmiddelen met lage calorische waarde, zoals druiven en wortels, en ongezonde zaken, zoals koekjes en chips. Vervolgens zagen de onderzoekers dat de kinderen meer snoepten van de ongezonde snacks in het gezelschap van hun vrienden dan in dat van onbekende leeftijdsgenoten.
Het gezelschap van vrienden haalt de rem van de eetlust, denken de psychologen.
Of de proefpersonen nu met vrienden of onbekende aten, dikke proefpersonen aten meer in het gezelschap van iemand die ook dik was, en minder in het gezelschap van mensen met een normaal gewicht. Overgewicht is voor een deel een sociaal-psychologisch probleem, vermoeden de onderzoekers. Doordat dikke mensen worden buitengesloten, zoeken ze vaak gezelschap op van andere dikke mensen. Dat verhoogt de toch al overmatige voedselconsumptie nog verder.

(Am Journal Clinical Nutrition, 2009 Aug;90(2):282-7)