In een (dubbelblind) onderzoek onder 86 mensen die lijden aan alopecia areata is een mengsel van vier essentiële oliën getest: tijm, rozemarijn, lavendel en cederhout in een basis van jojoba- en druivenpittenolie. Het effect op de groei van het haar werd door twee dermatologen beoordeeld.

Bij 44% van de 43 patiënten in de behandelde groep was verbetering te constateren, tegenover 15% van de 41 mensen in de controlegroep. Dat betekent dat het verschil statistisch significant is.

Patiënten zouden niet hebben kunnen ruiken of ze een placebo kregen of de mix van essenti‘le oli‘n. Dat is echter de vraag. Daarom kan niet uitgesloten worden dat we hier het placebo-effect zien. Maar sommige studies naar reguliere medicatie kunnen net zo dubieus opgezet zijn.

Eerder onderzoek naar mogelijk therapeutische mogelijkheden van rozemarijn wijst op mogelijke effecten op stimulering van de haargroei. Rozemarijn onderdrukt TNF-alfa (Tumor Necrosis Factor), ŽŽn van de slechte cytokinen voor het haar (geeft ontstekingsreactie) (link). Van tijm wordt gezegd dat het enzymen met antioxidantwerking stimuleert (link).


Hoe het ook zit, het is geen lastige opgave om heerlijk ruikende oli‘n in de huid te masseren. Om de remedie thuis te maken, meng je het beste de ingredi‘nten in een klein flesje. Mix twee druppels tijm en cederhout met drie druppels lavender en rozemarijn, een halve theelepen jojoba-olie en vier theelepels druivenpitolie. Masseer het mengsel minstens twee minuten iedere avond op je hoofdhuid. Sommigen gebruiken appelciderazijn als basis.

(Archives of Dermatology, onderzoek is uitgevoerd door de Aberdeen Royal Infirmary in Scotland)